Προκαλούν άραγε ημικρανίες τα βακτήρια του εντέρου;
Έρευνα δείχνει ότι η διάσπαση νιτρικών αλάτων μπορεί να ευθύνεται για τις ημικρανίες.
Ένα από τα πιθανά αίτια ημικρανίας μπορεί να είναι η σύσταση των βακτηρίων του εντέρου,
σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξετάζουν γιατί ορισμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στις ημικρανίες και πώς ορισμένες τροφές μπορεί να τις προκαλούν. Η έρευνα έδειξε ότι οι πιο ευαίσθητοι στις ημικρανίες έχουν πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βακτηρίων υπεύθυνων για την επεξεργασία νιτρικών αλάτων. Τα εν λόγω βακτήρια συναντώνται σε επεξεργασμένα κρέατα, ορισμένα πράσινα λαχανικά και μερικά κρασιά.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πιθανότητες για ημικρανίες αυξάνονται όταν τα νιτρικά άλατα διασπώνται πιο αποτελεσματικά, γεγονός το οποίο με τη σειρά του προκαλεί την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο και το κεφάλι. Όπως εξηγεί ο προγραμματιστής-αναλυτής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας της έρευνας Antonio Gonzalez, η έρευνα έγινε με αφορμή την ιδέα ότι συγκεκριμένες τροφές –όπως η σοκολάτα, το κρασί και άλλα που περιέχουν νιτρικά άλατα– προκαλούν ημικρανίες. Στόχος ήταν να εξεταστεί κατά πόσον η δίαιτροφή και τα βακτήρια συσχετίζονται με τις ημικρανίες.
Περίπου ένας στους εφτά ανθρώπους πάσχει από ημικρανίες, με την πλειονότητα να εμφανίζει πάνω από μια ημικρανία τον μήνα και περίπου τους μισούς να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό. Στα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνονται οι έντονοι πονοκέφαλοι, η ναυτία και ο λήθαργος. Ορισμένοι επίσης έχουν ευαισθησία στο φως, γεγονός που επηρεάζει τη περιφερειακή όρασή τους. Η διατροφή, το άγχος και η έλλειψη ύπνου συχνά επιδεινώνουν τις ημικρανίες, όπως και οι ορμόνες –άλλωστε οι ημικρανίες επηρεάζουν τρεις φορές περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες.
Μήπως ευθύνεται η σοκολάτα για τις ημικρανίες;
<< Αρχική σελίδα