Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Μπάνιο μωρού: Οι πιο συχνές ερωτήσεις

banio morou 6
Το νεογέννητο δεν χρειάζεται καθημερινό μπάνιο. Πρέπει όμως να καθαρίζετε καλά την περιοχή της πάνας, το λαιμό από το γάλα που τρέχει και το πρόσωπο του. Γενικά, κατά τους πρώτους μήνες αρκεί
ένα τοπικό καθάρισμα, πλύσιμο μια ή δυο φορές την ημέρα στην περιοχή της πάνας και μπάνιο κάθε δυο ημέρες.
Σε μερικά μωρά αρέσει να τα βάζουν στο νερό αμέσως μόλις γεννηθούν, ενώ σε άλλα μπορεί να μην τους αρέσει καθόλου και να αρνούνται να κάνουν μπάνιο για πολλές βδομάδες. Αν το μωρό σας κλαίει και δείχνει να φοβάται το νερό, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μπανάκι τις πρώτες μέρες, αρκεί να το πλύνετε με ένα μεγάλο σφουγγάρι κρατώντας το στα γόνατα σας. Μπορείτε, επίσης, να το πάρετε μαζί σας στην μπανιέρα, ώστε να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια κοντά σας.
Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση θα πρέπει να πλένετε το μωρό μόνο τοπικά. Συνεπώς, δεν θα το κάνετε μπάνιο. Θα πλένετε το πρόσωπο, το λαιμό, τα γεννητικά όργανα. Μέχρι να «δέσει» ο αφαλός του μωρού θα καθαρίζετε την περιοχή καθημερινά με αντισηπτικό ή 3-4 φορές την ημέρα με οινόπνευμα. Δεν θα τον καλύπτετε με την πάνα, για να μπορεί να αερίζεται και να ξεραθεί πιο γρήγορα. Αν παρατηρήσετε ότι βγάζει πύον, έχει κοκκινίσει ή ματώσει, να ενημερώσετε τον παιδίατρο.
Τοπικό καθάρισμα
Για το καθάρισμα του προσώπου, θα χρειαστείτε ζεστό νερό, βαμβάκι, μία πετσέτα και πάνες. Χρησιμοποιώντας διαφορετικό βαμβάκι και φυσιολογικό ορό για κάθε μάτι, καθαρίστε του τα μάτια ξεκινώντας από την εσωτερική γωνία προς τα έξω. Σκουπίστε καλά κάθε αφτί, αλλά μην καθαρίσετε το εσωτερικό του και μην βάλετε κάτι μέσα σε αυτό. Καθαρίστε το υπόλοιπο πρόσωπο και τις πτυχές του λαιμού για να αφαιρέσετε τυχόν γάλα που, αν μείνει, θα ερεθίσει το δέρμα του. Στεγνώστε το δέρμα του πιέζοντας το απαλά με μια πετσέτα. Καθαρίστε τα χέρια του και στεγνώστε τα. Αφαιρέστε την πάνα και πλύντε την περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα οπίσθια και τους μηρούς.
Μπάνιο με σφουγγάρι
Για να κάνετε στο μωρό μπάνιο μόνο με το σφουγγάρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σελτεράκι ή να κρατήσετε το μωρό πάνω σε μια πετσέτα στα γόνατα σας. Θα χρειαστείτε μια λεκάνη με νερό, βαμβάκι, σφουγγάρι, σαπούνι, σαμπουάν (αν λούσετε τα μαλλιά του), μπουρ­νούζι και καθαρή πάνα. Καθαρίστε το πρόσω­πο του μωρού όπως στο τοπικό καθάρισμα και βγάλτε τα ρούχα μόνο από το επάνω μέρος του σώματος του. Καθαρίστε προσεκτικά το μπρο­στινό τμήμα του σώματος του μωρού, ξεβγάλε­τε το με το σφουγγάρι και σκουπίστε το. Κρατή­στε το μωρό καθιστό, γύρτε το στο μπράτσο σας και επαναλάβετε τη διαδικασία καθαρίζο­ντας την πλάτη του. Αν θέλετε να το λούσετε, βρέξτε τα μαλλιά του με το σφουγγάρι, βάλτε λίγο σαμπουάν, κάντε αφρό και ξεβγάλετε τον καλά με το σφουγγάρι. Φορέστε στο μωρό το φανελάκι του, βγάλτε τα ρούχα από το κάτω μέ­ρος του σώματος και καθαρίστε την περιοχή της πάνας. Τέλος, πλύντε τα πό­δια και τα πέλματα του και ντύστε το.

