Σύμφωνα με πληροφορίες του δυτικού τύπου, ετοιμάζεται «ο χειρότερος εφιάλτης» του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όταν το υπουργείο  Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας,  εξασφάλισε  την
άδεια για να μεταφέρει στο συριακό έδαφος και στην Ανατολική Μεσόγειο περίπου 5.000 στρατιώτες των  επίλεκτων μονάδων του κινεζικού στρατού, αναφέρει δημοσίευμα.
Πρόκειται για τις μονάδες των ειδικών δυνάμεων «Σιβηριανές  τίγρεις» που έχουν έδρα στην επαρχία Shenyang, και τους « Μαύρους πάνθηρες»  που έχουν έδρα την στρατιωτική περιοχή Lanzhou.
Η κίνηση από την Κίνα να εισέλθει σε αυτόν τον πόλεμο στην Συρία εναντίον των τζιχαντιστών,  έχει εγκριθεί από το  Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας.
Ο  Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping  δήλωσε ότι η  χώρα του θα εργαστεί για να αναλάβει έναν ευρύτερο ρόλο στον διεθνή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας,  και ότι η Κίνα θα είναι στηn διάθεση της Ρωσίας για  να βοηθήσει στις παγκόσμιες προσπάθειες  της κατά της τρομοκρατίας.
Η Κίνα, η οποία είναι  σύμμαχος της Συρίας και του ηγέτη της χώρας Μ. Άσαντ σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 30 δις. δολάρια  στην μεταπολεμική ανασυγκρότηση της  Συρίας.
Η Κίνα, επίσης, ανησυχεί σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος. Οι δραστηριότητες των τζιχαντιστών Ουιγούρων, από την επαρχία Xinjiang στο δυτικό άκρο της Κίνας, αποτελούν ισχυρό αποσταθεροποιητικό, παράγοντα της χώρας .
Η επαρχία Xinjiang συνορεύει με οκτώ κράτη, την  Μογγολία, την Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία,  και κατά την άποψή του Πεκίνου , η περιοχή χρησιμεύει ως μία «δίοδο»  για την  ισλαμική τρομοκρατία, για  να «διαχυθεί» σε όλο τον κόσμο αλλά και στο εσωτερικό της Κίνας.
Πολλοί μαχητές των Ουιγούρων που ευρίσκονται στην Συρία είναι γνωστό ότι είναι μέλη του Ανατολικού Τουρκεστάν ενός Ισλαμικού αυτονομιστικού κινήματος,  με συχνά βίαιες εκδηλώσεις που επιδιώκει την δημιουργία ενός Ισλαμικού κράτους Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία  Σινγιάνγκ.
Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι Κινέζοι τρομοκράτες έχουν βοηθηθεί  από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες  για να μετακινηθούν από την Κίνα στην Συρία μέσω της Τουρκίας,  έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση μεταξύ των κινεζικών και των  τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.!!
Η  Κίνα ανησυχεί ότι ο  τουρκικός ρόλος της υποστήριξης των μουσουλμάνων  Ουιγούρων στη Συρία μπορεί να επεκταθεί από την   Τουρκία,  ακόμη και στην επαρχία  Xinjiang.
Κινέζοι, Τούρκοι , Αμερικανοί, Ρώσοι, Σαουδάραβες, και άλλοι μαζεύτηκαν στην Συρία.
Σε παλαιότερο άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο ( Κινεζική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία! Καθ’οδόν το «Μέγα Βασίλειο της Ανατολής »!), είχαμε αναφέρει ότι πρώτοι από όλους είχαμε προϊδεάσει για την κινεζική στρατιωτική εμπλοκή Κινέζικών ειδικών δυνάμεων στην Συρία.
Αναμένεται η αντίδραση της Ουάσιγκτον , η οποία αναγνωρίζει ότι η πολιτική που εφάρμοσε κατόρθωσε να ενώσει ακόμα πιο πολύ και πολύ πιο ταχύτατα την Ρωσία με την Κίνα.