Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Η αερόβια άσκηση μας κάνει εξυπνότερους

 Το τρέξιμο δεν είναι καλό μόνο για να καταπολεμήσουμε τα περιττά κιλά και να διατηρηθούμε σε φόρμα και υγιείς, μπορεί επίσης να ενισχύσει και το μυαλό μας.Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αερόβια άσκηση αυξάνει τα αποθέματα των νευρώνων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια περιοχή υπεύθυνη για τημάθηση.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Jyväskylä στη Φινλανδία, έκαναν τη μελέτη τους υποβάλλοντας ποντίκια σε τρία διαφορετικά προγράμματα άσκησης: σε παρατεταμένο τρέξιμο, άσκηση υψηλής έντασης (High Intensity Training – HIT) και σε άσκηση με αντίσταση.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο η παρατεταμένη αερόβια άσκηση αύξησε την παραγωγή των νευρώνων του ιππόκαμπου σε ενήλικα ποντίκια που συμμετείχαν στα πειράματα. Αντίθετα, η άσκηση υψηλής έντασης και ή με αντίσταση είχαν μικρά ή και καθόλου αποτελέσματα στον εγκέφαλο. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Heikki Kainulainen, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός νέων νευρώνων του ιππόκαμπου σε ποντίκια που έτρεχαν μεγάλες αποστάσεις και που είχαν επίσης μια γενετική προδιάθεση να επωφεληθούν από την αερόβια άσκηση».
«Σε σύγκριση με τα ζώα που κάθονταν, τα ποντίκια που έτρεχαν οικειοθελώς στον τροχό, είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερους νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο, στο τέλος της περιόδου των πειραμάτων». Τα πειράματα διήρκεσαν έξι με οκτώ εβδομάδες για τα ποντίκια που συμμετείχαν στη…γυμναστική, ενώ τα υπόλοιπα κρατήθηκαν σε κατάσταση ανάπαυσης για το ίδιο διάστημα. Συμπεράσματα 
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Psychology κατέληξε: «Η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, έχει θετική επίδραση στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, την παραγωγή νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια δομή του εγκεφάλου που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μάθηση.
Είναι αμφίβολο εάν η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, η οποία εναλλάσσει σύντομες περιόδους πολύ έντονης αναερόβια άσκησης με περιόδους χαλάρωσης και η αναερόβια προπόνηση με αντίσταση έχει παρόμοια οφέλη για τη δημιουργία νέων νευρώνων κατά την ενήλικη ζωή».

Πηγή: http://www.iatrikanews.gr 
  click@Life

Ετικέτες ,