Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Εξωγήινο μποστάνι θα ταΐσει τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη

Λαχανικά σε χώμα με σύσταση πανομοιότυπη με αυτό του πλανήτη Άρη ανακοίνωσαν ότι
καλλιέργησαν ερευνητές στην Ολλανδία.
Στο χώμα που είχαν δημιουργήσει ερευνητές της NASA καλλιεργήθηκαν ντομάτες, αρακάς, σίκαλη, ραπανάκι και κάρδαμο. Οι σοδειές τόσο ποσοτικά και όσο και ποιοτικά δεν διέφεραν από εκείνες που επιτυγχάνονται στο γήινο έδαφος.
«Η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας καλλιέργειας αποτέλεσε για εμάς πραγματική έκπληξη. Με την κατάλληλη προετοιμασία και φροντίδα το προσομοιωμένο χώμα μοιάζει να έχει πολλές δυνατότητες» αναφέρει ο επικεφαλής των πειραμάτων, Βίγκερ Βάμελινκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Βαγκενίνγκεν. To μόνο λαχανικό που δεν αναπτύχθηκε στο αρειανό χώμα ήταν το σπανάκι.
Τα ίδια λαχανικά καλλιεργήθηκαν και σε χώμα πανομοιότυπο με της Σελήνης χωρίς όμως το ίδιο καλά αποτελέσματα.
Σε σύγκριση με προηγούμενες απόπειρες έγιναν βελτιώσεις όπως η χρήση μεταλλικών δίσκων αντί για μικρές γλάστρες και η προσθήκη ενός αχυροστρώματος οργανικών υλικών που έμοιαζαν με φρεσκοκομμένο γρασίδι.
Τα χώματα προμήθευσε στους ολλανδούς επιστήμονες η NASA. Το αρειανό χώμα λήφθηκε από ένα ηφαίστειο της Χαβάης και το σεληνιακό από την έρημο της Αριζόνα.
Ωστόσο, οι διαστημικοί αγρότες δεν δοκίμασαν ακόμα τα λαχανικά διότι μπορεί το έδαφος του Άρη να είναι θρεπτικό, αλλά περιέχει τοξικές ουσίες όπως μόλυβδο, αρσενικό και υδράργυρο που μπορούν να περάσουν στα φυτά.
Ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα για την επιβίωση των πρώτων επανδρωμένων αποστολών που θα φτάσουν στον Άρη και μετέπειτα για τη δημιουργία βάσεων ή και αποικιών είναι η καλλιέργεια τροφίμων.


econews

Ετικέτες ,