Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Το Μανιφέστο της Πρακτικής Σκέψης

Θα προειδοποιήσω τους αναγνώστες πως τα λόγια αυτά δεν θα είναι απαλά, δεν θα είναι στρογγυλεμένα, δεν θα είναι συναισθηματικά. Θα είναι όπως και η πραγματικότητα, σκληρά και
πρακτικά. Γι’ αυτό, όσοι νιώθουν πως δεν μπορούν να τα αντέξουν, καλύτερα να μην συνεχίσουν την ανάγνωση.
Για αυτούς που ψάχνουν την αλήθεια, μέσα από μοτίβα, πολιτικά ή θεολογικά, που ψάχνουν την αρμονία και την προστασία σε ένα μεσσιανικό τέλος, να ξέρουν πως η αλήθεια είναι η εκδήλωση των γεγονότων που υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο, αυτά που νιώθετε, αυτά που σας επηρεάζουν.
Πραγματικότητα είναι η εκδήλωση όλων των συμφερόντων, μέσα στα πλαίσια των φυσικών – βιολογικών δυνάμεων. Η δύναμη που διαθέτει ένας οργανισμός, κάνει το συμφέρον του πραγματικό ή μη πραγματικό. Κάθε πεποίθηση, πολιτική ή θρησκευτική, που προσπαθεί να φτιάξει ένα σύστημα ελεγχόμενο, προστατευμένο και φιλικό προς τον άνθρωπο, είναι απλά για ανακούφιση.
Η πραγματικότητα δεν είναι όμορφη, γιατί δεν την ενδιαφέρει να είναι.
Η μέθοδος για να είστε πραγματιστές, για να σκέφτεστε ρεαλιστικά και για να αποβάλλετε από μέσα σας τις ρομαντικές σκέψεις, είναι η εστίαση σε κάθε έννοια αναζητώντας τις ιδιαίτερες πρακτικές της συνέπειες. Οποιαδήποτε έννοια και να έχετε στο μυαλό σας, οποιαδήποτε ιδέα και να επεξεργάζεστε, να ξέρετε πως το νόημα της κάθε έννοιας ή ιδέας, που έχουμε κατά νου είναι η πρακτική συνέπεια που αυτή έχει. Αν δεν έχει κάποια πρακτική συνέπεια, τότε είναι χάσιμο χρόνου. Αν δεν μπορείτε να τις εξετάσετε επιστημονικά, τότε επιλέξτε με τη βούλησή σας, στη βάση της χρησιμότητας που έχουν. Ποτέ μην αγκυλώνεστε σε μια ιδέα, να είστε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί.
Όλες οι θεωρίες που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο, είναι εργαλεία που του επιτρέπουν για να επιλύσει προβλήματα. Αν δεν επιλύει τα προβλήματα, τότε η θεωρία προσαρμόζεται. Στη ζωή σας θα έχετε πολλά προβλήματα και δεν θα μπορείτε να τα αποφύγετε. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να επιβιώσετε, είναι να τα λύσετε με επιτυχία για το άτομό σας. Αν δεν τα λύσετε θα σας νικήσουν. Αν ζητήσετε να σας τα λύσουν άλλοι, να ξέρετε πως θα χάσετε την ανεξαρτησία σας.
Πως πρέπει να λύνετε προβλήματα:
1. εντοπίστε το πρόβλημα
2. ορίστε το πρόβλημα – κατανοήστε όλα τα χαρακτηριστικά του, μην κρύψετε τίποτα
3. διαμορφώστε πιθανές λύσεις
4. εξετάστε και αξιολογήστε τις πιθανές λύσεις
5. εντοπίστε την αποδοτικότερη και απορρίψτε τις άλλες
6. ελέγξτε την επίλυση και καλύτερα να έχετε εφεδρικά σχέδια αν κάτι δεν πάει καλά
Η θεωρία έχει αξία για έναν πραγματιστή, όταν στο βαθμό που του να πιστεύει σε αυτήν, είναι επωφελής για την ζωή του.
