Πρόβα Τσίπρα – Μητσοτάκη για εκλογές και στο βάθος το τέταρτο μνημόνιο
Αποτυχία στην αξιολόγηση οδηγεί σε κάλπες
Με δύο σχεδόν παράλληλους μονολόγους ο Αλέξης Τσίπρας και ο
Κυριάκος Μητσοτάκης
διασταύρωσαν τα ξίφη τους χθες, σε μία ημέρα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόβα εκλογών με αλληλοκατηγορίες και επιθέσεις. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ουσιαστικά έχει έτοιμο το τέταρτο μνημόνιο, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως με τις κινήσεις της η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υπογράψει το τέταρτο μνημόνιο.
Οι δύο ομιλίες στις κοινοβουλευτικές ομάδες έγιναν με διαφορά λίγων ωρών και οι τόνοι ήταν υψηλοί. Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά μίλησε για τον κίνδυνο να στηθούν κάλπες σε περίπτωση που υπάρξει νέα εμπλοκή στην αξιολόγηση και μίλησε για αποσταθεροποίηση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου εκλογές.
Αν δεν «βγει» ο σχεδιασμός για το χρέος, στον οποίο η κυβέρνηση ποντάρει για να συνεχίσει, τότε φαίνεται ότι ο δρόμος οδηγεί σε κάλπες.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαίωσε τη σιγουριά του για το κλείσιμο μίας πολιτικής συμφωνίας εντός χρονοδιαγράμματος, «χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά». Επί τούτου μάλιστα, που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι αλλά και άγχος των βουλευτών ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, η οποία εδράζεται στο ενωσιακό κεκτημένο, δηλαδή ό,τι ισχύει για τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις στην ΕΕ, εξαίρεση της οποίας δεν μπορεί να αποτελέσει η Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο» να κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση, με το μήνυμα να είναι διττό και να αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Και τούτο διότι αφενός νέα εμπλοκή στην αξιολόγηση και τη δρομολόγηση του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης απειλεί να βυθίσει εκ νέου σε αποσταθεροποίηση την ελληνική οικονομία την ώρα που ήδη καταγράφει θετικές επιδόσεις, ωστόσο η αποσταθεροποίηση αυτή αποτελεί απασφαλισμένη νάρκη στην καρδιά της ίδιας της Ευρώπης, καθώς στις 4 Δεκεμβρίου οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες για ένα εξαιρετικά αμφίρροπο και επικίνδυνο για την ΕΕ δημοψήφισμα. «Ουδείς θέλει νέους πυρήνες αποσταθεροποίησης» εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, παραπέμποντας και στις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου Ομπάμα για την ανάγκη σταθερότητας της οικονομίας και της Ελλάδας.
Παράλληλα, με τα ηνία να περνούν εκ νέου σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης και εν αναμονή του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα τη Δευτέρα για ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης από την Κομισιόν, αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχετική επίσημη πληροφόρηση, ο Αλέξςη Τσίπρας θεωρείται πολύ πιθανό να έχει επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του και κοινοτικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται και στο Washington Group.
Εκεί εξάλλου επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον της Ηρώδου Αττικού, που αποφεύγει να σχολιάσει το οργιώδες παρασκήνιο με τη συνεδρίαση στο Βερολίνο, όπου ο πολύπολοκος συσχετισμός δυνάμεων δείχνει να φέρνει σε μειονεκτική θέση τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να σχολιάσουν τον πόλεμο διαρροών και τη διελκυστίνδα ΔΝΤ - Σόιμπλε για το κατά πόσο θα διεξαχθεί και πότε, με τις τελευταίες πληροφορίες του ΜΝΙ να διαψεύδουν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι θα συγκληθεί πριν το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη με θέματα την Ελλάδα και την Ιταλία. Ομολογώντας ωστόσο πως το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τονίζουν πως «το βασικό ζητούμενο είναι να λυθεί η αντίφαση μεταξύ της απαραίτητης προϋπόθεσης για τη συμμετοχή του Ταμείου από την πλευρά του Σόιμπλε αλλά και της ταυτόχρονης απόρριψης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την Ουάσινγκτον».
Σε ρόλο εν δυνάμει συμμάχου μπορεί να λειτουργήσει και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο είχε την πρώτη του συνομιλία χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Και τούτο όχι γιατί έχει εκφραστεί κάποια σαφής στήριξη αντίστοιχη με αυτή του Μπαράκ Ομπάμα στις ελληνικές θέσεις, αλλά διότι η ανάληψη της Προεδρίας στις 20 Ιανουαρίου «πιέζει» χρονικά το Βερολίνο να υπάρξει συμφωνία, διότι εάν δεν συμφωνήσουν Ευρωπαίοι και Ταμείο, τα πολιτικά εμπόδια που πιθανότατα θα ορθωθούν ίσως να είναι ανυπέρβλητα καθώς ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ταχθεί κατά της περαιτέρω εμπλοκής των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.
