Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Βλέπουμε το Ρίο να μαραζώνει κάθε μέρα οικονομικά, υπό το βάρος των μεγεθών που απαιτεί η
διοργάνωση της επόμενης Ολυμπιάδας που θα αρχίσει τον Αύγουστο και μας έρχεται στο νου αυτόματα η μεγάλη οικονομική ζημιά που έγινε και στην Ελλάδα και μάλιστα πολλαπλασίασε την ταχύτητα εισόδου της χώρας μας στην οικονομική κρίση. Βέβαια για την Ελλάδα τραγική είναι και η εικόνα όλων αυτών των Ολυμπιακών έργων που έχουν περάσει σε πλήρη αχρηστία λόγω του υπέρογκου κόστους συντήρησης και λειτουργικών εξόδων, που δεν μπορούν να αναλάβουν ούτε το κράτος, ούτε οι σύλλογοι, επιβαρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η Ολυμπιάδα για την Ελλάδα. Βλέποντας λοιπόν να επαναλαμβάνονται τα ίδια και στο Ρίο αλλά και σε κάθε χώρα που ανατίθεται η διοργάνωση, καθίσταται αναγκαίο να περάσει η Ολυμπιακή Επιτροπή σε λύσεις που να δίνουν διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα, που αποτελεί μόνιμη απειλή για κάθε διοργανωτή. Μία από τις λύσεις ίσως θα ήταν και η επαναφορά στο τραπέζι των συζητήσεων η μόνιμη τέλεση των αγώνων στην περιοχή της Ολυμπίας, όπως άλλωστε το είχε προτείνει στο παρελθόν η Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν όλες οι χώρες την κατασκευή μόνιμων έργων και μετά την κάθε διοργάνωση να μοιράζονται τα όποια κέρδη, αφού η Ελλάδα ή κάποια άλλη διεθνής υπηρεσία εξασφάλιζε κάθε φορά τα επιπλέον έξοδα για την συντήρηση των εγκαταστάσεων. Τότε θα σταματούσε όλη αυτή η αγχωτική και οικονομικά τραγική διαδικασία που υφίσταται εδώ και χρόνια η κάθε χώρα διοργανωτής.
Έτσι, επτά εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο κήρυξε την Παρασκευή την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης, ζητώντας ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις στις δημόσιες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του μεγάλου αθλητικού γεγονότος, που ξεκινά στις 5 Αυγούστου. Όπως τονίζεται στην επίσημη εφημερίδα της πολιτείας, η διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων οδήγησε σε «σοβαρές δυσκολίες στην παροχή βασικών δημοσίων υπηρεσιών» και χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αποτραπεί «μια ολοκληρωτική κατάρρευση «της διοίκησης της δημόσιας ασφάλειας, υγείας, εκπαίδευσης, μέσων μεταφοράς και περιβαλλοντικής διαχείρισης». Εν τω μεταξύ τα έσοδα της πολιτείας του Ρίο έχουν καταρρεύσει τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από την επίσκεψη στην πολιτεία την περασμένη εβδομάδα του μεταβατικού Προέδρου της χώρας, Μισέλ Τέμερ που δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξασφαλίσει πως θα εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις. Η πόλη αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 500.000 ξένους επισκέπτες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των έργων υποδομής για τους Αγώνες έχει αντληθεί από τους προϋπολογισμούς της πόλης, της πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με μέρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από ιδιωτικές εταιρείες, η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες καθημερινές υπηρεσίες ασφαλείας και υγείας στο Ρίο. Από τα τέλη του περασμένου χρόνου, η πολιτεία αναγκάστηκε να προβεί σε καθυστερήσεις πληρωμών συντάξεων και μισθών, ενώ έκλεισε κάποια σχολεία και νοσοκομεία, όπου έχει καταγραφεί έλλειψη σε προμήθειες ζωτικής σημασίας, όπως φάρμακα και σύριγγες.
Θεωρούμε ότι όλη αυτή η κατάσταση των οικονομικών αδιεξόδων των πόλεων και των κρατών που επιβαρύνονται τα έξοδα της τέλεσης, έχουν μετατρέψει την Ολυμπιάδα από κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός σε αγχωτική και προβληματική οικονομική διαδικασία όπου τον πρώτο λόγο έχουν κάποια οικονομικά συμφέροντα και κατεστημένα που φυσικά κερδοφορούν. Αναρωτιόμαστε η Ολυμπιάδα στην αρχαία Ελλάδα είχε τόσο μεγάλο κόστος … και άραγε όλα αυτά τα σημερινά αθλήματα για τα οποία φτιάχνονται γήπεδα εκατομμυρίων Ευρώ είναι σύμφωνα με το Ολυμπιακό πνεύμα … Τέλος ποιοι πραγματικά επωφελούνται από όλη αυτή την εναλλαγή τόπου διεξαγωγής …, αποτελούν ερωτήματα που αν απαντηθούν με ειλικρίνεια θα δείξουν την αναγκαιότητα της μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία και του επανακαθορισμού ποια πρέπει να θεωρούνται ολυμπιακά αθλήματα…
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο