Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Πώς φτιάχτηκε η διαστημική «χωματερή» γύρω από τη Γη σε 60 δευτερόλεπτα [video]


Ένα εντυπωσιακό video που συνοψίζει έξι δεκαετίας ρύπανσης του διαστήματος με διαστημικά σκουπίδια σε 60 δευτερόλεπτα δημιούργησε ο βρετανός λέκτορας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου
του Λονδίνου, Στούαρτ Γκρέι για λογαριασμό του Βασιλικού Ιδρύματος της Βρετανίας.
Ο Γκρέι συνέλεξε στοιχεία από την υπηρεσία Space-track.org, η οποία εντοπίζει διαστημικά σκουπίδια διαμέτρου άνω των δέκα εκατοστών.
Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science, το πρώτο σκουπίδι στην ιστορία των διαστημικών επιχειρήσεων ήταν ένα κομμάτι του πυραύλου με τον οποίο εκτοξεύτηκε το 1957 ο σοβιετικός Sputnik, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος.  Ακολούθησε ο αμερικανικός δορυφόρος Explorer 1.
Περίπου 9.000 διαστημικά σκουπίδια γυρόφερναν τη Γη μέχρι το 2007, όταν η Κίνα προχώρησε στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου που καταστρέφει δορυφόρους, χτυπώντας έναν δικό της ανενεργό δορυφόρο που έσπασε σε 3.000 κομμάτια.
Ακόμα 2.000 νέα αντικείμενα δημιουργήθηκαν το 2009 στην πρωτοφανή σύγκρουση ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της αμερικανικής Iridium με ανενεργό ρωσικό δορυφόρο.
Από τη δεκαετία του 1950, τα διαστημικά σκουπίδια αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.
 
 Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500.000 κομμάτια ανιχνεύσιμων συντριμμιών μεγέθους μεγαλύτερου από ένα κομμάτι μάρμαρο. Από αυτά περισσότερα από 20.000 είναι μεγαλύτερα από μπάλα του μπάσκετ και αποτελούν απειλή για τα διαστημικά σκάφη που κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Δεδομένου ότι όλα αυτά τα θραύσματα κινούνται με ταχύτητες της τάξης των 28.000 χιλιομέτρων ανά ώρα, ο κίνδυνος για τις διαστημικές αποστολές γίνεται όλο και μεγαλύτερος, πόσω μάλλον όταν δεν έχει ιδρυθεί κάποιος φορέας καθαρισμού της διαστημικής «χωματερής» γύρω από τη Γη.


econews

Ετικέτες ,