Το μόνο θέμα για το οποίο υπήρξαν ενστάσεις από αρκετούς από τους 42 βουλευτές που πήραν το λόγο, ήταν η βελτίωση της επικοινωνίας των βουλευτών με τα υπουργικά γραφεία, προκειμένου να καταστεί εφικτό να αντιμετωπιστούν καλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας που πολλές φορές κινούνται εκτός μνημονιακών περιορισμών.
Συσπειρωτικά εξάλλου λειτούργησε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού έθεσε εκ νέου τις κόκκινες γραμμές και επανέλαβε την πίστη του για συμφωνία, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σχέδιο Μητσοτάκη να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσιες για την αξιολόγηση και το χρέος για να φέρει αυτός 4ο Μνημόνιο, το οποίο θα χρεώσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μάλιστα, προέβλεψε πως αυτό το σενάριο, του κ. Μητσοτάκη. θα έφερνε μαζί του νέα λιτότητα και περικοπές, μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και απολύσεις στο δημόσιο, καταστρέφοντας πλήρως ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια Υγεία και Παιδεία.
Επιπλέον στηλίτευσε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εργασιακά, τονίζοντας πως συμπαρατάσσεται πίσω από τις θέσεις του ΣΕΒ, που κινείται στη γραμμή του ΔΝΤ. Υπερασπίστηκε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και των εργοδοτών, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι “μένουμε Ευρώπη”, είναι “γινόμαστε Μπανανία”». «Με την ομιλία του σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είπε στους σκληρούς των δανειστών κρατήστε ώστε να αναγκάσετε την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την έντονη ανησυχία που επικρατεί γενικότερα στη ΝΔ για τα μείζονα εθνικά ζητήματα, στον απόηχο των προκλήσεων Ερντογάν αλλά και των θεμάτων που εγείρει ο Έντι Ράμα και στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι εκτενείς αναφορές του στα εθνικά ζητήματα, μία μόλις ημέρα μετά τη δίωρη επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με το περιεχόμενο των συνομιλιών να είναι απόρρητο, προσδίδει επιπλέον ειδικό βάρος στις γαλάζιες ανησυχίες.
"Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εντατικοποιηθεί, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη, αλλά αξιολογούμε με ανησυχία τα βήματα υπαναχώρησης της άλλης πλευράς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, οι δηλώσεις Ερντογάν αμφισβητούν το διεθνές συμβατικό θεμέλιο, τη συνθήκη της Λωζάνης. Είναι απαράδεκτες τοποθετήσεις που προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην περιοχή. Η Αλβανία βάζει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μία κλωστή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, επιχείρησε να σηκώσει το γάντι στις κατηγορίες του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με τη στάση της ΝΔ για το χρέος και τα εργασιακά. Ως προς το πρώτο, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως «εάν δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα είχε ήδη ρυθμιστεί» τόνισε πως αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη, προτάσσοντας την ανάγκη βαθιών μεταρρυθμίσεων και της ιδιοκτησίας τους, ως αντάλλαγμα για φοροελαφρύνσεις και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ως προς το θέμα των εργασιακών και τις επιταγές του ΔΝΤ ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ιδεοληψίες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις κινούμενος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πιο κοντά στις θέσεις που έχει εκφράσει ο ΣΕΒ, ο οποίος έχει διαφωνήσει με το υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στο θέμα των συλλογικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.
«Η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Καθυστερεί κι άλλο και όπως φαίνεται δε θα υπάρχει συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου. Και χωρίς συμφωνία δε θα έχουμε εκταμίευση της δόσης και άρα δε θα πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και δε θα ανοίξει η συζήτηση για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Η τρέχουσα αξιολόγηση κατά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης φαίνεται να σκοντάφτει στα εργασιακά γιατί η κυβέρνηση αντί να έχει στόχο τη μείωση της ανεργίας οδηγείται από τις δικές της ιδεοληψίες. Ασχολείται με τις συλλογικές συμβάσεις αντί με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με πρόσθετες επενδύσεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Περαιτέρω τόνισε ότι πράγματι στα εργασιακά πρέπει να ισχύει και στην Ελλάδα το κοινοτικό κεκτημένο και οι βέλτιστες πρακτικές, ανέφερε όμως ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν ισχύουν αυτά που επικαλείται η κυβέρνηση και αναρωτήθηκε γιατί για παράδειγμα σε μία επιχείρηση που κινδυνεύει με λουκέτο και εφόσον οι εργαζόμενοι και η διοίκηση συμφωνήσουν σε μία επιχειρησιακή σύμβαση, αυτή να μην υπερισχύει της κλαδικής.
