Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Συνταγές για Φοιτητές


Φοιτητής σημαίνει ελεύθερος χρόνος, διασκέδαση, ξενύχτι, overdose, που και που διάβασμα κοντά στις εξεταστικές.
Χρειάζεται όμως και φαγητό, δεν νομίζεις;
Μπορεί να μην το πετυχαίνεις όπως η μαμά, αλλά σιγά – σιγά θα βελτιωθείς.
Στόχος είναι να μην στα τρώνε τα delivery, για να μένει κάτι και για τα ποτάκια.
Μην ξεχνάς επίσης ότι για να αντέξεις τόσο ξενύχτι θες και βιταμίνες.
Το ίδιο ισχύει και για να ανταποκριθείς στα ερωτικά σου καθήκοντα.
Άσε που αν ξέρεις να μαγειρεύεις, θα αποκτήσεις πολύ σύντομα μόνιμη παρέα επισκεπτών στο σπίτι και οι μετοχές σου θα ανεβούν κατακόρυφα.
Εχουμε και λέμε λοιπόν:
******************************************
Ομελέτα "η σωστή"
 Ποσότητα: 2 μερίδες  
Χρόνος παρασκευής: 25’
 Υλικά • 4 αυγά μεγαλούτσικα • 2 Πιπεριές μικρές (κόκκινη και πράσινη) • 6 μεγάλα μανιτάρια φρέσκα • ½ κούπα γάλα • 2 χοντροκομμένες φέτες fouantre χοιρινό ή γαλοπούλα • 100γρ. ρεγκάτο σε κυβάκια • Αλάτι • Πιπέρι • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο  
Εκτέλεση
1. Σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν
2. Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε από τα σπόρια τους και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες.
3. Πλένουμε καλά και τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
4. Κόβουμε το fouantre σε τετράγωνα.
5. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι μεγάλο και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο αφήνοντάς το να κάψει. Ρίχνουμε κατά σειρά: τις πιπεριές, μετά από 1’ τα μανιτάρια, μετά από 1’ το fouantre και μετά περιχύνουμε με τα αυγά.
6. Αφήνουμε να ψηθεί η ομελέτα για 1’ και μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια το ρεγκάτο. Μετά από περίπου 4’ ελέγχουμε αν έχει ψηθεί από την μία μεριά. Αν έχει ψηθεί με την βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου γυρνάμε την ομελέτα και την αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη.
7. Την κόβουμε στη μέση και την γαρνίρουμε είτε με πατάτες τηγανιτές, είτε με πράσινη σαλάτα.
*************************************************
Φιλετάκια χοιρινού σε λευκή σάλτσα
Ποσότητα: 4 μερίδες
Χρόνος παρασκευής: 20’
 Υλικά • 1 κιλό ψαρονέφρι • 500ml κρέμα γάλακτος • 1 κούπα λευκό κρασί αρετσίνωτο • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι • ½ κουταλάκι εστραγκόν (προαιρετικά) • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 Εκτέλεση
1. Πλένουμε και κόβουμε το ψαρονέφρι σε μεγάλους κύβους και το χτυπάμε ελαφρώς να μαλακώσει.
2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
3. Ρίχνουμε τους κόκκους πιπέρι, (το εστραγκόν), τα κομμάτια χοιρινού μέσα και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
4. Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο, και προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς και σε χαμηλή φωτιά για να μην κόψει.
5. Τα αφαιρούμε από την φωτιά το σερβίρουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με ρύζι μπασμάτι.
**********************************************
Σπαγέτι με σκόρδο και λάδι
Ποσότητα: 4 μερίδες  
Χρόνος παρασκευής: 20’
 Υλικά • 500γρ. σπαγγέτι • 4 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες • ½ παρθένο ελαιόλαδο • Πάπρικα • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι • ½ κουταλάκι του γλυκού βασιλικό • ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη • 200γρ. τριμμένη παρμεζάνα • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βράζουμε τα σπαγγέτι όση ώρα αναγράφεται στην συσκευασία, σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και κρατάμε ½ κούπα από το νερό τους, και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
2. Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο, μέχρι να γίνει χρυσαφί, και ρίχνουμε μέσα όλα τα μυρωδικά. Αφαιρούμε αμέσως από τη φωτιά.
