Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

H Rosetta ανακάλυψε για πρώτη φορά οξυγόνο σε κομήτη – Οι θεωρίες

Ερευνητές της μη επανδρωμένης αποστολής Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ανακάλυψαν οξυγόνο στο αέριο νέφος που κυκλώνει τον κομήτη 67P/Churyumov-
Gerasimenko (ή Τσούρι για συντομία).
Πρόκειται για την πρώτη φορά που μοριακό οξυγόνο, δηλαδή η μορφή του αερίου που αναπνέουμε, εντοπίζεται σε έναν κομήτη. Η ύπαρξη του οξυγόνου υποδηλώνει ότι ο κομήτης 67P σχηματίστηκε ομαλά, αρκετό καιρό πριν τη διαμόρφωση του ηλιακού μας συστήματος.
Σημειώνεται ότι μοριακό αέριο οξυγόνο έχει εντοπιστεί σε άλλους εξωγήινους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος, όπως οι δορυφόροι του Δία και του Κρόνου.
Το μοριακό οξυγόνο (Ο2) θα μπορούσε να είναι κατά πολύ αρχαιότερο του ηλιακού μας συστήματος που έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμυρίων ετών, σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν μερικές ώρες στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Το οξυγόνο είναι το τέταρτο σε ποσότητα αέριο στην ατμόσφαιρα του κομήτη Τσούρι, μετά τους υδρατμούς (δηλαδή νερό σε αέρια μορφή), το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του άνθρακα.
Οι μετρήσεις από το φασματόμετρο ROSINA, ένα από τα επιστημονικά όργανα της Rosetta, από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2015, μια περίοδο που ο κομήτης πλησίαζε στον Ήλιο έδειξαν ότι το μοριακό οξυγόνο αντιστοιχεί στο 4% του νέφους που σχηματίζει η ουρά του κομήτη και το ποσοστό αυτό παρέμενε σταθερό με το πέρασμα του χρόνου.

«Ίσως θα χρειαστεί να τροποποιήσουμε τα σημερινά μοντέλα μας για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος αφού δεν προέβλεπαν την παρουσία μοριακού οξυγόνου σε κομήτες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέ Μπίλερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Είναι η πιο συναρπαστική ανακάλυψη που έχει γίνει μέχρι τώρα για τον κομήτη» 67Ρ/Τσουριόμοφ-Γκερασιμένκο, τον οποίο συνοδεύει εδώ και 15 μήνες η Rosetta, σημείωσε η Κάτριν Άλτβεγκ, του Πανεπιστημίου της Βέρνης.
Αυτό που εκπλήσσει τους επιστήμονες είναι ότι το μοριακό οξυγόνο αντιδρά εύκολα με άλλα χημικά στοιχεία και δεν παραμένει επί μακρόν στο διάστημα.  «Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το οξυγόνο θα μπορούσε να “επιβιώσει” για δισεκατομμύρια χρόνια δίχως να αντιδράσει με άλλες ουσίες» εξηγεί η Άλτβεγκ.
Οι δύο επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για την ύπαρξη του οξυγόνου στον πλανήτη, αλλά υποπτεύονται ότι η απάντηση κρύβεται στο παγωμένο και πυκνό μέρος όπου γεννήθηκε το ηλιακό μας σύστημα, δηλαδή στο σκοτεινό νεφέλωμα.
Μια εξήγηση είναι ότι πολύ φορτισμένα σωματίδια που κυκλοφορούσαν στο διάστημα διείσδυσαν σε κόκκους πάγου μέσα στο σκοτεινό νεφέλωμα και έσπασαν τους χημικούς δεσμούς των μορίων του νερού, απελευθερώνοντας το οξυγόνο που παγιδεύτηκε σε κενά εντός του πάγου.
 

econews

Ετικέτες ,