Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

8 χώρες που έπαψαν να υπάρχουν τον 20o αιώνα

Όταν ακούει κανείς για «χώρες/ πολιτείες που έπαψαν να υπάρχουν», το μυαλό πολλών πάει μάλλον σε θρύλους όπως της Ατλαντίδας, της Λεμούρια, του Ελντοράντο κλπ. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι, στη σημερινή εποχή, πολλοί δεν κατανοούν ότι η ιστορία είναι «ζωντανή» στις ημέρες μας:
Υπερδυνάμεις ανεβαίνουν αλλά και παρακμάζουν, άλλοτε κραταιά έθνη παίρνουν την κατιούσα ή ακόμα και εξαφανίζονται και ούτω καθεξής.
Σε αυτό το πλαίσιο, το British Pathé συνέταξε μια λίστα οκτώ χωρών που έπαψαν να υπάρχουν μέσα στον αιώνα που μας πέρασε. Οι λόγοι ποικίλλουν: από επιλογές/ μετονομασίες, μέχρι πολιτικές καταρρεύσεις και πολέμους.


Οι 8 χώρες της λίστας είναι οι εξής:
Σιάμ: Η σημερινή Ταϊλάνδη, «Σιάμ» ήταν το όνομα που είχαν δώσει οι ξένοι στη χώρα που διαδέχτηκε το βασίλειο Αγιουθάια. Οι κάτοικοι αποκαλούσαν τη χώρα τους Μουεάνγκ Τάι, και επρόκειτο για την μόνη χώρα της νοτιοανατολική Ασίας που δεν αποικίστηκε από ευρωπαϊκές δυνάμεις. Σιάμ ήταν το επίσημο όνομα της χώρας ως το 1949. Το 1932 έγινε συνταγματική μοναρχία και η αρχική αλλαγή σε «Ταϊλάνδη» έγινε το 1939, για να καθιερωθεί επίσημα το 1949.
Γιουγκοσλαβία: Το σοσιαλιστικό κράτος που δημιουργήθηκε στη θέση του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διαλύθηκε με έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που σημάδεψε την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, μένοντας στην ιστορία για κτηνωδίες όπως η Σφαγή της Σρεμπρένιτσα, που έλαβαν χώρα εντός των συνόρων της σύγχρονης Ευρώπης.
Κεϋλάνη: Η σημερινή Σρι Λάνκα ήταν γνωστή ως το 1972 ως Κεϋλάνη
Σοβιετική Ένωση: Η υπερδύναμη -πάλαι ποτέ αντίπαλον δέος των ΗΠΑ, σημάδεψε την ιστορία του 20ού αιώνα, γεννήθηκε από την επανάσταση του 1917 που έδωσε τέλος στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Η χώρα που αποτελεί σύμβολο της έννοιας του «υπαρκτού σοσιαλισμού» αναδείχθηκε σε ένα πανίσχυρο κράτος μετά τη νίκη επί του Γ” Ράιχ και ακολούθησε μια πορεία που εν τέλει οδήγησε στη διάλυσή της το 1991. Τη θέση της πήρε επί της ουσίας η Ρωσική Ομοσπονδία.
Θιβέτ: Το de facto ανεξάρτητο Θιβέτ (από το 1912 και μετά) έλαβε τέλος το 1950, οπότε και προσαρτήθηκε – ως αυτόνομη επαρχία- από την Κίνα. Η αντιπαράθεση σχετικά με την ανεξαρτησία του συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τη φιγούρα του Δαλάι Λάμα να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία: Επρόκειτο για μια βραχύβια ένωση μεταξύ της Αιγύπτου και της Συρίας, που άρχισε το 1958 και διήρκεσε ως το 1961, με την απόσχιση της Συρίας. Η Αίγυπτος εξακολούθησε να είναι γνωστή με το όνομα αυτό ως το 1971.
Τσεχοσλοβακία: Το κράτος που περιελάμβανε τα σημερινά κράτη της Τσεχίας και της Σλοβακίας διήρκεσε από το 1918 ως το 1992, έχοντας καταλυθεί στο μεσοδιάστημα από τους Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ανατολική-Δυτική Γερμανία: Η λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδότησε την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, με το τείχος του Βερολίνου να αποτελεί σύμβολο του όρου «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Η επανένωση των δύο Γερμανιών έλαβε χώρα και επίσημα το 1990, και αποτέλεσε ένα από τα κομβικά γεγονότα της λήξης του Ψυχρού Πολέμου.
Σημειώνεται ότι πέραν των οκτώ χωρών της λίστας του British Pathe, υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έπαψαν να υπάρχουν μέσα στον 20ό αιώνα, όπως η Γερμανική Αυτοκρατορία, η Αυστροουγγαρία και φυσικά η Οθωμανική Αυτοκρατορία.



Ετικέτες ,