8 νηστίσιμες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη
Το κρέας και τα γαλακτοκομικά
μπορεί να είναι μια δυνατή πηγή πρωτεΐνης, αλλά δεν είναι η μοναδική. Κι
αν αυτή την εβδομάδα θέλετε να απέχετε από αυτά, δείτε ποιες τροφές
μπορούν να
αναπληρώσουν το κενό και να σας χαρίσουν ενέργεια.Ενταμάμε
Το ενταμάμε είναι ουσιαστικά τα άγουρα φασόλια σόγιας, τα οποία βράζονται ή μαγειρεύονται στον ατμό και σερβίρονται με λίγο θαλασσινό αλάτι. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φτάνοντας τα 16,9 γραμμάρια ανά φλιτζάνι (μαγειρεμένα), ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν το 1/3 της ημερήσιας ανάγκης μας σε φυτικές ίνες. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών υπόσχεται να σας κρατήσει χορτάτους και να πάρει το μυαλό σας από το κρέας και την πείνα.
Μανιτάρια
Οι λάτρεις του κρέατος θα βρουν στα μανιτάρια αυτό που τους λείπει, καθώς εκτός του ότι θυμίζουν κρέας στην υφή τους, είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης, αφού π.χ. τα 100 γραμμάρια λευκών μανιταριών μας παρέχουν 3,1 γραμμάρια πρωτεΐνης και μάλιστα με μόλις 22 θερμίδες. Προσθέστε τα στη σαλάτα σας ή στο σάντουιτς και λάβετε εκτός από πρωτεΐνη, σελήνιο και βιταμίνες, όπως D και του συμπλέγματος Β.
Αρακάς
Ο αρακάς περιέχει 9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι και αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α, C, θειαμίνης, φώσφορου και σιδήρου. Οι φυτικές του ίνες φτάνουν το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, που σημαίνει ότι μας κρατούν χορτάτους και ταυτόχρονα είναι… γενναιόδωρος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Μπρόκολο
Μοιάζει με δέντρο-μινιατούρα και όπως ακριβώς τα δέντρα, έτσι κι αυτό είναι σημαντικό για τη υγεία μας. Από ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο θα λάβετε 2,6 γραμμάρια πρωτεΐνης με… δώρο το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Κ και C για τόνωση του ανοσοποιητικού. Το μπρόκολο είναι, επίσης, σημαντική πηγή φυλλικού οξέος που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου.
Τόφου
Σας λείπει ένα κομματάκι φέτας με το φαγητό σας για νοστιμιά; Βάλτε στο πιάτο σας τόφου. Παρασκευάζεται από γάλα σόγιας, παρόμοια με το τυρί, και πλησιάζει πολύ στη γεύση του, χαρίζοντάς σας ταυτόχρονα 8 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100 γραμμάρια τόφου. Αποτελεί, επίσης, σημαντική πηγή ασβεστίου και σιδήρου, γι’ αυτό αξιοποιήστε τη διατροφική του αξία όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές τις ημέρες.
Επειδή κάποιες πηγές φυτικές πρωτεΐνης δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα από μόνες τους και χρειάζεται να καταναλωθούν σε συνδυασμούς, έτσι ώστε η πρωτεΐνης τους να είναι πλήρης και ολοκληρωμένη.
click@Life
<< Αρχική σελίδα