Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Πασχαλινά αυγά με φυσικές βαφές

Βρήκα συνταγές για το βάψιμο των αυγών από άλλες εποχές.
Φέτος το Πάσχα, ας χρησιμοποιήσουμε την παλιά σοφία, για να βάψουμε τα Πασχαλινά αυγά, όπως οι παλιές νοικοκυρές, την εποχή, που δεν υπήρχαν οι "σύγχρονες" λύσεις.
Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα διάφορα συστατικά της κουζίνας μας:

Ανοιχτό Κόκκινο
Παντζάρια, κεράσια, βατόμουρα (θα δοκιμάσω και με φράουλες)

Ροζ
Παντζάρια, Μύρτιλλα, Σμέουρα, χυμός κόκκινων σταφυλιών

Μωβ της Λεβάντας
Μικρή ποσότητα χυμού σταφυλιών, λουλούδια βιολέτας (με 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού)

Μπλε Βιολετί
Λουλούδια βιολέτας (δοκιμάστε να προσθέσετε και 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στο νερό), μικρή ποσότητα από φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού (μόνο τα φλούδια όχι η σάρκα), κόκκινο κρασί

Πορτοκαλί
Κίτρινο κρεμμύδι η φλούδα μόνο όχι η σάρκα

Κίτρινο ανοιχτό
Φλούδια από πορτοκάλι ή λεμόνι, το πράσινο από το καρότο, σέλινο, σπόροι κύμινο, κουρκουμάς, χαμομήλι, πράσινο τσάι

Κίτρινο
Κουρκουμάς (1/2 κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλυτζάνι νερό)

Κίτρινο ζεστό
φλούδια κρεμμυδιού, το πράσινο φύλλο από καρότα, πιπέρι τσίλι, πάπρικα

Πράσινο ανοιχτό
Φύλλα από σπανάκι

Πράσινο χρυσαφί
Φλούδια από κίτρινα μήλα Delicious

Μπλε
Χυμός από μπλε βατόμουρα, κόκκινο λάχανο

Μπεζ - καφέ
Δυνατό δυάλυμα καφέ, στιγμιαίος καφές, τσόφλια από καρύδια, μαύρο τσάι

Αν και δεν είχα την δυνατότητα, να δοκιμάσω όλα τα υλικά, θα πρέπει να πω ότι οι αποχρώσεις με τις φυσικές βαφές, είναι σαφώς πιο ανοιχτόχρωμες από τις τεχνητές. Εδώ όμως, θα πρέπει κανείς, να κάνει τις επιλογές του. Θα πρέπει να συμβιβαστούμε με πιο απαλές αποχρώσεις και να προσανατολιστούμε περισσότερο σε εξωτερικά στοιχεία διακόσμησης των Πασχαλινών αυγών. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για τις αποχρώσεις, που παράγουν τα διαφορετικά είδη φυτών και ούτε υπάρχουν και ακριβείς δοσολογίες. Χρειάζεται αρκετή διάθεση και κέφι για πειραματισμό.
 
 
 
minutetips.blogspot.com/Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ετικέτες ,