Οικονομική κρίση και διατροφή: πώς μπορούμε να αποφύγουμε το διατροφικό «κούρεμα»
Σήμερα τα δεδομένα στη ζωή των
περισσότερων Ελλήνων έχουν αλλάξει. Η οικονομική κρίση που πλήττει τη
χώρα, φαίνεται πως έχει επηρεάσει ποσοτικά και ποιοτικά τη διατροφή. Κι
ενώ θα περίμενε
κανείς η οικονομική κρίση να μας αδυνατίσει, τελικά
μάλλον μας οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως εξηγεί η
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα.Ακριβώς επειδή η διατροφή είναι ένας προσδιοριστής της υγείας, η οικονομική κρίση... βλάπτει και τη διατροφή και την υγεία μας! Ωστόσο υπάρχουν λύσεις και προτάσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μας για να αντισταθούμε.
Ανακυκλώστε φαγητό
Ακόμα και αν περισσέψει φαγητό δεν το πετάμε, αλλά το συμπληρώνουμε με κάτι άλλο και το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα. Έτσι π.χ. το βραστό κοτόπουλο μπορεί να γίνει μια γευστική κοτόπιτα ή οι φακές να γίνουν φακόρυζο.
Αντικαταστήστε σωστά το κρέας
Μπορεί κανείς να αντικαταστήσει το κρέας, τρώγοντας πιο πολλά όσπρια και δημητριακά σε συνδυασμό π.χ. φακόρυζο, ρεβυθόρυζο, ρεβύθια με μανέστρα, φασολάδα με κοφτό μακαρονάκι κ.ά. Η σωστή αναλογία είναι 2/3 δημητριακά και 1/3 όσπρια. Τα όσπρια αποτελούν ένα πλήρες γεύμα, είναι ντόπια και φθηνά προϊόντα που προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού. Σε συνδυασμό δε με τα δημητριακά δίνουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.
Αποφύγετε τα τηγανητά, τα ανθυγιεινά και το πρόχειρο φαγητό
Σε μια περίοδο άγχους και ανασφάλειας είναι κρίμα να τρεφόμαστε με «σκουπίδια». Δυστυχώς είναι πιο φθηνά και παντού διαθέσιμα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και πλούσια σε θερμίδες. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί πως υπό την επίδραση του στρες (κυρίως όταν το στρες προέρχεται από οικονομικούς λόγους) τείνουμε να κάνουμε περισσότερες λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Ωστόσο δεν μπορούν ούτε να μας μειώσουν το στρες ούτε να θωρακίσουν την υγεία μας. Αυτό μπορεί να γίνει με το να πίνουμε περισσότερο νερό και με το να καταναλώνουμε περισσότερα φυσικά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα, πορτοκάλια) κ.ά.
Συμπερασματικά, μπορούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα τρώγοντας πιο οικονομικά, πιο «φροντιστικά», πιο οργανωμένα. Ας σκεφτούμε θετικά και ας δούμε αυτή την κρίση σαν μια ευκαιρία αλλαγής και «κουρέματος» των άσχημων διατροφικών συνηθειών μας!
Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, www.dietsecrets.gr
<< Αρχική σελίδα