Κατακράτηση, κοιλίτσα, ψωμάκια, κυτταρίτιδα: τι κάνουμε λάθος στη διατροφή και εμφανίζονται στο σώμα μας;
Λίγο πριν τις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις, η
Κλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, Γεωργία Καπώλη, εξηγεί τι μπορεί να
πηγαίνει στραβά στη διατροφή μας και να αποτυπώνεται στο σώμα μας
ως
κυτταρίτιδα, «ψωμάκια» κ.ο.κ., προκειμένου να το διορθώσουμε, όσο είναι
καιρός.Υπάρχουν φορές που το βάρος μας είναι φυσιολογικό, αλλά νιώθουμε δυσφορία, γιατί κάνουμε κατακράτηση υγρών (πρήξιμο) ή εντοπίζουμε σημάδια κυτταρίτιδας ή ενοχλούμαστε από το τοπικό πάχος. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τα αίτια και να ακολουθήσουμε τις αντίστοιχες διατροφικές οδηγίες, προκειμένου να καταπολεμήσουμε τα παραπάνω ενοχλητικά συμπτώματα.
Κατακράτηση υγρών
Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, η λήψη στεροειδών φαρμάκων, η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς επίσης και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή τροφίμων πλούσιων σε αλάτι (π.χ. junk food, κονσέρβες, πατατάκια), αυξάνουν την έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης, με αποτέλεσμα να κατακρατούνται υγρά και να εμφανίζεται πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματος (π.χ. κάτω από τα μάτια, αστράγαλοι, δάχτυλα χεριών). Συνεπώς, για να αντιμετωπίσετε τα οιδήματα/πρηξίματα είναι σημαντικό να περιορίσετε στο ελάχιστο την πρόσληψη αλατιού και να αποφεύγετε τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε αυτό (π.χ. τσιπς, κονσέρβες, λευκό ψωμί, παχιά τυριά). Αντίθετα αυξήστε την κατανάλωση υγρών (νερό, χυμοί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά) και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (μπανάνες, πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, βερίκοκα, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, ρόκα, σέλινο, μαϊντανό, όσπρια).
- Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, όπως οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φαγητά τύπου fast-food, μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
- Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μιας και η περίσσεια του αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.
- Προσεκτική έως μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα ζωικά βούτυρα, τα αυγά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Αντίθετα συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσια μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια).
- Η αυξημένη κατανάλωση υγρών υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι χωρίς ζάχαρη, ροφήματα κρόκου κοζάνης), συστήνεται επιπλέον στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας μιας και διευκολύνει στο μεταβολισμό των τροφών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περίσσεια της αποθήκευσης λίπους και να εντείνεται η αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών).
- Τέλος, η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας μιας και βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευσης των ιστών, καθώς επίσης συμβάλλει στην καύση και απομάκρυνση του τοπικού λίπους, όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
- Πίνετε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες: Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους.
- Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως): Η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.
- Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί): Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Μάλιστα, σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες που έτρωγαν 3 μερίδες ημίπαχο γιαούρτι την ημέρα, σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο λίπος στο στομάχι από αυτούς που δεν έτρωγαν γιαούρτι.
- Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια: η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
- Αυξήστε σε 10-12 ποτήρια την καθημερινή πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ημίπαχο γάλα), τα οποία ενισχύουν τη λιπόλυση, την αποβολή τοξινών και βελτιώνουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού, που συχνά υπάρχει σε άτομα με αυξημένη περιφέρεια γλουτών.
- Ακολουθείτε συστηματικό πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας με ασκήσεις ενδυνάμωσης του άνω μέρους του σώματος, καθώς επίσης και ειδικές ασκήσεις για γοφούς.
- Περιορίστε τα επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα
- Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης
- Αυξήστε την ημερήσια κατανάλωση λαχανικών και φρούτων.
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr, www.logodiatrofis.gr
click@Life
<< Αρχική σελίδα