ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Περιήλιο: η Γη στην ελάχιστη απόσταση από τον Ήλιο στη μέση του χειμώνα

Μπορεί ο χειμώνας να έχει μπει για τα καλά, αλλά ο πλανήτης μας, η Γη, έφτασε στην ελάχιστη απόστασή της από τον Ήλιο χθες 3 Ιανουαρίου 2016 στις 07.18 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Τότε, το κέντρο της Γης απείχε από το κέντρο του Ήλιου 147.100.176 χιλιόμετρα.
Πλέον ο πλανήτης μας θα αρχίσει να απομακρύνεται από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος για να φτάσει στο αφήλιο στις 4 Ιουλίου, οπότε η απόσταση θα έχει αυξηθεί στα 152.103.776 χιλιόμετρα.
Η απόσταση από τον Ήλιο θα έπρεπε βέβαια να είναι σταθερή αν η Γη κινείτο σε κυκλική τροχιά. Στην πραγματικότητα όμως η τροχιά έχει ελλειπτικό σχήμα, αν και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά με γυμνό μάτι. Η διαφορά υπολογίζεται σε μόλις 2%.
—Η αλλαγή των εποχών και η απόσταση από τον Ήλιο
Η εναλλαγή των εποχών δεν συνδέεται με την αυξομείωση της απόστασης της Γης από τον Ήλιο.
Η εναλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι ο άξονας της Γης είναι κεκλιμένος, στραμμένος πάντα προς το ίδιο σημείο του ουρανού.
Έτσι, ο βόρειος πόλος του πλανήτη δέχεται αδιάλειπτα φως για έξι μήνες, οπότε το βόρειο ημισφαίριο έχει άνοιξη ή καλοκαίρι.
Τους υπόλοιπους έξι μήνες, ο Βόρειος Πόλος βυθίζεται στο σκοτάδι και επικρατεί ζέστη στο Νότιο Ημισφαίριο.
Επίσης, το περιήλιο και το αφήλιο δεν συμβαίνουν πάντα την ίδια ημερομηνία. Ούτε εξάλλου και οι εποχές, αφού ο άξονας της Γης ταλαντώνεται σαν σβούρα με περίοδο περίπου 26.000 ετών.
Αυτό σημαίνει ότι σε μερικές χιλιάδες χρόνια οι εποχές θα έχουν μετακινηθεί αρκετά στο ημερολόγιο, παρόλο που η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο θα παραμένει σχεδόν η ίδια.

Econews.gr