Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Εξωσωματική γονιμοποίηση: οι πρώτοι «σκύλοι του σωλήνα» ήρθαν στον κόσμο

Τα πρώτα σκυλιά με εξωσωματική γονιμοποίηση έφεραν στον κόσμο επιστήμονες του Κολλεγίου Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον αναπληρωτή
καθηγητή αναπαραγωγικής βιολογίας Αλεξ Τράβις.
Συνολικά γονιμοποιήθηκαν 19 έμβρυα από τα οποία επέζησαν επτά, τέσσερα αρσενικά και τρία θηλυκά. Τα κουτάβια μετά από 63 ημέρες στη μήτρα αφαιρέθηκαν με καισαρική τομή.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση συνίσταται στη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο στο εργαστήριο, ώστε να παραχθεί ένα έμβρυο. Στη συνέχεια, το έμβρυο εισάγεται σε μια μήτρα στη σωστή στιγμή του αναπαραγωγικού κύκλου.
Προσπάθειες για την αναπαραγωγή σκύλων με την τεχνική της τεχνητής γονιμοποίησης καταβάλλονται από τη δεκαετία του 1970, αλλά αυτή ήταν η πρώτη που στέφθηκε με επιτυχία.
—Διαφορετική τεχνική
Για να γεννηθούν τα επτά υγιή «κουτάβια του σωλήνα», έγιναν κάποιες αλλαγές λόγω του ασυνήθιστου αναπαραγωγικού συστήματος των σκύλων που διαφέρει από αυτό των άλλων θηλαστικών.
Καταρχάς, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα διάλυμα υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο για να «αντιγράψουν» τη χημική σύσταση του θηλυκού αναπαραγωγικού συστήματος των σκύλων.
Το μαγνήσιο έχει την ικανότητα να προετοιμάζει αποτελεσματικά το σπέρμα μέσα σε τέσσερις ώρες, ενώ επίσης αναιρεί τη σημαντικότητα της προγεστερόνης για τη γονιμοποίηση. Επίσης, ευνοεί την κινητικότητα του σπέρματος, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας της γονιμοποίησης των ωαρίων.
Τέλος, οι επιστήμονες προσδιόρισαν τον βέλτιστο χρόνο για την απόσπαση του ωαρίου του θηλυκού σκύλου, δηλαδή έξι ημέρες μετά την απότομη αύξηση των επιπέδων της ωχρινοτρόπου ορμόνης.
—Η αξία του επιτεύγματος
Τα σκυλιά μοιράζονται περισσότερες από 350 κοινές κληρονομικές παθήσεις με τους ανθρώπους, σχεδόν διπλάσιες από κάθε άλλο είδος ζώου. Διαφορετικές ράτσες ρέπουν σε διαφορετικές γενετικές παθήσεις.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μελλοντικά θα καταφέρουν να συνδυάσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση με την απομάκρυνση εκείνων των γονιδίων που προκαλούν τις κληρονομικές παθήσεις.
Έτσι θα καταστεί εφικτή η διατήρηση σπάνιων ρατσών και ειδών σκύλων που απειλούνται με εξαφάνιση.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».


econews

Ετικέτες ,