Γιατί αναζητάμε γλυκές, αλμυρές και πικάντικες γεύσεις;
Ο Κλινικός Διαιτολόγος,
Γιώργος Μίλεσης, μας εξηγεί τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και
αναζητάμε συγκεκριμένες γεύσεις και πώς αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε
λανθασμένες
διατροφικές επιλογές.Ερευνητικά, προκύπτει ότι η αναζήτηση συγκεκριμένων τροφίμων είναι ενδεικτική για τον καθένα από εμάς, υποδηλώνοντας και μια διαφορετική ανάγκη του σώματός μας! Ας δούμε τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση.
Όταν αναζητάτε αλμυρά τρόφιμα
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να υποφέρετε από ανεπάρκεια κάποιων μεταλλικών στοιχείων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν δίαιτες χαμηλού ασβεστίου, αναζητούν αλμυρά φαγητά περισσότερο από όσες λαμβάνουν επαρκές ασβέστιο. Πιθανότατα, το νάτριο αυξάνει προσωρινά τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα, οπότε το σώμα τείνει (λανθασμένα) να πιστέψει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Επιπλέον, σε μελέτες σε ζώα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η έλλειψη καλίου, ασβεστίου, σιδήρου και χλωρίου προκαλεί σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση επιτραπέζιου αλατιού.
Όταν αναζητάτε πικάντικα τρόφιμα
Αν ζεσταίνεστε εύκολα, το σώμα σας θα αναζητήσει καυτερό φαγητό για να σας κάνει να ιδρώσετε. Κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά εξηγεί γιατί το μεξικάνικο και το αραβικό φαγητό είναι τόσο δημοφιλή, ακόμα και όταν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι οι άνθρωποι εθίζονται στην αίσθηση των πικάντικων τροφίμων, που συνεπάγεται (με τη σειρά της) αύξηση της πίεσης του αίματος, επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού και γρήγορη αναπνοή.
Όταν αναζητάτε γλυκιά και αλμυρή γεύση
Το σώμα σας χρειάζεται γλυκόζη και το νάτριο για να λειτουργήσει σωστά, καθώς συμμεταφέρονται κατά την πέψη–απορρόφηση της τροφής. Όταν είστε κουρασμένοι και με άδειο στομάχι για αρκετές ώρες, είναι αρκετά πιθανό να αναζητήσετε χαλάρωση και ικανοποίηση σε ένα λιπαρό/αλμυρό φαγητό, που συνοδεύεται τις περισσότερες από επιδόρπιο σοκολάτας. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σίγουρο ότι πολύ δύσκολα μπορούμε να ελέγξουμε το τι και πόσο τρώμε. Στον αντίποδα, η έλλειψη όρεξης –αν αποκλειστούν παθολογικά αίτια– θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα έλλειψης των βιταμινών Β1 και Β3, μαγγανίου και χλωρίου.
Σε κάθε περίπτωση, αναζητείται ψυχραιμία. Είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουμε κάποια στιγμή επιπλέον φαγητό –εκτός τακτικών γευμάτων– και είναι στο χέρι μας το τι θα αποφασίσουμε να… καταχραστούμε εκείνη τη στιγμή. Απλά, δεν πρέπει να μεταφράζεται σε γλυκά ή πατατάκια!
Βιβλιογραφία (References)
Harvey P. Weingarten, Dawn Elston. The phenomenology of food cravings Appetite 1990 Volume 15, Issue 3, Pages 231–246
Marcia Levin Pelchata, Susan Schaefera. Dietary monotony and food cravings in young and elderly adults. Physiology & Behavior Volume 68, Issue 3, January 2000, Pages 353–359
Γιώργος Μίλεσης, MSc Κλινικός Διαιτολόγος
george@milessis.gr
www.milessis.gr
FB page: milessisgeorge
click@Life
<< Αρχική σελίδα