Κάθε οργανισμός ή μια ομάδα που έχει έναν σκοπό λειτουργεί βάση τριών χαρακτηριστικών:
1. επιβίωση
2. ανάπτυξη – εξέλιξη
3. εξάπλωση
Όταν η θεωρία εξυπηρετεί αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε είναι για εμάς πρακτική.
Όταν λέμε πως μια παράσταση είναι αληθής, είναι επειδή μπορούμε να την αφομοιώσουμε, να την επικυρώσουμε, να την βεβαιώσουμε και να την επαληθεύσουμε, ενώ ψευδής είναι εκείνη που δεν μπορούμε. Μια παράσταση καθίσταται αληθής, μέσω των συμβάντων που εκδηλώνει. Η εγκυρότητα που έχει, είναι η διαδικασία της επικύρωσής της, η διαδικασία ότι επαληθεύει τον εαυτό της.
Με τον όρο «αλήθεια», ονομάζουμε οποιαδήποτε παράσταση θέτει τη διαδικασία επαλήθευσης της σε κίνηση.
Ενώ, με τον όρο «χρήσιμη», ονομάζουμε την ολοκληρωμένη λειτουργία της στην εμπειρία.
Η έννοια μιας αλήθειας, που απαιτεί να συμφωνούμε μαζί της χωρίς κανέναν λόγο, παρά απλώς επειδή η αξίωσή της είναι απροϋπόθετη ή υπερβατική, είναι ανούσια.
Τέτοιες αλήθειες είναι οι θρησκευτικές και δεν έχουν καμία χρησιμότητα για ένα πρακτικό μυαλό. Οι θρησκευτικές αλήθειες αποπνέουν ένα ισχυρό αίσθημα γαλήνης, ειρήνης και ηρεμίας.
Η μετάβαση από μια κατάσταση απορίας, αναζήτησης και κατάκτησης, στη θρησκευτική αντίληψη της νηνεμίας, είναι γεμάτη με ανακούφιση και ευχαρίστηση. Κάνοντας το άτομο ευνουχισμένο από τις δυνάμεις της πραγματικότητας.
Από τις δυνάμεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει για το συμφέρον του.
Μην γίνεστε σκλάβοι των αισθημάτων, κάνοντας τα οδηγούς για τη ζωή σας. Τα αισθήματα είναι και η αδυναμία σας και όποιος το αντιληφθεί μπορεί να σας χειραγωγήσει, μέσω αυτών. Τα αισθήματα που δεν έχουν χρησιμότητα, δεν έχουν νόημα και πραγματικότητα. Δεν έχουν ουσία, ώστε να χρειάζονται την ενέργειά σας. Αλλά, εάν έχουν κάποια χρησιμότητα, για τα συμφέροντά σας, αυτή είναι και το νόημά τους. Και το νόημα θα είναι αληθές, εάν η χρήση αποκτά ευρύτερο περιεχόμενο στη καθημερινή σας ζωή.
Ο πραγματιστής απομακρύνεται από τα υπερβατικά αφαιρετικά σχήματα και την ανεπάρκεια, από τα κούφια λεκτικά παιχνίδια, από τις πάγιες δογματικές αρχές, από τα περίκλειστα συστήματα και τις υποτιθέμενες απολυτότητες.
Προσεγγίζει την ακρίβεια και την επάρκεια, τα γεγονότα, την πράξη και την ισχύ. Η μέθοδός του είναι ρεαλιστικά επιστημονική και δεν κατευθύνεται από καμία αυθεντία
Εδώ ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του Μανιφέστου της Πρακτικής Σκέψης. Με αυτό έθεσα το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε, έτσι ώστε οι επόμενες αναλύσεις μας, να γίνουν εύκολες και κατανοητές.



Ετικέτες ,