Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Τι να προσέξουμε (εμείς και τα παιδιά) το Πάσχα

 Οι ημέρες του Πάσχα είναι άμεσα συνυφασμένες με ύπαιθρο, αρνιά και κοκορέτσια στη σούβλα και οικογενειακή ατμόσφαιρα, πέρα από την κατάνυξη των ημερών.

Είναι και μια ευκαιρία κυρίως για τα μικρά παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τις πατροπαράδοτες παραδόσεις μας. Οι ημέρες αυτές, όμως, δυστυχώς εγκυμονούν και κινδύνους που δεν τους αντιμετωπίζουμε υπό κανονικές συνθήκες. Είναι καλό, λοιπόν, να προσέξουμε λίγο περισσότερο ειδικά τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των παιδιών, ώστε από το Πάσχα να μας μείνουν μόνο γλυκές αναμνήσεις και το μόνο που θα έχουμε να ανησυχούμε είναι η… βαρυστομαχιά από τον οβελία.

Λαμπάδα
Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδάκια θα κρατήσουν έστω και για λίγο τη λαμπάδα τους την ώρα της Ανάστασης. Οι περισσότερες από τις λαμπάδες για παιδάκια έχουν πολύ μακρύ φυτίλι, οπότε καλό θα ήταν να το κόψετε πριν ξεκινήσετε για την Ανάσταση έτσι ώστε να μην βρεθείτε με το μισό φυτίλι στο χέρι και το πετάξετε στο έδαφος για να το ξεφορτωθείτε. Μείνετε με τα παιδιά σας σε ένα όσο το δυνατόν πιο ήρεμο χώρο, μακριά από συνωστισμό και από άλλους που κρατάνε λαμπάδες και κεριά, για να αποφύγετε ατυχήματα. Μην αφήσετε το παιδί από τα μάτια σας  με αναμμένη λαμπάδα. Αν πάνω στη λαμπάδα του είναι στερεωμένο ένα παιχνίδι καλύτερο είναι να το βγάλετε πριν ξεκινήσετε, ώστε να αποφύγετε τυχόν καταστροφή του από το κερί ή ακόμα και το (πιθανό) ενδεχόμενο να πιάσει φωτιά, αφού τα περισσότερα απ’ αυτά τα παιχνίδια κατασκευάζονται από εύφλεκτα υλικά.

Πυροτεχνήματα
Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχει… ροπή προς τα πυροτεχνήματα την ώρα της Ανάστασης, μην το αφήσετε ανεξέλεγκτο. Το να του απαγορεύσετε  να πετάει πυροτεχνήματα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ ό,τι νομίζετε (να επιχειρήσει να το κάνει κρυφά από εσάς), οπότε το καλύτερο είναι να αγοράσετε και να δοκιμάσετε μαζί τα πυροτεχνήματα, να βεβαιωθείτε ότι πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, να πετάξετε δύο-τρία πριν την Ανάσταση για να δείτε πώς δουλεύουν και όταν έλθει η ώρα να του δείξετε οι ίδιοι πώς να τα χειρίζεται και κυρίως να τα πετάει σε σημεία που δεν θέτει σε κίνδυνο τους άλλους.

 
Σοκολατένια αυγά
Παραδοσιακή λιχουδιά, την οποία τα παιδιά έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν και πριν την Ανάσταση ακόμα. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, ίσως ασχολούνται περισσότερο με τα… παιχνίδια που συνοδεύουν τα αυγά παρά με το ίδιο το έδεσμα. Οποιο αυγό κι αν αγοράσετε ή σας φέρουν για τα παιδιά σας, βεβαιωθείτε ότι αναγράφει στη συσκευασία του τη σύνθεση (γάλακτος, υγείας κτλ.) και την ημερομηνία ανάλωσης. Επίσης αν περιέχει παιχνίδι (συνήθως συναρμολογούμενο, με μικρά κομματάκια) φροντίστε να το απομακρύνετε πριν το προσφέρετε στο παιδί, με την προοπτική να το συναρμολογήσετε μαζί αργότερα. Ετσι θα αποφύγετε δυσάρεστα ατυχήματα.

Σούβλα
Η Κυριακή του Πάσχα είναι η ημέρα του οβελία, η ομήγυρη θα έχει το βλέμμα στραμμένο στο αρνί και το παιδί, ειδικά αν είναι μικρό, θα βρει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ’ αυτό, αφού είναι κάτι που δεν έχει ξαναδεί ή δεν θυμάται καλά. Αντί να του απαγορεύετε χωρίς λόγο να πλησιάζει τη σούβλα και τη φωτιά, εξηγήστε του αναλυτικά γιατί θα πρέπει να μείνει μακριά, να μην ακουμπάει τη σούβλα, να μην πηγαίνει κοντά στη φωτιά και, κυρίως, να μην πειράζει την ηλεκτρική εγκατάσταση (αν έχετε το ειδικό μηχάνημα που γυρνάει τη σούβλα). Αν συνηθίζετε να «λαδώνετε» το αρνί κατά τη διάρκεια του σουβλίσματος, κάντε το μαζί με το παιδί, το βλέπει σαν παιχνίδι και όταν το κάνετε μόνοι σας μπορεί να ζηλεύει και να θελήσει να το κάνει μόνο του.

Ύπαιθρο
Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του σουβλίσματος σε εξωτερικό χώρο ρίξτε μια ματιά και επισημάνετε τυχόν επικίνδυνα σημεία. Σκεπάστε τις ανοιχτές τρύπες (πηγάδια, λάκους κτλ.) και τοποθετήστε εμπόδια σε σημεία που μπορούν να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά (π.χ. υψώματα χωρίς περίφραξη, δέντρα με χαμηλά κλαδιά κτλ.). Δεν αρκεί να πείτε στα παιδιά «μην πας εκεί». Αν ασχοληθείτε με τις ετοιμασίες του τραπεζιού, σίγουρα θα περάσουν πολλή ώρα μόνα τους χωρίς την επιτήρησή σας και το περιβάλλον που θα κινούνται πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.
  

fe-mail.gr

Ετικέτες ,