6 πράγματα που επηρεάζουν τη διάθεσή σας χωρίς να το καταλαβαίνετε
Υπάρχουν μερικά απροσδόκητα πράγματα που μας προκαλούν μια ξαφνική άσχημη διάθεση και
μερικές φορές δεν καταλαβαίνουμε καν ότι γίνεται αυτό.
Σίγουρα, έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας, η καλή διάθεση μετατρέπεται σε κακή και επιστρέφει, σε καθημερινή βάση. Καβαλάμε το κύμα των συναισθημάτων σαν ειδικοί σέρφερ, μεταβαίνουμε με άνεση από τη καλή διάθεση στην άσχημη και κυλάμε απαλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας.
Αλλά σκεφτήκατε ποτέ τι πυροδοτεί αυτές τις στιγμές; Ίσως να έχετε κολλήσει πίσω από το άτομο με ένα εκατομμύριο πράγματα μέσα στο καροτσάκι του, στον μόνο ανοιχτό διάδρομο και βιάζεστε. Αυτό θα μπορούσε να σας προκαλέσει μία αναστάτωση και πιθανόν να χαλάσει τη διάθεσή σας για λίγο, ειδικά αν αργήσετε κάπου και τα σχέδιά σας πρέπει να αλλάξουν. Όμως δεν μιλάμε για αυτό, εδώ.
Πέρα από μερικές μικρότερες ταλαιπωρίες, υπάρχουν λίγα πράγματα που θα μετατρέψουν αυτή την καλή διάθεση σε κακή, και κάποια από αυτά ίσως σας εκπλήξουν.
1. Περνάτε χρόνο με αρνητικούς ανθρώπους
Ακούγεται ξεκάθαρο, αλλά πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά την επίδραση που έχουν στη ζωή μας οι αρνητικοί άνθρωποι. Το να είστε μαζί τους, το κάνει σχεδόν αδύνατο να κρατήσετε μια θετική διάθεση και οι συζητήσεις συνήθως σας στραγγίζουν. Και ποιο είναι το χειρότερο; Όταν περνάτε πολύ χρόνο με ένα αρνητικό άνθρωπο, τα λόγια του αρχίζουν να ηχούν στο μυαλό σας και καταλήγετε να γίνεστε αυτοί που θέλετε να αποφύγετε.
Ασφαλώς, αν μπορείτε να εμπνεύσετε αυτά τα αρνητικά άτομα να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, τότε κάντε το. Αλλά να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να φροντίζετε και τον εαυτό σας και αυτό σημαίνει να προστατεύετε την καλή σας διάθεση και την ψυχική σας υγεία.
2. Κοιτάτε σε μια οθόνη πριν τον ύπνο
Κάθε οθόνη τηλεόρασης, τάμπλετ, τηλεφώνου, λάπτοπ, κλπ επηρεάζει τη διάθεσή σας αν κοιτάτε σε αυτήν πριν πάτε για ύπνο.
Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το μπλε φως που έχουν αυτές οι συσκευές, το βράδυ έχουν επιζήμια επίδραση στην υγεία μας, στη διάθεση και γενικά στην ευημερία. Το μπλε φως καταπνίγει την έκκριση μελατονίνης, την ορμόνη που επηρεάζει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς. Ο Stephen Lockley, ένας ερευνητής του Χάρβαρντ λέει: «Ακόμα και ο χαμηλός φωτισμός μπορεί να πειράξει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς κάποιου και την έκκριση μελατονίνης. Μόνο λίγο φως της έντασης της φωτεινότητας που βγαίνει από περισσότερες επιτραπέζιες λάμπες και περίπου το διπλάσιο του νυχτερινού φωτός έχει επίδραση. Το φως το βράδυ είναι κομμάτι του προβλήματος γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά και οι ερευνητές έχουν συνδέσει τον βραχύ ύπνο με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη καθώς και με το διαβήτη και καρδιολογικά προβλήματα».
Η λύση; Αποφεύγετε να κοιτάτε φωτεινές οθόνες περίπου 2 με 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Επίσης, να παίρνετε άφθονο φυσικό φως κατά της διάρκεια της μέρας. Αυτό θα ενισχύσει την ικανότητά σας να κοιμάστε τα βράδια καθώς και τη διάθεσή σας και την εγρήγορσή σας την ημέρα.