Το πλήρες μπάνιο

Το πρώτο μπάνιο του μωρού γίνεται 10 με 15 μέρες αφού έχει γεννηθεί κι έχει επουλωθεί εντελώς ο αφαλός
Για το μπάνιο του μωρού είναι απαραίτη­το να συγκεντρώσετε κοντά σας όλα όσα χρειάζεστε, επειδή, όταν αρχίσετε τη δια­δικασία του μπάνιου, σε καμία περίπτω­ση δεν πρέπει να το αφήσετε μόνο του. Μπορείτε να πλύνετε το μωρό σε ένα πλαστικό μπανάκι για μωρά που μεταφέ­ρεται εύκολα σε οποιοδήποτε δωμάτιο, στο νιπτήρα ή σε μια λεκάνη που θα το­ποθετήσετε στο μπάνιο ή σε κάποιο χώ­ρο με πάγκο. Καλύψτε τις βρύσες με πετσέτες. Θα χρειαστείτε ό,τι και στο μπά­νιο με σφουγγάρι.
Μην γεμίζετε υπερβολικά το μπανάκι – μία παλάμη νερό (5 εκατοστά περίπου) αρκεί. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό, ίσως λιγότερο ζεστό από εκείνο που σας αρέσει για το δικό σας μπάνιο. Πριν βάλετε μέσα το μωρό, να ελέγ­χετε το νερό πάντα με τον αγκώνα σας και όχι με την παλάμη σας.
Βγάλτε πρώτα την πάνα και καθαρίστε την περιοχή. Έπειτα γδύστε το, τυλίξτε το με μια πετσέτα και καθαρίστε το πρόσωπο του. Ένα μικρό μωρό μπορεί να κρυολογή­σει εύκολα στην μπανιέρα, γι’ αυτό να μην το αφήνετε πολλή ώρα στο νερό. Είναι προ­τιμότερο να του σαπουνίσετε τα μαλλιά πριν το βάλετε ολόκληρο στο νερό. Με το ένα χέρι σας στηρίξτε το κεφάλι και με το άλλο βάλτε το προσεχτικά στην μπανιέρα. Ο πήχης σας πρέπει να στηρίζει την πλάτη του και το χέρι σας να κρατάει το κεφάλι του έξω από το νε­ρό. Με το κεφάλι του μωρού έξω από την μπανιέρα, βρέξτε, σαπουνίστε και ξεβγάλχε τα μαλλιά του.
Για να βάλετε το μωρό σας στο νερό, πε­ράστε το ένα χέρι κάτω από τους ώμους του, έτσι ώστε ο πήχης σας να το στηρίζει και η παλάμη σας να κρατά σφιχτά τον ώμο και το μπράτσο του. Με το άλλο χέρι σηκώστε το από τα οπίσθια κρατώντας το σταθερά και έπειτα βάλτε το σιγά σιγά στο νερό. Να του μιλάτε για να το καθησυχάζετε ενώ θα το βά­ζετε στο νερό. Ενώ στηρίζετε συνεχώς τον ώμο και το κεφάλι του μωρού με το ένα χέρι, το άλλο χέρι σας είναι ελεύθερο για να το πλύνετε. Αφού το πλύνετε και το ξεβγάλετε, τυλίξτε το σε ένα μεγάλο μπουρνούζι. Σκου­πίστε το προσέχοντας ιδιαίτερα τις πτυχές του δέρματος.
Πέντε συμβουλές για το μπάνιο
  1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κοντά σας όλα όσα χρειάζεστε και ότι μπορείτε να τα φτάσετε εύκολα.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα αντιολισθητικό πατά­κι ή μια μικρή πετσέτα που θα απλώσετε στη βάση της μπανιέρας για να μην γλι­στράει το μωρό.
  3. Να έχετε κοντά σας μια κανάτα με ζεστό νερό για να ρίξετε στο μπανάκι του μωρού αν κρυώσει το νερό.
  4. Να έχετε έτοιμα μια στεγνή πάνα, μια πε­τσέτα και μια αλλαξιά ρούχα.
  5. Μην βγάζετε την τάπα από την μπανιέρα παρά μόνο αφού βγάλετε το μωρό, επειδή ο ήχος του νερού που αδειάζει μπορεί να το τρομάξει.

