Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Το πρώτο λουλούδι που άνθισε στο διάστημα ανοίγει το δρόμο για «μποστάνι»


Το πρώτο λουλούδι στο διάστημα άνθισε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία εξωγήινου μποστανιού στο οποίο θα καλλιεργούνται βρώσιμα ζαρζαβατικά
για τις ανάγκες των αστροναυτών.
Το λουλούδι, μια πορτοκαλί ζίνια, φωτογράφισε ο επικεφαλής του ISS αμερικανός αστροναύτης και διαστημικός «κηπουρός» Σκοτ Κέλι και διέδωσε τη φωτογραφία του στο Twitter.
Η καλλιέργεια του λουλουδιού θεωρείται μεγάλη επιτυχία δεδομένου ότι πριν από ένα μήνα δεν είχαν φανεί σημάδια ανθοφορίας. Η πορτοκαλί ζίνια είναι το πρώτο λουλούδι που ανθεί στο διάστημα, ενώ έχουν προηγηθεί καρποί όπως το σιτάρι και το μαρούλι.
Το λουλούδι αναπτύχθηκε σε συνθήκες μικροβαρύτητας και ήταν πιο ευαίσθητο ως προς τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τα επίπεδα φωτισμού. Είχε επίσης μακρύτερη περίοδο ανθοφορίας, από 60 ως 80 ημέρες.
Επόμενος στόχος της NASA είναι η καλλιέργεια ντομάτας με χρονικό ορίζοντα το 2018.
Η καλλιέργεια φυτών μπορεί να ευνοήσει επανδρωμένες αποστολές σε απομονωμένα, περίκλειστα και ακραία περιβάλλοντα και συνθήκες, όπως αυτές που σχεδιάζονται τις επόμενες δεκαετίες προς τον πλανήτη Άρη.


econews

Ετικέτες ,