Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Υλικά
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 1 κιλό
- Αλάτι
- Νερό
- Βούτυρο 250 γρ (φυτίνη)
- Καλαμποκέλαιο 1 ποτήρι του κρασιού
Για την γέμιση
- Σπανάκι 1 κιλό
- Άνιθο 1/2 ματσάκι
- Κρεμμυδάκια φρέσκα 5
- Φέτα 300 γρ
- Αυγά 4
- Αλάτι - πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Οδηγίες
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε 700γρ αλεύρι , 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και νερό μεχρί να γίνει μια ζύμη μέτρια. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι ,τ ο τρίβουμε με λίγο αλάτι ,το στραγγίζουμε καλά μέχρι να φύγουν τα υγρά του. Ψιλοκόβουμε τον άνιθο και τα κρεμμυδάκια. Θρυματίζουμε την φέτα ρίχνουμε τα αυγά και λίγο λάδι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι . Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο κομμάτια . Παίρνουμε το ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη. Το αλείφουμε με ένα πινέλο με το βούτυρο και το λάδι που έχουμε ζεστάνει. Στην μέση του φύλλου βάζουμε ένα πιάτο φρούτου και κόβουμε το γύρω γύρω ακτινωτά σε 6 κομμάτια .Βγάζουμε το πιάτο και διπλώνουμε τα γύρω φύλλα το ένα πάνω στο άλλο αφού τα έχουμε βουτυρώσει πρώτα. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι.Τα βάζουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Βγάζουμε το ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη . Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε το φύλλο μας. Αδειάζουμε την γέμιση και από πάνω βάζουμε το δεύτερο φύλλο που έχουμε ανοίξει. Βουτυρώνουμε από πάνω με το πινέλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα στους 180 βάθμους.Αφού ψηθεί αφήνουμε λίγο να κρυώσει και είναι έτοιμη για σερβίρισμα…
<< Αρχική σελίδα