3. Παρακολουθείτε ειδήσεις πολύ συχνά
Ψάχνετε τρόπο για να είναι οι εβδομάδες σας μέσα στην αρνητικότητα και τη θλίψη κάθε μέρα για αρκετά λεπτά; Τότε βεβαιωθείτε ότι βλέπετε ειδήσεις στην τηλεόραση.
Ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι βλέπουν ειδήσεις είναι για να δουν τι γίνεται στον κόσμο ή κοντά τους. Όμως η συχνότητα των ειδήσεων που σας κάνουν να νιώθετε καλά είναι τόσο μικρή που συχνά θέλετε να φωνάξετε «Γιατί;». Υπάρχει σαφώς περισσότερη προσοχή στα αρνητικά. Αυτό δεν αλλάζει μόνο την αντίληψή σας για τον κόσμο αλλά την αλλάζει προς το χειρότερο. Μην αφήνετε τις ειδήσεις να χαλάσουν την οπτική σας. Βγείτε έξω και δείτε μόνοι σας πόσο ωραίος είναι αυτός ο πλανήτης.
4. Δεν κοιμάστε αρκετά
Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να βγαίνετε με φίλους και να μένετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αρκεί αυτό να μη γίνεται συνήθεια. Η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς δεν ξεκουράζεται αρκετά και αυτός είναι ο νούμερο ένα λόγος της άσχημης διάθεσης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έτσι προκαλούνται και προβλήματα υγείας.
Η Δρ. Amie Gordon λέει στο Psychology Today « η έρευνα δείχνει ότι η στέρηση του ύπνου μεγαλώνει την αρνητική διάθεση εξαιτίας της αυξημένης δραστηριότητας της αμυγδαλής (μια δομή του εγκεφάλου που είναι ζωτική για τις εμπειρίες των αρνητικών συναισθημάτων όπως ο θυμός και η οργή) και μια αποσύνδεση της αμυγδαλής και της περιοχής του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις λειτουργίες της. Με άλλα λόγια: Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αυξημένη αρνητική διάθεση και μειωμένη ικανότητα διαχείρισης του θυμού».
5. Τρώτε φαγητά στα οποία αντιδράτε άσχημα
Ίσως υπάρχουν κάποιες νόστιμες συνταγές που πήρατε από τη γιαγιά σας ή ίσως έχετε ένα αγαπημένο πιάτο στο μενού στην ψαροταβέρνα που είναι κάτω από το σπίτι σας, αλλά αν παρατηρήσετε ότι έχετε χάλια διάθεση μετά, ίσως να έχετε εκδηλώσει κάποια αντίδραση στο φαγητό. Ή όπως μου αρέσει να το αποκαλώ, έχετε μια διάθεση που προκαλείται από το φαγητό. Να κρατάτε ένα ημερολόγιο φαγητών μαζί σας αν παρατηρείτε αλλαγές στη διάθεσή σας και βλέπετε ότι είστε ευέξαπτοι χωρίς λόγο. Σημειώστε τι φάγατε και την παρούσα διάθεσή σας καθώς και το πώς νιώθετε μετά από 20 με 30 λεπτά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ποια φαγητά πρέπει να αποφεύγετε.
Να πω ως υποσημείωση ότι κάποια φαγητά περιέχουν τρυπτοφάνη που παράγει σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Το WebMd αναφέρεται σε αυτό λέγοντας ότι: «Η σεροτονίνη που είναι γνωστή ως ρυθμίστρια της διάθεσης, παράγεται φυσικά στον εγκέφαλο από την τρυπτοφάνη με λίγη βοήθεια από τις Β βιταμίνες. Τροφές που θεωρούνται ότι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο είναι το ψάρι και η βιταμίνη D».
6. Νιώθετε άνετα με την στασιμότητα
Ένας σίγουρος τρόπος για να σας καταπιεί η αρνητικότητα είναι να βρείτε άνεση και παρηγοριά στην στασιμότητα.
Χρειαζόμαστε την εξέλιξη. Χρειαζόμαστε την ελπίδα. Χρειαζόμαστε προκλήσεις. Όταν δεν τα έχουμε η ζωή μας γίνεται πεζή και αρχίζουμε να χάνουμε το κίνητρο. Με το κίνητρο να έχει χαθεί, δεν υπάρχει ελπίδα και χωρίς ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει καμιά εξέλιξη.
Μην αφήνετε τον εαυτό σας να είναι κολλημένος στη ρουτίνα. Η ζωή σας αξίζει περισσότερο από την μετριότητα.
Μετάφραση: awakengr.com
<< Αρχική σελίδα