Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Φυτέψτε ανοιξιάτικους βολβούς

Φυτέψτε ανοιξιάτικους βολβούς
Πως θα φυτέψετε ανοιξιάτικους βολβούς, ποιο είναι το κατάλληλο βάθος φύτευσης, πως δεν θα ανθίσουν όλοι μαζί; Ας τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά...

Κατ΄ αρχή το φθινόπωρο είναι η εποχή που φυτεύονται οι βολβοί που θα ανθίσουν την Άνοιξη. Τα κυριότερα ήδη βολβών που φυτεύουμε την περίοδο αυτή είναι ο Υάκινθος, ο Νάρκισσος, ο κρόκος, η Τουλίπα, η Φρέζια, η Ανεμώνη και η Νεραγκούλα.
Πως το κάνουμε.
Σε μια γλάστρα βάζουμε στον πυθμένα της μερικές πετρούλες ή ελαφρόπετρα ώστε να στραγγίζει καλά το νερό και στην συνέχεια βάζουμε από πάνω το χώμα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η καλή στράγγιση του νερού είναι σημαντική για την σωστή ανάπτυξη των βολβών. Οι βολβοί αγαπούν την υγρασία αλλά όχι το μούλιασμα.
Φυτεύουμε σε τόσο βάθος όσο περίπου είναι τρεις φορές το μέγεθός τους. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα βολβό ύψους 3 εκ. θα τον φυτέψουμε στα 9 εκ. Αν φυτευτεί πολύ βαθειά είναι πολύ πιθανόν να μην βλαστήσει ενώ αντίθετα αν είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια το φυτό θα πλαγιάζει και δεν θα μπορεί να σταθεί σωστά.
Προσοχή:
•    Ο Υάκινθος κατ΄ εξαίρεση φυτεύεται σε 2 με 3 εκ. βάθος.
•    Πάντα φυτεύουμε το βολβό ώστε το πάνω μέρος του να είναι φυσικά προς τα πάνω.
Πως ποτίζουμε
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι τους βολβούς τους ποτίζουμε κάθε 15 μέρες. Βέβαια θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας αν το βολβός είναι στον κήπο και ποτίζεται από τις βροχές ή αν είναι σε γλάστρα που χρειάζεται πότισμα από εμάς. Όπως είπαμε όμως και προηγούμενα αυτό που θέλουμε είναι ούτε να στεγνώνει τελείως το χώμα αλλά ούτε και να είναι πολύ βρεγμένο με κίνδυνο να έχουμε σαπίσματα.
Συμβουλή.
Φυτέψτε τους βολβούς σας ανά χρονικά διαστήματα 15 ημερών ώστε να πετύχετε να έχετε διαδοχικά  την άνθιση τους.
Όταν τελειώσει η ανθοφορία κόβουμε το ανθικό στέλεχος του βολβού και αφήνουμε μέχρι να μαραθεί περίπου το 50% των φύλλων. Στην συνέχεια κόβουμε όλο το φύλλωμα του φυτού και αφήνουμε τον βολβό έτοιμο για την επόμενη βλαστική περίοδο.


 

Ετικέτες ,