Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

'Eνα βήμα πιο κοντά στο καθολικό αντικαρκινικό εμβόλιο

emvolio karkinos 6
Οι επιστήμονες αναζητούν ένα καθολικό εμβόλιο για όλες τις μορφές καρκίνου κάτι βέβαια που θα πάρει χρόνο. Για την ώρα, διεθνής επιστημονική ομάδα, με δημοσίευσή της στο περιοδικό Nature,
ενημερώνει ότι έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη του καθολικού αντικαρκινικού εμβολίου, με τη βοήθεια νανοσωματιδίων.
Οι ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο ώθησης του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται στον καρκίνο, σαν να ήταν παθογόνος μικροοργανισμός.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg της Γερμανίας, χρησιμοποίησαν τμήματα του γενετικού κώδικα RNA του καρκίνου, τα οποία εισήγαγαν σε λιπώδη νανοσωματίδια. Αυτά, στη συνέχεια, εισήχθησαν στο αίμα τριών καρκινοπαθών που ήταν σε προχωρημένο στάδιο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου, το ανοσοποιητικό σύστημα αγνοεί τα καρκινικά κύτταρα, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ αυτών και των υγιών κυττάρων. Είναι λοιπόν θέμα ζωτικής σημασίας να μπορεί το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα.

Ανοσοποιητικό κατά καρκινικών όγκων

Ερευνητές πήραν γενετικό κώδικα που ονομάζεται RNA από τα καρκινικά κύτταρα, τον ενσωμάτωσαν σε νανοσωματίδια κάτι που τον έκανε να φαίνεται ως ιός ή βακτήριο, και εγχύθηκε σε ποντικούς με σκοπό να διδαχτούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν το εμβόλιο μετά από μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια, με τη χρήση διαφόρων τύπων νανοσωματιδίων που περιέχουν RNA (σωματίδια που μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου) συγκεκαλυμμένο σε λιπαρό οξύ. Έτσι ανακάλυψαν τον τύπο των νανοσωματιδίων που λειτούργησε καλύτερα.
Αφού αρχικά τα εμβόλια χορηγήθηκαν σε ποντίκια με επιτυχία, στη συνέχεια οι ερευνητές έκαναν δοκιμές σε ανθρώπους. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αντέδρασε θετικά, παράγοντας αμυντικά Τ-κύτταρα που επιτέθηκαν στα καρκινικά κύτταρα.
Στον έναν ασθενή ο όγκος στον λεμφαδένα συρρικνώθηκε, στον δεύτερο στον οποίο είχε γίνει χειρουργική αφαίρεση όγκων προηγουμένως, δεν επανεμφανίστηκε ο καρκίνος επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό του, ενώ στον τρίτο ασθενή παρέμειναν κλινικά σταθεροί τρεις μεταστατικοί όγκοι από μελάνωμα.
Και οι τρεις ασθενείς αποκρίθηκαν με Τ κύτταρα που στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα, με τον ίδιο τρόπο όπως το σώμα ανιχνεύει έναν ιό ή βακτήρια.
«Η θεραπεία RNA μέσω νανοσωματιδίων μπορεί να θεωρηθεί μια κατηγορία νέων εμβολίων καθολικής εφαρμογής για την αντικαρκινική ανοσοθεραπεία», ανέφεραν οι επιστήμονες. Και πρόσθεσαν ότι τέτοια εμβόλια είναι φθηνά και εύκολο να παραχθούν ενώ μπορούν να αφορούν οποιονδήποτε όγκο.
Η ανοσοθεραπεία αποτελεί ένα πεδίο που γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει κάνει την ιατρική κοινότητα να τρέφει μεγάλες ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ήδη χρησιμοποιείται με επιτυχία για μερικές μορφές καρκίνου, ενώ στα θετικά της ανοσοθεραπείας είναι και ότι προκαλεί λιγότερες και πιο ελαφρές παρενέργειες, σε σχέση με τη χημειοθεραπεία.

  
HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,