Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Μπανάνα: το φυσικό και δυναμωτικό σνακ κάθε ώρας

Μας δίνει την αίσθηση καλοκαιριού όλο το χρόνο κι εκτός του ότι είναι αρωματική και χορταστική, ξεχειλίζει από βιταμίνες, μέταλλα και υδατάνθρακες, αποτελώντας ένα από τα πιο ενεργειακά φρούτα!

Η παγκόσμια κατανάλωσή της που αγγίζει τα 74 εκατομμύρια τόνους, με την Ελλάδα να καταναλώνει 86 χιλιάδες τόνους συνολικά ανά έτος (7,7 κιλά κατά κεφαλήν κατανάλωση), κάτι που δείχνει ότι η μπανάνα είναι ανάμεσα στα αγαπημένα φρούτα παγκοσμίως κι απ’ ό,τι φαίνεται οι λόγοι είναι πολλοί.
Το κάλιο που περιέχει και η απαλλαγή της από νάτριο ισοδυναμεί με πρόληψη απέναντι σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, με την πρόληψη απέναντι στις διαταραχές της πίεσης να είναι μια από αυτές. Συμβάλλει ακόμη στις βλάβες του κυκλοφορικού, χρησιμεύει για την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και δεν περιέχει λιπαρά και χοληστερίνη.
Έρευνα του Χάβαρντ, μάλιστα, έχει δείξει ότι οι άφθονες φυτικές ίνες στη μπανάνα βοηθούν αποτελεσματικά στην ανάρρωση των ανθρώπων που έχουν υποστεί έμφραγμα. Ο λόγος είναι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά την αποκατάσταση της υγείας τους και απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Κι αν σας τρομάζουν όλα αυτά που ακούτε για το πόσο παχυντική είναι, αρκεί να γνωρίζετε ότι μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους περιέχει μόλις 0,3 γρ. λίπους και 23 γρ. υδατανθράκων, ενώ οι θερμίδες της φτάνουν περίπου τις 100. Γι’ αυτό ξεφλουδίστε τη και απολαύστε τη χωρίς τύψεις.
Αν θέλετε να φτιάξετε το τέλειο γλυκό με μπανάνα και σοκολάτα

Υλικά
Φύλλο σφολιάτας - 1 κομμένο στα δύο κάθετα
Μπανάνες - 3 κομμένες σε ροδέλες
Ζάχαρη - 2 κουταλιές σούπας
Πραλίνα φουντουκιού
Βούτυρο - 25 γρ
Αυγό - 1 μόνο τον κρόκο
οδηγίες Πλεξούδα σφολιάτας γεμιστή με σοκολάτα και μπανάνα…
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τις μπανάνες κομμένες σε ροδέλες, τις σοτάρουμε ελαφρώς και προσθέτουμε την ζάχαρη από πάνω. Ανακατεύουμε προσεκτικά μέχρι να καραμελώσουν κι αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε στα δύο κάθετα το φύλλο σφολιάτας, χαράζουμε τα πλαϊνά της και από τις δύο μεριές (βλ φωτ. υλικό), στο κέντρο βάζουμε την πραλίνα φουντουκιού, που την είχαμε στο ψυγείο να σφίξει ελαφρώς, από πάνω τοποθετούμε μπανάνες και πλέκουμε την σφολιάτα μας. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο φύλλο.
Χτυπάμε κι αραιώνουμε με λίγο λάδι τον κρόκο αυγού κι αλείφουμε τις πλεξούδες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, κόβουμε σε κομμάτια κι απολαμβάνουμε.
Πηγή: chefoulis.gr

 

click@Life



Ετικέτες , ,