Οι υπερτροφές του Ιουνίου και οι υπερδυνάμεις τους
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού είναι
γεμάτος με φρούτα και λαχανικά εποχής, που οι βιταμίνες και τα οφέλη
τους μπορούν να σας χαρίσουν… υπερδυνάμεις.
χειμώνα, καθώς είναι πιο δροσερά και ελαφριά. Δώστε προτεραιότητα σε αυτά που βρίσκονται στην εποχή τους και λάβετε πλήθος βιταμινών και θρεπτικών συστατικών καθημερινά.
Ντομάτες
Επιτέλους έφτασε ξανά η ώρα για χωριάτικη σαλάτα με πρωταγωνίστρια την πολυαγαπημένη μας ντομάτα. Πλούσια στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, προστατεύει τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τη συνολική και την LDL χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη) στο αίμα, διατηρώντας την υγείας της καρδιάς. Αν, μάλιστα, τη μαγειρέψετε, το λυκοπένιό της, άρα και οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, αυξάνονται. Εκτός αυτού, οι φυτικές της ίνες ευεργετούν το πεπτικό σύστημα και ο χυμός της έχει αντηλιακές επιδράσεις, προστατεύοντάς μας απέναντι στο ερύθημα (ερυθρότητα ή εξάνθημα του δέρματος) που προκαλείται από την ακτινοβολίες UV.
Νεροκάρδαμο
Είναι πλούσιο σε φυτοχημικά, όπως οι γλυκοσινολάτες, οι οποίες προσφέρουν προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό από ασθένειες. Αν σε αυτό, προσθέσουμε την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, η οποία ξεπερνάει τα μήλα και το μπρόκολο, αλλά και την ιδιαίτερη γεύση του, το νεροκάρδαμο μάλλον πρέπει να σταματήσει να θεωρείται γαρνιτούρα και να μπει για τα καλά στο πιάτο μας. Προσθέστε το στον πουρέ σας, αναμείξτε το με σπανάκι, εμπλουτίστε τις σαλάτες, τις σάλτσες και τα σουφλέ σας με αυτό και αφήστε το να σας χαρίσει τα οφέλη του.
Βύσσινο
Ολίγον ξινό, αλλά θαυματουργό, το βύσσινο είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας, αλλά και σε κερκετίνη που φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι φυτικές τους ίνες και πάλι κρατούν το πεπτικό μας υγιές, κρατώντας μας χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενώ οι βιταμίνες Α και C μας παρέχονται γενναιόδωρα. Τα βύσσινα συμβάλλουν, επίσης, στην αποφυγή θρομβώσεων και φλεγμονών, ενώ μπορούν να βελτιώσουν και τη μνήμη. Κι επειδή είναι μικρό το χρονικό διάστημα που μπορούμε να τα βρούμε φρέσκα, τώρα είναι μια καλή εποχή να τα βάλετε στο διατροφικό σας πλάνο.
<< Αρχική σελίδα