Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Αποξηράνετε σύκα στον ήλιο

Είμαστε ήδη στον Αύγουστο και το φρούτο που κυριαρχεί είναι τα σύκα. Αγαπημένο φρούτο των πολλών αλλά και δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του που τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Όμως δεν είναι και λίγοι πάλι, εκείνοι που θέλουν να τα απολαμβάνουν όλο τον χρόνο. Γι΄αυτό η καλύτερη λύση είναι να τα αποξεραίνετε. Λύση
που δεν είναι τόσο δύσκολη όπως θα δείτε παρακάτω.
Πως αποξηραίνουμε τα σύκα στον ήλιο
Βήμα 1ο
Μαζεύουμε τα σύκα στην ποσότητα που θέλουμε να αποξηράνουμε.
Βήμα 2ο
Ετοιμάζουμε τα μέσα και υλικά που θα χρειαστούμε.
Δηλαδή:
  • Μια κουταλιά χυμό λεμονιού
  • Μια κατσαρόλα
  • Μια τρυπητή κουτάλα
  • Ένα δίσκο
  • Απορροφητικό χαρτί κουζίνας
  • Ένα μεγάλο ταψί
  • Ένα μεγάλο τούλι ή σήτα
  • Μανταλάκια
Βήμα 3ο
Επιλέγετε τα πιο γινωμένα σύκα  και τα ζεματίζετε στην συνέχεια σε βραστό νερό που έχετε προσθέσει την μια κουταλιά λεμόνι, για ένα με δύο λεπτά.
Βήμα 4ο
Τα τοποθετείτε σε ένα δίσκο με απορροφητικό χαρτί ώστε να απορροφήσει τα πολλά υγρά.
Βήμα 5ο
Στην συνέχεια τοποθετείτε τα σύκα σ΄ ένα μεγάλο ταψί. Τα ανοιγμένα σύκα τα κόβετε στην μέση.
Βήμα 6ο
Σκεπάζετε το ταψί με το τούλι ώστε να προστατεύσει τα σύκα από τα έντομα. Για καλύτερα αποτελέσματα το στερεώνεται με μανταλάκια γύρω γύρω από το ταψί.
Βήμα 7ο
Τοποθετείτε το ταψί στον ήλιο. Την νύκτα το βάζετε μέσα στο σπίτι και αναποδογυρίζετε τα σύκα. Την επόμενη το ξαναβγάζετε σκεπασμένο ξανά με το τούλι στον ήλιο. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για περίπου επτά ημέρες μέχρι τα σύκα να αποξηρανθούν και να μην κολλάνε.
Βήμα 8ο
Ήρθε η ώρα για να τα αποθηκεύσετε. Παίρνετε ένα γυάλινο βάζο και βάζετε στον πυθμένα του 1-2 φύλλα δάφνης. Τα φύλλα δάφνης κρατούν μακριά πιθανά ζωύφια προστατεύοντας έτσι τα σύκα σας.
Συνεχίστε βάζοντας ακόμα μερικά σύκα και πάλι μια στρώση με φύλλα δάφνης και πάλι μερικά σύκα και φύλλα δάφνης μέχρι να γεμίζετε το βάζο σας.
Βήμα 9ο
Κλείνετε το βάζο και το αποθηκεύεται.
Συμβουλή:
Προσπαθήστε να διαλέξετε, όσο αυτό είναι δυνατόν, σύκα του ίδιου μεγέθους. Μ΄ αυτό τον τρόπο όλα τα σύκα θα χρειαστούν τον ίδιο χρόνο για αποξήρανση.




Video: nostimakaixrisima.blogspot.gr
Fytokomia.gr

Ετικέτες ,