Μπάνιο μωρού: Οι πιο συχνές ερωτήσεις

Αν και το νεογέννητο μωρό μου συνήθισε εύκολα το μπάνιο, δεν του αρέσει να του ρίχνω νερό στο κεφάλι του. Τι μπορώ να κάνω;
Σε πολλά μωρά, ακόμα και στα νήπια, δεν αρέσει η αίσθηση του νερού στο κεφάλι τους. Μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση ξεβγάζοντας το κεφάλι του με ένα υγρό πανάκι ή σφουγγάρι ή ρίχνοντας κάποια μικρότερη ποσότητα νερού με το χέρι σας.
Μπορώ να κάνω μπάνιο μαζί με το μωρό μου;
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνετε μπάνιο μαζί με το μωρό σας ακόμα κι αν είναι πολύ μικρό. Στην πραγματικότητα υπάρχουν οφέλη από αυτό. Θα το απολαύσετε και οι δυο, ενώ και το μωρό θα νιώθει πιο χαλαρό μέσα το νερό αν είστε κοντά του. Να θυμάστε ότι θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του νερού έτσι ώστε να είναι ανεχτή κυρίως για ο μωρό παρά για εσάς. Για πρακτικούς λόγους είναι καλύτερα να σας δώσει το μωρό κάποιος άλλος, αφού μπείτε στην μπανιέρα, και να είναι κοντά σας για να του το δώσετε όταν τελειώσει το μπάνιο και να το τυλίξει αμέσως με ένα μπουρνούζι.
Μπορώ να αφήσω το μωρό μου στην μπανιέρα με ελάχιστο νερό;
Το νερό, όσο ρηχό και αν είναι, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, γι’ αυτό να μην αφήνετε ποτέ να μωρό χωρίς επίβλεψη. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να γυρίσει στο πλάι, μπορεί να στρέψει το κεφάλι του αρκετά ώστε να το βυθίσει στο νερό και να πνιγεί. Επιπλέον, πρέπει να έχετε πάντα το χέρι σας πάνω του σε όλη τη διάρκεια του μπάνιου, για να το καθησυχάζετε με την παρουσία σας.
Το μωρό μου έχει νινίδα παρά το γεγονός τι διατηρώ τα μαλλιά του καθαρά. Πώς μπορώ να την καθαρίσω και να την εμποδί­σω να εμφανιστεί πάλι;
Η νινίδα είναι μια συνηθισμένη δερματική πάθηση κατά την οποία σχηματίζονται ξερές κρούστες με λέπια στο τριχωτό του κεφαλιού, που προκαλούνται από την υπερπαραγωγή των ανώριμων σμηγματογόνων αδένων του κρανίου. Αν και ακίνδυνη, είναι αντιαισθητι­κή και πιθανόν να θελήσετε να απομακρύνετε τις κρουστές που σχηματίζονται. Τα συνηθισμένα σαμπουάν δεν έχουν σημαντικό αποτέ­λεσμα. Μην προσπαθείτε να τραβήξετε τις κρούστες, γιατί θα πληγωθεί το δέρμα, ενώ μπορεί να προκληθούν μολύνσεις. Οι κρούστες θα μαλακώσουν βάζοντας στο κρανίο λί­γο λάδι για μωρά ή ελαιόλαδο και αφήνοντας το να μείνει για πολλές ώρες ή και όλη τη νύ­χτα. Έπειτα με ένα πυκνό χτένι μπορείτε να τις αφαιρέσετε με προσοχή και να λούσετε το μωρό. Το τακτικό πλύσιμο με ένα φαρμακευ­τικό σαμπουάν μπορεί να βοηθήσει στην πρό­ληψη της νινίδας, η οποία γενικά έχει τάση να υποτροπιάζει.
