7 τρόποι να… ξεγελάσετε τους άλλους για τις γνώσεις σας στο κρασί
Βρίσκεστε συχνά σε συζητήσεις
για το κρασί, αλλά οι γνώσεις σας περιορίζονται στο να αναγνωρίζετε το
χρώμα του; Δείτε τι πρέπει να ξέρετε, έτσι ώστε να εντυπωσιάζετε τους
άλλους, ακόμη κι αν αυτοί ξέρουν περισσότερα από εσάς.
1. Να θυμάστε ότι οι ποικιλίες σταφυλιών… μεταμορφώνονται
Όταν ακούτε ανθρώπους να λένε ότι ένα Syrah μυρίζει σαν μπέικον, σημαίνει ότι ο οινοποιός έκανε καμιά περίεργη αλχημεία με καπνιστό χοιρινό; Όχι. Τα σταφύλια περιέχουν χημικές ενώσεις που μετατρέπονται σε πολύπλοκες γεύσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής οίνου, γι’ αυτό μπορεί ένα κρασί να δίνει την αίσθηση πιπεριού ή μελιού ή βρεγμένου χώματος. Το κρασί είναι γενικότερα ένας αλλόκοτος κόσμος.
3. Απομνημονεύστε μερικές ποικιλίες από διάσημες περιοχές
Το κόκκινο Βουργουνδίας είναι Pinot Noir. Το λευκό Βουργουνδίας είναι Chardonnay. Το Sancerre είναι Sauvignon Blanc και το Rioja είναι συνήθως Tempranillo. Ακόμη, το Chianti είναι κυρίως Sangiovese και το Bordeaux είναι συνήθως μίξη Cabernet Sauvignon και Merlot.
5. Αν ένα κρασί είναι λευκό, συνήθως θυμίζει λεμόνι
Αυτό είναι κάτι που ισχύει σχεδόν πάντα. Ακόμη κι όταν δεν ισχύει, είναι εύλογο, λόγω του χρώματός του.
7. Μην λέτε ότι ένα κρασί είναι γλυκό (εκτός κι αν είναι πραγματικά)
Η γλυκύτητα αναφέρεται στη ζάχαρη και τα καθημερινά κόκκινα και λευκά περιέχουν πολύ λίγη. Η πιο συνηθισμένη εξαίρεση σε αυτό είναι το Riesling, αλλά και το Μοσχάτο και η Μαυροδάφνη. Έχετε υπόψη σας, βέβαια, ότι η ζάχαρη στο κρασί δεν προέρχεται από σιρόπι καλαμποκιού ή κρυσταλλική ζάχαρη, αλλά από τα φυσικά σάκχαρα των σταφυλιών.
<< Αρχική σελίδα