Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

100.000 Έλληνες παθαίνουν σήψη ετησίως – Ο ρόλος της κλαριθρομυκίνης

Περίπου 100.000 άνθρωποι ετησίως στην Ελλάδα εκδηλώνουν σήψη και από αυτούς το 35-40% πεθαίνει. Επιπλέον το αντιβιοτικό κλαριθρομυκίνη μπορεί να μειώσει το κόστος της θεραπείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης Σήψης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ότι η ένδεια γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δυσχεραίνει την άμεση αντιμετώπιση της σήψης.
Από τη πλευρά του, ο Απόστολος Αρμαγανίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών συμπλήρωσε ότι «από επιστημονικές μελέτες έχει εκτιμηθεί ότι για κάθε μια ώρα καθυστέρησης της θεραπευτικής αντιμετώπισης της σήψης, η πιθανότητα θανάτου αυξάνεται 8%».
Η σηψαιμία στο αναπτυγμένο κόσμο παρουσιάζει δραματική αύξηση, με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5-13% την τελευταία δεκαετία. Στις ΗΠΑ οι θάνατοι από σήψη είναι περισσότεροι απ’ ότι από AIDS, καρκίνο και τραύμα μαζί. Κάθε χρόνο, παγκοσμίως προσβάλλονται 20-30 εκατομμύρια άτομα και περίπου 24.000 ζωές χάνονται καθημερινά λόγω σήψης.
Όλοι μπορούν να εκδηλώσουν σήψη. Όμως, υπάρχουν και ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, νεογνά και οι μητέρες τους, καθώς και άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι κοινών νοσημάτων, όπως η γρίπη ή η πνευμονιοκοκκική πνευμονία.
Η σήψη εξελίσσεται ραγδαία και η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της αποτελούν κομβικά σημεία στην καθ’ ημέραν κλινική πράξη.
«Τρία συμπτώματα είναι αυτά που πρέπει να θορυβήσουν κοινό και γιατρούς στην περίπτωση της σήψης: η χαμηλή αρτηριακή πίεση, η ταχύπνοια (πολλές και γρήγορες αναπνοές) και η ‘μπερδεμένη’ ομιλία ή αλλιώς το κακό επίπεδο συνείδησης» αναφέρει ο κ. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης.

Κλαριθρομυκίνη μειώνει το κόστος

Σύμφωνα με δύο μελέτες που έγιναν το 2004 και το 2007 στην Ελλάδα, και τα αποτελέσματα τους έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, η χορήγηση ενός φθηνού αντιβιοτικού, όπως η κλαριθρομυκίνη (ημισυνθετικό μακρολιδικό αντιβιοτικό), μπορεί να συντελέσει σε μείωση του κόστους της θεραπείας της σήψης.
Ο κ. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης ανέφερε: «Από την αξιολόγηση των δεδομένων καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι για 45 ημέρες νοσηλείας στην ΜΕΘ το κόστος ανέρχεται σε 30.000 ευρώ. Μόνο το 50% αυτού αναγνωρίζεται και καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με τη χορήγηση, όμως, ενδοφλεβίως κλαριθρομυκίνης για τρεις ημέρες μπορούμε να γλιτώσουμε 12.000 ευρώ. Το κόστος της κλαριθρομυκίνης δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ για τρεις ημέρες».
Απαντώντας στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν χορηγείται κλαριθρομυκίνη σε κάθε ασθενή με σήψη στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει διεθνώς, ο κ. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης ανέφεε ότι, δυστυχώς ο ΕΟΦ δεν έχει επικαιροποιήσει τις θεραπευτικές ενδείξεις του συγκεκριμένου αντιβιοτικού ώστε να μπορεί να χορηγείται και στην περίπτωση των σηπτικών ασθενών.



HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,