Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, προειδοποίησε ότι το νησί δεν μπορεί πλέον να πληρώσει το δημόσιο χρέος της τάξεως των 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεν έχει άλλη επιλογή από την  χρεοκοπία.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη χρεοκοπία. Θα ήθελα να είχα μία πιο εύκολη επιλογή. Δεν είναι πολιτική, είναι μαθηματικά» είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα του.
Ο κυβερνήτης του μικρού νησιού, που βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική και αποτελεί υπερπόντια κτήση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε ακόμη ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα για την αναδιάρθρωση του χρέους, υποστηρίζοντας πως θέλει να βγάλει το νησί από το «σπιράλ θανάτου».
Η πρώτη κρίσιμη στιγμή για το Πουέρτο Ρίκο, που βρίσκεται σε ύφεση από το 2006, είναι η 1η Ιουλίου, καθώς πρέπει να καταβάλει δόση 400 εκατομμυρίων δολαρίων για το χρέος του, κάτι που δεν είναι σε θέση να κάνει.
Αποτυχία
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέκλεισε ομοσπονδιακή βοήθεια.
Ο Γκαρσία Παντίγια, που ανέλαβε κυβερνήτης προ δυο ετών, αναγνώρισε πως οι προσπάθειες για περικοπή των δαπανών και αναδιάρθρωση του χρέους απέτυχαν, προσθέτοντας πως μια ανάλυση από πρώην αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο «αναγνωρίζει για πρώτη φορά το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος».
«Ακόμη και αν αυξήσουμε τα έσοδα και μειώσουμε τα κόστη, το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που δεν θα επιλύσουμε τίποτα, δεδομένου του χρέους που σέρνουμε» είπε.
Το Πουέρτο Ρίκο δεν μπορεί να αναδιαρθρώσει το χρέος του βάσει του ισχύοντος κώδικα για την χρεοκοπία στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα ωστόσο με το Reuters, ο Λευκός Οίκος μπορεί να καλέσει το Κογκρέσο για αλλαγή στην νομοθεσία ώστε να κηρύξει χρεοκοπία.
Και οι παραλληλισμοί με την Ελλάδα
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου μεγάλοι θεσμοί έχουν στην κατοχή τους το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, δεν συμβαίνει το ίδιο με το Πουέρτο Ρίκο, αναφέρει το BBC. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους έχουν ιδιωτικοί επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε χρηματοπιστωτικά εργαλεία όπως τα αμοιβαία κεφάλαια. Αυτό εκθέτει περισσότερους ιδιώτες Αμερικανούς στην χρηματοπιστωτική του αστάθεια.
Το Πουέρτο Ρίκο πρέπει τώρα να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές του κάποιου είδους συμφωνία. Και όπως βλέπουμε στην Ελλάδα, αναφέρει το τηλεγράφημα, η διαπραγμάτευση μπορεί να είναι μια μακρά και μπλεγμένη διαδικασία..



crashonline.gr