Εθνικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων: η νέα τάση στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά
δίκτυο για ποδήλατα.
Το Νοέμβριο του 2015, παραδόθηκε στους γερμανούς ποδηλάτες το πρώτο τμήμα μήκους πέντε χιλιομέτρων του ποδηλατικού «autobahn«, ενός ποδηλατόδρομου συνολικού μήκους 100 χιλιομέτρων που θα συνδέσει το Ντούισμπουργκ με το Χαμ στη βορειοδυτική Γερμανία.
Μπορεί σε διάφορες πόλεις της βόρειας Ευρώπης να κατασκευάζονται υποδομές για την κίνηση των ποδηλάτων, αλλά ένα τέτοιο «εθνικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων» που κάποια μέρα θα καλύπτει μια ολόκληρη χώρα δεν υπάρχει. Ακόμα.
Η κλίμακα των σχεδιαζόμενων έργων μπορεί να είναι εντυπωσιακή, αλλά πόσο χρειάζεται ένα τέτοιο δίκτυο; Η Γερμανία δεν είναι Ολλανδία όπου οι μεγαλύτερες πόλεις απέχουν μεταξύ τους κανά δίωρο με το ποδήλατο. Πρόκειται για μια μεγάλη χώρα με έκταση 357.000 τετρ. χιλιομέτρων.
Η ιδέα ενός τέτοιου δικτύου μπορεί παρόλα αυτά να αποδειχθεί επιτυχημένη για ταξίδια μέσης απόστασης με την ποδηλατική διασύνδεση μεγάλων πόλεων με τα προάστια και τα περίχωρά τους. Το Μόναχο και η Κολωνία ήδη σχεδιάζουν τέτοια δίκτυα.
Μπορεί η μέση απόσταση που διανύει ένας ποδηλάτης να μην ξεπερνάει τα πέντε χιλιόμετρα ημερησίως, αλλά ακριβώς αυτό στοχεύει να αλλάξει η ιδέα του εθνικού ποδηλατόδρομου.
Συν τοις άλλοις θα προστατευτεί η ασφάλεια των ποδηλατών. Μόνο στο Βερολίνο δέκα ποδηλάτες έχασαν τη ζωή τους το 2015 με τις Αρχές της πόλης να καταγράφουν 20 ποδηλατικά ατυχήματα κάθε μέρα.
—Ένα δισ. δολάρια για τα ποδήλατα
Η Νορβηγία σκοπεύει να επενδύσει ένα δισ. δολάρια για την κατασκευή «εθνικών ποδηλατοδρόμων» δύο λωρίδων γύρω από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η χρήση του ποδηλάτου τόσο εντός των πόλεων όσο και για τη μετακίνηση προς και από τα προάστιά τους.
Η Νορβηγία, μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την κάθετη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, επενδύει σε «πράσινες» υποδομές και σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας ώστε να μειώσει την εξάρτηση από τον «μαύρο χρυσό» και να εξασφαλίσει μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής για εξαγωγές.
—Λονδίνο
«Υπερποδηλατόδρομοι» είχαν κατασκευαστεί πριν μερικά χρόνια και στο Λονδίνο με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Transport for London η κατασκευή τους το 2010 αύξησε τον αριθμό των ποδηλατών στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας κατά 70%!
econews
<< Αρχική σελίδα