Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Βόρεια Κορέα: γιατί οι ειδικοί αμφισβητούν τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Χθες Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι έκανε μια δοκιμαστική έκρηξη βόμβας υδρογόνου στο έδαφός της προκαλώντας την αποδοκιμασία εχθρών -Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας-,
διεθνούς κοινότητας, αλλά και του μοναδικού συμμάχου της στον πλανήτη, της Κίνας.
Σε ανακοίνωσή του το καθεστώς της Πιονγιάνγκ αναφέρει: «Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών, που κυβερνάει τη χώρα».
Νωρίτερα είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ στην περιοχή που συνήθως πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές η Βόρεια Κορέα.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η χώρα ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, όπως την χαρακτήρισε «επιθετική τους στάση». Η Βόρεια Κορέα πρόσθεσε ότι θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία.
Η υδρογονοβόμβα είναι ο ισχυρότερος τύπος πυρηνικού όπλου εξ ου και η παγκόσμια κατακραυγή.
Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι ότι η Βόρεια Κορέα δοκίμασε μια ενισχυμένη πυρηνική βόμβα, ένα όπλο στο οποίο έχει προστεθεί τρίτιο, μια ραδιενεργός μορφή υδρογόνου.
Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε ενίσχυση των πυρηνικών δυνατοτήτων της Βορείου Κορέας, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό το όπλο δεν πλησιάζει σε καταστροφική ισχύ τη βόμβα υδρογόνου και δεν θεωρείται θερμοπυρηνικό.
—Τι λένε οι ειδικοί
Μια ατομική βόμβα λειτουργεί με τη συμπίεση ενός πυρήνα ουρανίου ή πλουτωνίου μέχρις ότου επέλθει διάσπαση και προκληθεί τεράστια έκρηξη.
Μια ενισχυμένη ατομική βόμβα είναι παρόμοια, αλλά η προσθήκη του τριτίου στον πυρήνα την καθιστά πιο καταστροφική. Η Βόρεια Κορέα μπορεί να δοκίμασε ένα από τα δύο είδη βόμβας στις 6 Ιανουαρίου.
Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι τα πρώτα στοιχεία δεν συνάδουν με τον ισχυρισμό της Πιονγιάνγκ ότι έκανε δοκιμή της πολύ πιο περίπλοκης και ισχυρής βόμβας υδρογόνου.
Τα σεισμικά δεδομένα που βασίζονται στην τριγωνοποίηση επίγειων σεισμικών κυμάτων δείχνουν ότι η έκρηξη έγινε στο υπόγειο πεδίο δοκιμών Πούνγκουι-ρι, όπου έγιναν και οι τρεις προηγούμενες δοκιμές του τυραννικού καθεστώτος.
«Χωμένο» στην καρδιά ορεινών όγκων, το πεδίο δοκιμών αποτελείται από μια βάση και διάφορες σήραγγες εντός των οποίων υποτίθεται ότι εκτελούνται οι δοκιμές.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Rand Corporation Μπρους Μπένετ, «αυτό το όπλο είναι του μεγέθους της αμερικανικής βόμβας της Χιροσίμα, αλλά δεν πρόκειται για βόμβα υδρογόνου». Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, η βόμβα ήταν ισχύος έξι έως εννέα κιλοτόνων, ανάλογης με τη βόμβα της τελευταίας δοκιμής του 2013. Η πρώτη αμερικανική δοκιμή βόμβας υδρογόνου το 1952 απελευθέρωσε ενέργεια 10 κιλοτόνων.
Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η Πιονγκγιάνγκ απέχει μερικά χρόνια από την ανάπτυξη βόμβας υδρογόνου, αλλά διαφωνούν ως προς τις ικανότητες της Βόρειας Κορέας στην σμίκρυνση της ατομικής βόμβας.
Η σμίκρυνση επιτρέπει την τοποθέτηση πυρηνικού όπλου σε βλήματα πυραύλων. Τα τελευταία 24ωρα αναπτύσσονται και διάφορες «συνωμοσιολογικές» θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες είτε συνέβη πράγματι ένας σεισμός στην επίμαχη περιοχή και το καθεστώς της Βορείου Κορέας έσπευσε να το εκμεταλλευτεί υποστηρίζοντας ότι οφειλόταν σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου χωρίς αυτή να έχει συμβεί φυσικά είτε ότι οι Βορειο Κορεάτες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό σεισμό με σκοπό να υποστηρίξουν ότι αυτός ήταν προϊόν μιας δομικής βόμβας υδρογόνου.
—Αποδοκιμασία και κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε έντονα» σήμερα τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και θα προετοιμάσει την επιβολή «επιπρόσθετων μέτρων» σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ –μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας– τονίζουν ότι αποφάσισαν «να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά» τα οποία θα περιληφθούν «σε ένα νέο ψήφισμα» του Συμβουλίου.
Ο πρεσβευτής της Ουρουγουάης Έλμπιο Ροσέλι, που προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του ΣΑ «υπενθύμισαν ότι είχαν ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής» εκ μέρους της Βόρειας Κορέας.
