Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Τροποποιημένος ιός απλού έρπητα καταπολεμά το μελάνωμα

28667A18755597C57
Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα από μια κλινική μελέτη σχετικά με μια θεραπεία κατά του μελανώματος σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.
Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Royal Marsden και το Ιδρυμα
Ερευνας του Καρκίνου (ICR) στη Βρετανία, και έδειξαν ότι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός του απλού έρπητα μπορεί να αναχαιτίσει την εξέλιξη του μελανώματος.
Αυτό επιτυγχάνεται καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα και ενισχύοντας παράλληλα την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς κατά του καρκίνου.
Η θεραπεία γνωστή ως T-VEC (Talimogene Laherparepvec) συνίσταται σε μια μεταλλαγμένη μορφή του τύπου-1 του ιού του απλού έρπητα, ο οποίος, αφότου εισαχθεί στο σώμα του ασθενούς, πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων και τα καταστρέφει εκ των έσω.
Στην τροποποίησή του έχει συντελέσει η αφαίρεση δύο βασικών γονιδίων από τον ιό, ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί μέσα στα υγιή κύτταρα. Γι’ αυτό το λόγο, προκαλεί λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με την χημειοθεραπεία.
Ο ιός  έχει επίσης τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε να παράγει το μόριο GM-CSF, το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, προκειμένου αυτό να επιτίθεται και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.
O έρπης επελέγη επειδή δεκαετίες τώρα χρησιμοποιείται στην ιατρική έρευνα και οι επιστήμονες ξέρουν πολλά για τη δομή και τον τρόπο δράσης του.

Τα αποτελέσματα

Η θεραπεία δοκιμάστηκε σε 436 ασθενείς με επιθετικό μεταστατικό μελάνωμα. Οι συμμετέχοντες, είτε πήραν μια δόση της νέας θεραπείας, είτε ακολούθησαν άλλου είδους θεραπευτική αγωγή.
Από τους ασθενείς που πήραν T-VEC, το 16,3% εμφάνισαν θεραπευτική αντίδραση διαρκείας άνω των έξι μηνών, έναντι 2,1% της ομάδας ελέγχου. Σε μερικούς ασθενείς που έλαβαν T-VEC, η θεραπευτική αντίδραση ξεπέρασε τα τρία χρόνια.
Η ανοσοθεραπεία T-VEC, ανήκει σε μια νέα γενιά φαρμάκων που βασίζονται σε ιούς και έχουν δημιουργήσει βάσιμες ελπίδες. Ωστόσο, είναι η πρώτη που δοκιμάζεται με επιτυχία σε μεγάλη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή φάσης
O καθηγητής Πoλ Ουόρκμαν, εκτελεστικός διευθυντής του ICR πρόσθεσε ότι «φυσιολογικά σκεφτόμαστε τους ιούς ως εχθρούς μας, αλλά η ικανότητά τους να μολύνουν και να σκοτώνουν τα ανθρώπινα κύτταρα, τους καθιστούν πολλά υποσχόμενους συμμάχους εναντίον του καρκίνου».

Ετικέτες ,