Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Drones μετρούν τις αναθυμιάσεις σε χωματερές και κατασκοπεύουν καρχαρίες

Οι μη επανδρωμένες αυτόνομες ιπτάμενες συσκευές (drones) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Στη Βρετανία θα πετούν πάνω από χωματερές σκουπιδιών όπου θα μετρούν τις αναθυμιάσεις και θα εκτιμούν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ στην Αυστραλία θα περιπολούν κοντά στις ακτές για να παρακολουθούν τους καρχαρίες.
—Στις χωματερές του Μάντσεστερ
Η παρακολούθηση των χωματερών από αέρος θα γίνει στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και της βρετανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το BBC, τα drones είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες που μετράνε τις εκπομπές αερίων από τις χωματερές. Ορισμένες από αυτές ανήκουν στα «αέρια του θερμοκηπίου» και επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλα αέρια επιδεινώνουν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και βλάπτουν τη δημόσια υγεία.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμα και οι ανενεργές χωματερές εκπέμπουν αέρια στο περιβάλλον επί αρκετές δεκαετίες. Τα drones επιτρέπουν την παρακολούθησή τους χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων.
Μόνο τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για 21 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου στη Βρετανία κάθε χρόνο.
Συνολικά ο κλάδος των απορριμμάτων εκπέμπει 830.000 τόνοι μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου 25 φορές ισχυρότερου από το διοξείδιο του άνθρακα.
Επίσης, τα drones θα εντοπίζουν πιθανές πηγές θερμότητας στους σωρούς των απορριμμάτων.
«Οι πυρκαγιές σε χωματερές μας ανησυχούν ιδιαιτέρως, ενώ υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος χώρου» σχολίασε ο Γκόρντον Γουιτάκερ από τη βρετανική υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Με την αποσύνθεση των απορριμμάτων αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες. Τα τηλεκατευθυνόμενα drones θα μπορούν να εντοπίζουν τις περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοανάφλεξης.
—Drones παρακολουθούν καρχαρίες
Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, θέλοντας να προστατεύσει καλύτερα τους λουόμενους στις παραλίες, όπου έχουν συμβεί αρκετές επιθέσεις καρχαριών, θα αρχίσει να δοκιμάζει drones, που θα πετάνε πάνω από τη θάλασσα και θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες σε πραγματικό χρόνο σε ένα κέντρο ελέγχου.
Τα drones εντάσσονται σε ένα ευρύτερο «πακέτο» μέτρων προστασίας των λουομένων και των σέρφερς, μαζί με την τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών μέσα στο νερό και την πτήση επανδρωμένων ελικοπτέρων.
econews

Ετικέτες ,