3. Βάζουμε την κατσαρόλα με τα στραγγισμένα σπαγγέτι πάλι στη φωτιά, ρίχνουμε το νερό που είχαμε κρατήσει, και το περιεχόμενο από το τηγάνι, ανακατεύουμε προσεκτικά για να μην διαλυθούν τα σπαγγέτι και μετά από 1’ αφαιρούμε από τη φωτιά.
4. Σερβίρουμε και τα γαρνίρουμε από πάνω με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 *********************************************************************
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο  
Ποσότητα: 4 μερίδες  
Χρόνος παρασκευής: 20’  
Υλικά • 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου είτε με την πέτσα είτε χωρίς • 8 μέτριες πατάτες • 2 λεμόνια μεγαλούτσικα • 2 ½ κουταλιές της σούπας μουστάρδα • 2 σκελίδες σκόρδο • Αλάτι • Πιπέρι • Ρίγανη • ½ κούπα ελαιόλαδο • ½ κούπα νερό  
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους και τις μοιράζουμε σε ένα μεγάλο ταψί καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
2. Στύβουμε τα λεμόνια και λιώνουμε τις σκελίδες του σκόρδου, πλένουμε καλά τα φιλέτα και τα τοποθετούμε ακριβώς πάνω από τις πατάτες.
3. Και τώρα ρίχνουμε μέσα στο ταψί τον χυμό λεμονιού, το λιωμένο σκόρδο, την μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη, το ελαιόλαδο και το νερό.
4. Ανακατεύουμε με τα χέρια όλα τα υλικά μέσα στο ταψί για να πάνε παντού.
5. Τοποθετούμε το ταψί ακριβώς στο κέντρο του φούρνου, τον οποίο έχουμε προθερμάνει στους 180ο C. Θέλει περίπου 1 ½ ώρα, ή μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και οι πατάτες.
*******************************************
Γρήγορη πίτσα  
Ποσότητα: 1 μερίδα  
Χρόνος παρασκευής: 5’  
Υλικά • 1 μεγάλη πίτα για σουβλάκι • 100γρ. μοτσαρέλα τριμμένη • 4 κουταλιές της σούπας συμπυκνωμένο χυμό τομάτας (Pummaro) • ½ κουταλάκι του γλυκού βασιλικό αποξηραμένο • Αλάτι • Πιπέρι • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο • 5 φύλλα ρόκας • 3 φέτες προσούτο • 50γρ. Παρμεζάνα  
Εκτέλεση
1. Βάζουμε σε ένα μπολάκι τον χυμό τομάτας, τον βασιλικό, το λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι.
2. Τοποθετούμε την πίτα σε ένα ταψί και απλώνουμε την σάλτσα σε όλη την επιφάνεια. Έπειτα απλώνουμε την τριμμένη μοτσαρέλα από πάνω.
3. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 15’.
4. Αφαιρούμε την πίτσα από τον φούρνο και ρίχνουμε από πάνω τα φύλλα ρόκας τα οποία έχουμε πλύνει και στεγνώσει, το προσούτο, και την παρμεζάνα την οποία έχουμε κόψει σε πολύ λεπτά φύλλα.
5. Σερβίρουμε.
*********************************************************
Κέικ μπανάνας
Χρόνος παρασκευής: 20’  
Υλικά • ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο • 1 ½ κούπα μαύρη ζάχαρη • 2 μεγάλα αυγά • 3 ώριμες μεγάλες μπανάνες • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι • 2 κουταλιές σούπας γάλα • ½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια
Εκτέλεση
1. Βάζουμε όλα τα υλικά, στο μίξερ και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ό,τι είδος φόρμα για κέικ θέλουμε. Η φόρμα να πρέπει να είναι λαδωμένη και αλευρωμένη.
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου μια ώρα.
4. Το αφήνουμε να κρυώσει για αρκετή ώρα έχοντάς το τυλιγμένο σε πετσέτα.
5. Ξεφορμάρουμε κι αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, ή το αλείφουμε με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα (σε μπαιν μαρί).  
 

Ετικέτες ,