Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κλειδώνει η μείωση του αφορολογήτου

Κλειδώνει η μείωση του αφορολογήτου

Παραδόθηκε, την Κυριακή 13 Μαρτίου, από την ελληνική πλευρά στους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας αντιπρόταση για την μείωση του αφορογήτου ορίου και πλέον είναι αντικείμενο επεξεργασίας σε επίπεδο
τεχνικών κλιμακίων. Πρόκειται για το θέμα μείωσης του ορίου των 9.500 ευρώ, που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στους αγρότες κατά την περίοδο που τα μπλόκα βρίσκονταν σε εξέλιξη, και οι δανειστές ζητούσαν την περιστολή του στα 5.000 ευρώ.

Το φορολογικό είναι ένα από τα δύο μεγάλα "αγκάθια" των διαπραγματεύσεων, με τις δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει μεν στον δημοσιονομικό στόχο, αλλά όχι στο περιεχόμενο και στην φιλοσοφία των μέτρων.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι είναι αυτό του ασφαλιστικού και αμφότερα θα πρέπει να "φέρουν" το πιο μεγάλο μέρος των επιπλέον πλεονασμάτων που απαιτούνται. Κυβερνητική πηγή την Κυριακή έκανε σαφές ότι οι θεσμοί δεν δέχονται να υπάρξουν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ του φορολογικού, του ασφαλιστικού ή άλλων πεδίων εξοικονόμησης (π.χ. από περικοπή δαπανών).

Στόχος για συμφωνία σε 10 ημέρες

Πάντως, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να υπάρξει συμφωνία μέσα στις 10 ημέρες που απομένουν έως την 25η Μαρτίου και στον εορτασμό του Καθολικού Πάσχα (ο οποίος θα σημάνει την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα), και σχεδιάζει από σήμερα διαδοχικούς γύρους διαπραγματεύσεων για τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα με επίκεντρο το δημοσιονομικό κενό.

Χθες δεν υπήρξαν προγραμματισμένες επαφές των δύο πλευρών, ενώ στον προχθεσινό γύρο διαπραγματεύσεων διάρκειας 2,5 ωρών πηγές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέγραψαν "πρόοδο" σε όλα τα δημοσιονομικά πεδία που τέθηκαν επί τάπητος, αν και οι διαφωνίες παραμένουν.

Οι αποστάσεις που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι μεγάλες. Παραμένει το χάσμα στο δημοσιονομικό κενό με την κυβέρνηση να επιμένει σε ανάγκη για νέα μέτρα το πολύ 1% του ΑΕΠ, στο περιεχόμενο των μέτρων, αλλά και στις θέσεις μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του κοινοτικού σκέλους των θεσμών.

Είναι χαρακτηριστικό των διαφωνιών ότι το Ταμείο και οι υπόλοιποι τρεις θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) έχουν διαμορφώσει ένα "εικονικό" ύψος δημοσιονομικού κενού για να προχωρά η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα (σ.σ. που έχει και αυτή διαφορετικές θέσεις), έως ότου τα "βρουν" μεταξύ τους. Πληροφορίες κάνουν λόγο για βάση συζήτησης πέριξ της κοινοτικής εκτίμησης για "κενό" 2,5%-3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,5% του ΑΕΠ χαμηλότερο της θέσης του ΔΝΤ...

Κάλυψη κενών από την ανάπτυξη

Ωστόσο, άλλη ομάδα από τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, επεξεργάζεται τα σενάρια για το ΑΕΠ και για το δημοσιονομικό κενό έως το 2018. Ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι δεδομένος, αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί (και φέρεται σε έναν βαθμό να έχει πείσει) ότι η ανάπτυξη από μόνη της μαζί με την υπέρβαση του στόχου των εσόδων μπορεί να "παράγει" ένα μέρος των μέτρων που θα καλύψει το "κενό".

Ακόμη πάντως, δεν υπάρχει συμφωνία ούτε για το 2015, ούτε για την δημοσιονομική και αναπτυξιακή πορεία των επόμενων ετών.



 paseges.gr/Fytokomia.gr

Ετικέτες ,