Μου αρέσει να κάνω μασάζ στο μωρό μου ως μέρος της ρουτίνας του μπάνιου του. Το μασάζ το κρατά ζεστό και το ηρεμεί όταν το ετοιμάζω για ύπνο, ειδικά αν έχω χαμηλά τα φώτα και του μιλάω γλυκά. Αν και οι δυο μας βρίσκουμε απολαυστικό το μασάζ, θα ήθελα να σιγουρευτώ ότι αυτό που κάνω εί­ναι σωστό. Υπάρχει σωστός και λάθος τρό­πος για να κάνω μασάζ στο μωρό;
Μπορείτε να μάθετε συγκεκριμένες τεχνι­κές για το μασάζ των μωρών, αλλά συχνά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βρείτε μόνη σας τι αρέσει περισσότερο στο μωρό σας. Αυτό σημαίνει να χαϊδεύετε το μωρό σας και να κάνετε αυτό που θεωρείτε σωστό. Πρέ­πει να αποφεύγετε το μασάζ στα σημεία που το δέρμα είναι πληγωμένο ή που επουλώνεται και να μην κάνετε καθόλου μασάζ 2-3 μέρες μετά τους εμβολιασμούς του μωρού.
Παρα­κάτω αναφέρονται ορισμένες τεχνικές μασάζ για διάφορα μέρη του σώματος που μπορεί να βρείτε χρήσιμες.
Τεχνικές μασάζ
  • Κοιλιά. Κάντε μασάζ σε μεγάλους κύκλους με τα δυο σας χέρια ξεκινώντας από το κέντρο της κοιλιάς και ανεβαίνοντας προς τα πλευρά.
  • Πλάτη. Κάντε μασάζ με τα δυο χέρια ξεκι­νώντας από το κέντρο της πλάτης προς τα πλευρά. Κάντε κύκλους με τους αντίχειρες σας ανάμεσα στις ωμοπλάτες και με την πα­λάμη σας τρίψτε κυκλικά τη μέση του.
  • Πόδια. Κάντε μασάζ κατεβάζοντας τα χέ­ρια σας στο πίσω μέρος των ποδιών και έπει­τα κάντε ελαφρύ μασάζ από το πάνω μέρος της πλάτης κατεβαίνοντας προς τα πόδια. Αρχίστε πρώτα από το χαμηλό τμήμα της κνήμης και έπειτα από το μηρό, κάνοντας κύκλους στο εσωτερικό μέρος και προχωρήστε έπειτα στο εξωτερικό μέρος.
  • Βραχίονας. Κάντε μασάζ ξεκινώντας από το εξωτερικό μέρος του βραχίονα και έπειτα συνεχίστε πολύ απαλά στην εσωτερική πλευ­ρά μέχρι τον αγκώνα του.
Πέντε βήματα για τέλειο μασάζ
  1. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και το μωρό σας είστε χαλαροί και βάλτε το μωρό να ξα­πλώσει στα γόνατα σας ή στο πάτωμα.
  2. Κάντε μασάζ με γυμνά χέρια και χρησι­μοποιήστε λίγο φυτικό λάδι ή λοσιόν, για να γίνουν πιο εύκολες οι κινήσεις σας.
  3. Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι ζεστά και να ζεσταίνετε ελαφρά το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε.
  4. Αρχικά να ασκήσετε ελαφριά και σταθε­ρή πίεση και να τη μεγαλώσετε σιγά σιγά καθώς ανακαλύπτετε αυτό που αρέσει στο μωρό σας.
  5. Να κάνετε αργά κάθε κίνηση και να την επαναλάβετε πολλές φορές πριν προχω­ρήσετε στην επόμενη.

 

HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,