Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Κατοικίδια στον κήπο!

Κατοικίδια στον κήπο!
Όταν υπάρχει ένα κατοικίδιο στον κήπο, όπως ένας σκύλος ή μια γάτα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο χώρος είναι ακατάστατος, συχνά λερωμένος, ενώ τα φυτά μπορεί να είναι κατεστραμμένα ή φαγωμένα. Οι πιο συχνές «αταξίες» των ζώων είναι το άνοιγμα λάκκων στο έδαφος, η καταστροφή των λουλουδιών και του λαχανόκηπου
και οι ζημιές στο χλοοτάπητα.

Υπάρχουν όμως τρόποι ή διαδικασίες φύτευσης που μπορούμε να ακολουθήσουμε, έτσι ώστε να έχουμε πάντα ένα καθαρό και λειτουργικό κήπο και συγχρόνως να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή και ασφαλή διαβίωση του κατοικίδιων μέσα σε αυτόν, χωρίς περιορισμούς.



Ο κήπος πρέπει να είναι φιλικός για τα ζώα μας και να έχει προβλεφθεί ένας σκιερός χώρος που να έχει τοποθετηθεί το σπιτάκι του (σκυλόσπιτο). Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει κι άλλος ένας χώρος που θα μπορεί το κατοικίδιο να πραγματοποιεί τις λειτουργικές του ανάγκες. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι πάντα καθαρός και καλυμμένος με υλικά όπως αμμοχάλικο ή τούβλα για να καθαρίζεται εύκολα. Πολλά παρόμοια υλικά θα βρείτε σε ειδικά καταστήματα.

Υπάρχουν μερικές πρακτικές συμβουλές για τον τρόπο φύτευσης ή την επιλογή των φυτών, έτσι ώστε να προστατεύονται τόσο τα ίδια φυτά, όσο και τα ζώα από ανεπιθύμητους τραυματισμούς ή δηλητηριάσεις.
-Για να εμποδιστεί η πρόσβαση σε κάποιο τμήμα του κήπου μπορεί να δημιουργηθεί ψηλός φράχτης, ύψους μέχρι 1,5 μέτρο. Επιπλέον, τα φυτά που τον αποτελούν θα πρέπει να είναι πυκνά φυτεμένα διότι στα ανοίγματα που δημιουργούνται τα κατοικίδια μπορεί να σφηνώσουν τα κεφάλια τους και να τραυματιστούν.
-Αν έχετε σπείρει σε κάποιο τμήμα του κήπου και θέλετε να το προστατέψετε από τα σκαλίσματα των ζώων τότε θα πρέπει να διατηρείτε το έδαφος υγρό. Στην περίπτωση που έχετε λαχανόκηπο τότε καλό θα είναι να δημιουργήσετε μόνιμη περίφραξη, με σύρμα ή θάμνους.
-Πολλές φορές παρατηρούμε ζημιές στο χλοοτάπητα, σε θάμνους και ποώδη φυτά εξαιτίας των ούρων των ζώων. Σε αυτή την περίπτωση ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η σωστή εκπαίδευση του σκύλου. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και αρκετή υπομονή. Επιπλέον, με εκπαίδευση ο σκύλος μαθαίνει να κινείται στους διαδρόμους και δεν περνάει μέσα από το χλοοτάπητα ή πάνω από τα φυτά.
-Τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι σκάβουν τρύπες στον έδαφος, για διάφορους λόγους. Αυτό μπορεί να περιοριστεί εάν καλύπτουμε το γυμνό έδαφος με θάμνους ή φυτά εδαφοκάλυψης. Επιπλέον, τα λουλούδια που είναι ευπαθή στις «επιθέσεις» των κατοικίδιων, όπως τα ετήσια ποώδη, θα πρέπει να τοποθετούνται σε ασφαλή παρτέρια ή στο κέντρο του ανθώνα. Ακόμα, οι πυκνές φυτεύσεις στον ανθώνα απωθούν τα κατοικίδια ζώα από αυτούς.
-Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η φύτευση φυτών που έχουν μεγάλα αγκάθια, κυρίως σε σημεία που είναι «πέρασμα» για τα κατοικίδια, διότι μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια ή στο σώμα του ζώου.
-Αρκετά συχνά θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση των ζιζανίων ή μανιταριών από τον κήπο, διότι κάποια από αυτά ίσως να είναι δηλητηριώδη. Επιπλέον, υπάρχουν καλλωπιστικά φυτά που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για τα κατοικίδια ζώα. Μερικά από αυτά τα φυτά είναι το λίλιουμ (περιέχει τοξικές ουσίες για τις γάτες), οι βολβοί της τουλίπας και του νάρκισσου, η αζαλέα, το κυκλάμινο, ο ταξός (περιέχει την τοξική ουσία ταξίνη που επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ζώου) και άλλα.
-Σε περίπτωση χρήσης χημικών λιπασμάτων ή φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της υγείας του κατοικίδιου ζώου.

 

gardenguide.gr/Fytokomia.gr

Ετικέτες ,