“Η σάρκα της μνήμης 2” του Κώστα Λάκη στην gallery genesis
Πρόκειται για τη 10η ατομική του έκθεση ζωγραφικής και τη 2η έκθεση εμπνευσμένη από κείμενα της Χρυσούλας Πατρώνου.
"H σάρκα της μνήμης 2" παίζει με τα ονόματα, τους ανθρώπους, τις χρονολογίες, τα συναισθήματα, τα γεγονότα. Η σάρκα της μνήμης είναι γυμνή και δεν ντρέπεται, δεν νοιώθει πρόστυχη, προκλητική, δεν φοβάται να εκτεθεί στα μάτια των “θυμάτων της”, δεν τρομάζει να πει την αλήθεια, δεν ακούει τις φωνές που την διώχνουν μακρυά γιατί δεν θέλουν να την θυμούνται.
"Η σάρκα της μνήμης 2" είναι γεμάτη από ανθρώπους που στέκονται ετοιμοπόλεμοι απέναντι στις μνήμες τους, απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Ιστορίες γεμάτες από μικρές ανάσες, αγγίγματα, βλέμματα που χάνονται σε λευκά δάκρυα, σε χέρια αμήχανα να κρατήσουν και να κρατηθούν, σε ρούχα βουτηγμένα στο χρώμα του φόβου, σε ουρανούς που βάφτηκαν μαύροι για να στολίσουν ανεκπλήρωτες επιθυμίες και μέσα σε όλα αυτά και γέλια και φωνές και χαμόγελα και έρωτες και κοιτάγματα στο παρελθόν. Ένα παρελθόν που γίνεται μέλλον και πάλι παρελθόν και πάλι μέλλον και κάνει την σάρκα να έχει μνήμη.
Μία φορά και έναν καιρό - ή μήπως ήταν μόνο πριν από μερικούς μήνες; - η κυρία Αφήγηση, επιβλητική και γοητευτική αρχόντισσα, με αργές μα γεμάτες χάρη κινήσεις, ξεκίνησε να κάνει ένα μεγάλο περίπατο σε μια περιοχή που την έλεγαν Μνήμη. Πήγαινε τακτικά εκεί γιατί της άρεζε πολύ. Έβλεπε πανέμορφα, αν και άγρια, τοπία αλλά κυρίως ανακάλυπτε εξαιρετικούς χαρακτήρες και αντικείμενα: Kατσικοκλέφτες, κουτιά με βδέλλες και γλυκά, αρχαιοκάπηλους με μεγάλη ευγένεια, μυστηριώδη εγκλήματα, ξύλινα σεντούκια με οστά δολοφονημένων ή αγαπημένων, κομμώτριες-κρυφά ταλέντα, σαδιστικά παιδιά και γυναίκες που φοβούνταν τα γράμματα. Της άρεσε πολύ της κυρίας Αφήγησης τούτος ο τόπος, η Μνήμη, και ας ήταν κάπως δύσκολος να τον προσεγγίσει.
Εκείνη την ημέρα, καθώς εξερευνούσε, αισθάνθηκε πως δεν ήταν μόνη της... κάτι ακουγόταν, ένας ήχος, σαν κάποιος να περπατά ανάμεσα στην άγρια βλάστηση. Πρώτη φορά η κυρία Αφήγηση αισθανόταν άλλη ανθρώπινη παρουσία σε αυτόν τον τόπο και η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγη αλλά και ευχαριστήθηκε. Προχώρησε προς την κατεύθυνση του θορύβου και σε ένα ξέφωτο ανακάλυψε να κάνει περίπατο, εξετάζοντας το φως και τα τοπία, μια άλλη σπουδαία αρχόντισσα, η κυρία Ζωγραφική. Πλησίασε, χαμογέλασε, συστήθηκε ευγενικά στην πολύ φιλική κυρία... και έτσι έγινε και η Αφήγηση συνάντησε την Ζωγραφική στην Μνήμη.
Ο Κώστας Λάκης έκανε εικόνες τα κείμενα της Χρυσούλας Πατρώνου Παπατέρπου. Υπήρξε ένας εξαιρετικός οικοδεσπότης στην καθόλου τυχαία συνάντηση αυτή της Αφήγησης με την Ζωγραφική. Με το ταλέντο του μας υπενθυμίζει ότι στην βάση κάθε έργου της ανθρώπινης έκφρασης υπάρχει μια Ιστορία. Και στην καρδιά κάθε Ιστορίας υπάρχει μια Μνήμη. Και στην καρδιά της Μνήμης υπάρχει ένα πρόσωπο που πόνεσε, χαμογέλασε, έκλαψε, θύμωσε, πληγώθηκε, γέλασε. Ένα πρόσωπο που χάρη στο ταλέντο του Κώστα Λάκη έχει βλέμμα, σώμα, προσωπικότητα, χαρακτήρα... και το κυριότερο, μας απευθύνεται προσωπικά. Έτσι, δηλαδή, όπως μας μιλά η τέχνη.
Οι πίνακες του Κώστα Λάκη ζωντανεύουν εικόνες που η μνήμη μου προσπάθησε να αποτυπώσει στο χαρτί. Μνήμες προσωπικές, ακούσματα και ερεθίσματα από την καθημερινότητα και η “σάρκα” που χρησιμοποιεί για να τις ντύσει, τις μετατρέπει σε εικόνες μαγικές. Η επιλογή των χρωμάτων και η έκφραση των προσώπων της κάθε ιστορίας δημιουργούν ένα κλίμα προσέγγισης μοναδικής. Ο ζωγράφος μεταφράζει και ερμηνεύει την εσωτερική πνοή του διηγήματος και μένεις να θαυμάζεις τη δύναμη της απόδοσης του εκάστοτε επιλεγμένου χαρακτήρα από τον εικαστικό καλλιτέχνη. Ποιητική ζωγραφική. Τον ευχαριστώ πολύ που διάλεξε τα δικά μου διηγήματα για τις δύο του εκθέσεις, “Η σάρκα της μνήμης “ στην Καστοριά το καλοκαίρι του 2013 και ¨Η σάρκα της μνήμης-2” στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 2015. Ο Κώστας Λάκης
Ασχολείται με την ζωγραφική, την εικονογράφιση, την γραφιστική, το θέατρο τη σκηνογραφία, τη συγγραφή κειμένων και οργανώνει σεμινάρια δημιουργικής απασχόλησης πάνω στην τέχνη με ομάδες ενηλίκων και παιδιών. Διαβάστε τα κείμενα που ενέπνευσαν τους πίνακες.
Info
Gallery genesis
Χάριτος 35, Κολωνάκι
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης
Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 / Ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου 2015 έως 16 Ιανουαρίου 2016
211 7100566
click@Life
Ετικέτες ΑΡΧΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
<< Αρχική σελίδα