Ψάρια: σύντομος οδηγός για να τα διαλέξετε και να τα μαγειρέψετε
Αν το να επιλέξετε ένα καλό ψάρι και να το μαγειρέψετε σας φαίνεται βουνό, συνεχίστε να διαβάζετε.
στα αγαπημένα του φαγητά. Επειδή, όμως, είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, αποτελούν ιδανική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και ιωδίου και μας παρέχουν σελήνιο και ψευδάργυρο –μεταξύ άλλων- πρέπει να μπουν στη διατροφή μας, 1 φορά την εβδομάδα, ιδανικά αντικαθιστώντας ένα γεύμα που μέχρι τώρα περιείχε κρέας.
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ξεπεράσετε τις φοβίες σας, να βάλετε το ψάρι στο πιάτο σας και κυρίως να μάθετε να το διαλέγετε και να το μαγειρεύετε. Ο βραβευμένος σεφ και συγγραφέας, Ben Vaughn, σας χαρίζει τα φώτα του επί του θέματος.
- Καταρχάς σκεφτείτε πως ό,τι εφαρμόζετε για το κοτόπουλο το χοιρινό και το μοσχάρι, ισχύει πάνω-κάτω κι εδώ. Απλώς με αυτά ίσως είστε εξοικειωμένοι, ενώ με τα ψάρια, όχι.
- Μην αποφασίζετε από πριν τι ψάρι θα αγοράσετε. Επισκεφτείτε πρώτα την αγορά και κάντε έρευνα (με τα παρακάτω κριτήρια). Μπορεί το ψάρι που είχατε στο μυαλό σας να μην υπάρχει σε καλή ποιότητα. Ψάξτε το πιο φρέσκο.
- Κάντε αρχικά μια… οπτική επιθεώρηση του ψαριού. Πώς δείχνει; Μοιάζει φρέσκο; Τα βράγχια θα πρέπει να είναι κόκκινα κι όχι καφέ ή γκρι.
- Τσεκάρετε ότι το δέρμα του είναι λαμπερό και μεταλλικό.
- Στη συνέχεια, σηκώστε το ψάρι. Θα πρέπει να γλιστράει λίγο, αλλά να μην είναι γλοιώδες σαν παλιό χοιρομέρι. Νιώστε το πόσο σφιχτό είναι, όπως θα κάνατε με μια ντομάτα ή ένα αβοκάντο.
- Τέλος, μυρίστε το. Θα πρέπει να μυρίζει φρεσκάδα και θαλασσινό νερό κι όχι ψαρίλα.
-Προετοιμάστε το. Τα βότανα, τα μπαχαρικά, το βούτυρο, τα εσπεριδοειδή, αποτελούν όλα ιδανικά υλικά για να ετοιμάσετε το ψάρι σας. Διαλέξτε τις αγαπημένες σας γεύσεις και αναμείξτε τες με το ψάρι σας.
-Από δω και πέρα, οι επιλογές σας είναι άπειρες. Μπορείτε να το πανάρετε και να το τηγανίσετε –ειδικά αν είστε αρχάριοι. Μπορείτε να το βάλετε στο γκριλ, να το ψήσετε, να το καπνίσετε ή ακόμη και να το ποσάρετε, ανάλογα με το κομμάτι που έχετε αγοράσει.
Βρείτε εδώ όλες τις συνταγές του clickatlife με ψάρια και θαλασσινά και καλή σας όρεξη!
<< Αρχική σελίδα