«Με βάση αυτή τη δέσμευση και τη σοβαρότητα της παραβίασης, τα μέλη του ΣΑ θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα» για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η πυρηνική δοκιμή συνιστά «μια σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Και στις τρεις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές που έκανε η Βόρεια Κορέα, τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013, το Συμβούλιο Ασφαλείας της επέβαλε κυρώσεις, κυρίως οικονομικές ή σε βάρος εταιρειών που σχετίζονται με το πυρηνικό ή το βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.
Προηγουμένως, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, «καταδίκασε απερίφραστα» την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας σύμφωνα για δοκιμή βόμβας υδρογόνου, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ ανησυχητική» και «βαθιά αποσταθεροποιητική», ενώ ζήτησε από την Πιονγκγιάνγκ «να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση«.
—Η βόμβα υδρογόνου
Τι είναι; Η βόμβα υδρογόνου είναι ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο, εκρηκτικό μηχάνημα, που η λειτουργία του βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου (δευτερίου και τριτίου) σε πυρήνες ηλίου. Κατά τη σύντηξη αυτή παράγεται τεράστια ποσότητα ενέργειας που συνοδεύεται από μεγάλο θερμικό κύμα, ωστικό κύμα και ραδιενεργό ακτινοβολία.
Ποια είναι η ισχύς της; Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb), συγκριτικά είναι 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ” ό,τι μια συμβατική ατομική βόμβα
Πώς λειτουργεί; Ο πυρήνας μιας υδρογονοβόμβας αποτελείται από άτομα δευτέριου (21H) και τρίτιου (31H), τα οποία είναι βαρέα ισότοπα του υδρογόνου. Για την πυροδότηση μιας υδρογονοβόμβας προαπαιτείται μια μικρότερη έκρηξη σχάσης δηλαδή μιας μικρής ατομικής βόμβας που λαμβάνει χώρα στο περίβλημα του πυρήνα υδρογόνου. Αυτή η πρώτη έκρηξη αυξάνει την θερμοκρασία του πυρήνα σε 100 εκατομμύρια Βαθμούς Κελσίου οδηγώντας έτσι σε σύντηξη το δευτέριο και το τρίτιο, παράγοντας άτομα ηλίου και νετρόνια με ταυτόχρονη έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.
Η καταστροφική της ισχύ μεγιστοποιείται από την ενέργεια των απελευθερωμένων νετρονίων, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι σε θέση να αντιδράσουν ακόμα και με τα πιο αδρανή ραδιενεργά υλικά όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, πράγμα αδύνατο σε μικρότερες ενεργειακές συνθήκες. Αυτό το κύμα ενέργειας υπερδιπλασιάζει την απόδοση της βόμβας αφήνοντας παράλληλα πίσω του και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του με την δημιουργία ραδιενεργών καταλοίπων. Οι βόμβες υδρογόνου δυστυχώς κατασκευάζονται πιο εύκολα αφού έχουν μικρό μέγεθος και μπορούν να τοποθετηθούν σε πυραύλους.
Με απλά λόγια: Η διαφορά της βόμβας υδρογόνου από την ατομική βόμβα είναι ότι η βόμβα υδρογόνου αντλεί την ενέργειά της από την σύντηξη ατόμων ενώ η ατομική βόμβα αντλεί την ενέργειά της από τη σχάση. Η πυρηνική σύντηξη και η πυρηνική σχάση είναι διαφορετικοί τύποι αντιδράσεων που απελευθερώνουν ενέργεια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην σχάση, ένα άτομο – σωματίδιο που βρίσκεται μέσα στον πυρήνα – χωρίζεται σε δύο ή περισσότερα μικρότερα, ελαφρύτερα άτομα. Στην σύντηξη, συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα άτομα συντήκονται μαζί, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο, βαρύτερο άτομο. Οι βόμβες υδρογόνου χρησιμοποιούν την σύντηξη των ατόμων υδρογόνου.
Η ιστορία της: Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοεμβρίου τοπική) του 1952 στην ατόλη Ενεγουετάκ, στα Νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού Ωκεανού από τις ΗΠΑ. Η έκρηξη εξαέρωσε 80 τόνους εδάφους και είχε 8 μίλια διάμετρο με 27 μίλια ύψος. Στις 12 Αυγούστου του 1952 ακολουθεί η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Σοβιετική Ενωση. Το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο αυτού του τύπου που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ήταν μια βόμβα πυρηνικής σύντηξης, η Tsar Bomba, που δοκιμάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στο νησί Νοβάγια Ζέμλα του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού στις 30 Οκτωβρίου του 1961. Η ισχύς της ισοδυναμούσε με 57.000.000 τόνους TNT. Εξερράγη 4 χλμ. πάνω από το έδαφος. Μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα 3ου βαθμού σε απόσταση 100 χλμ, ενώ η δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και τη Φιλανδία. Η βόμβα ζύγιζε 27 τόνους.


econews

Ετικέτες , ,