Οι μαχητές του ισλαμικού στρατού έχουν αναλάβει «εργολαβικά» από ότι διαφαίνεται το έργο των Βησιγότθων το 200μ.χ  οι οποίοι δεν άφησαν κανένα ελληνικό αρχαίο μνημείο «όρθιο» στην
κυριολεξία. Αυτό πράττουν σήμερα και  οι Τζιχαντιστές οι οποίοι καταστρέφουν εκ θεμελίων αρχαία μνημεία και χριστιανικούς ναούς σε όλη την περιοχή που κατέχει ο ISIS  σε Συρία και Ιράκ.
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, οι μαχητές της ριζοσπαστικής ομάδας τρομοκρατών «Ισλαμικό Κράτος» πραγματοποίησε έκρηξη στην συριακή πόλη της Παλμύρας.
Η  έκρηξη , είχε ως  αποτέλεσμα την μερική καταστροφή του  αρχαίου Ναού του Βάαλ , ο οποίος είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας πόλης, ανέφερε χθες  Κυριακή, το  πρακτορείο ειδήσεων Russia  Today  επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Η καταστροφή των μνημείων, μετά την ισοπέδωση του ναού του Βάαλ, προστίθενται στις  άλλες «πράξεις» βίας όπως η  εκτέλεση του Σύρου αρχαιολόγου, ο οποίος  ήταν για δεκαετίες  ο επικεφαλής της διαχείρισης των μνημείων.
Όπως ανέφερε, η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που συγκεντρώνει πληροφορίες για  τον συριακό εμφύλιο από δικές του πηγές, ένα μεγάλο  «τμήμα του ναού» καταστράφηκε,  χωρίς να αναφερθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας  pentapostagma.gr η κατασκευή του αρχαίου ναού του Βάαλ  περατώθηκε  το 32 μ.Χ. και ήταν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία  στην περιοχή. Βρισκόταν  δε  σε κοντινή απόσταση από το  κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας.
Η Παλμύρα,  αποτελεί μία από τις έξι τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στη Συρία, τέθηκε υπό τον έλεγχο των ανταρτών στα μέσα Μαΐου. Πριν αποχωρήσει  ο συριακός στρατός είχαν εκκενωθεί από την περιοχή  τα πιο πολύτιμα ιστορικά κειμήλια του μουσείο της Παλμύρας.
Η Τρομοκρατική ομάδα «Ισλαμικό Κράτος» είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια. Μέσα σε τρία χρόνια, οι  ισλαμιστές τρομοκράτες κατάφεραν να καταλάβουν  μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας. Επιπλέον, προσπαθούν να επεκτείνουν  την επιρροή τους  στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, ιδίως στην  Λιβύη. Στόχος τους εκτός  όλων των άλλων,  η πλήρη αποκοπή με το ιστορικό παρελθόν με την βεβήλωση όλων αρχαίων μνημείων.