Τέλος, επαναλαμβάνοντας πως το αίτημα για πρόωρες εκλογές παραμένει όχι ως πρόθεση της ΝΔ αλλά της ίδιας της κοινωνίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσους «βιάζονται να ράψουν υπουργικά κουστούμια». «Δεν θα υιοθετήσω το χαρακτηρισμό σκιώδη κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα γίνουμε όταν μας δώσει την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός» τόνισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας αναφορικά με τον γαλάζιο «ανασχηματισμό» πως «δεν μας δεσμεύει ούτε ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση της ΝΔ ούτε ως προς τον αριθμό των υπουργείων».
διασταύρωσαν τα ξίφη τους χθες, σε μία ημέρα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόβα εκλογών με αλληλοκατηγορίες και επιθέσεις. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ουσιαστικά έχει έτοιμο το τέταρτο μνημόνιο, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως με τις κινήσεις της η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υπογράψει το τέταρτο μνημόνιο.
Οι δύο ομιλίες στις κοινοβουλευτικές ομάδες έγιναν με διαφορά λίγων ωρών και οι τόνοι ήταν υψηλοί. Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά μίλησε για τον κίνδυνο να στηθούν κάλπες σε περίπτωση που υπάρξει νέα εμπλοκή στην αξιολόγηση και μίλησε για αποσταθεροποίηση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου εκλογές.
Αν δεν «βγει» ο σχεδιασμός για το χρέος, στον οποίο η κυβέρνηση ποντάρει για να συνεχίσει, τότε φαίνεται ότι ο δρόμος οδηγεί σε κάλπες.
«Ουδείς θέλει νέους πυρήνες αποσταθεροποίησης» εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου
Σε ρυθμούς πολιτικής διαπραγμάτευσης έχει εισέλθει και επισήμως η κυβέρνηση, την ώρα που τα emails μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται για το γεφύρωμα των τεράστιων διαφορών σε εργασιακά και μικρότερων σε ενεργειακά και δημοσιονομικά για το 2018.Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαίωσε τη σιγουριά του για το κλείσιμο μίας πολιτικής συμφωνίας εντός χρονοδιαγράμματος, «χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά». Επί τούτου μάλιστα, που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι αλλά και άγχος των βουλευτών ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, η οποία εδράζεται στο ενωσιακό κεκτημένο, δηλαδή ό,τι ισχύει για τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις στην ΕΕ, εξαίρεση της οποίας δεν μπορεί να αποτελέσει η Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο» να κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση, με το μήνυμα να είναι διττό και να αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Και τούτο διότι αφενός νέα εμπλοκή στην αξιολόγηση και τη δρομολόγηση του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης απειλεί να βυθίσει εκ νέου σε αποσταθεροποίηση την ελληνική οικονομία την ώρα που ήδη καταγράφει θετικές επιδόσεις, ωστόσο η αποσταθεροποίηση αυτή αποτελεί απασφαλισμένη νάρκη στην καρδιά της ίδιας της Ευρώπης, καθώς στις 4 Δεκεμβρίου οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες για ένα εξαιρετικά αμφίρροπο και επικίνδυνο για την ΕΕ δημοψήφισμα. «Ουδείς θέλει νέους πυρήνες αποσταθεροποίησης» εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, παραπέμποντας και στις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου Ομπάμα για την ανάγκη σταθερότητας της οικονομίας και της Ελλάδας.
Παράλληλα, με τα ηνία να περνούν εκ νέου σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης και εν αναμονή του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα τη Δευτέρα για ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης από την Κομισιόν, αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχετική επίσημη πληροφόρηση, ο Αλέξςη Τσίπρας θεωρείται πολύ πιθανό να έχει επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του και κοινοτικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται και στο Washington Group.
Εκεί εξάλλου επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον της Ηρώδου Αττικού, που αποφεύγει να σχολιάσει το οργιώδες παρασκήνιο με τη συνεδρίαση στο Βερολίνο, όπου ο πολύπολοκος συσχετισμός δυνάμεων δείχνει να φέρνει σε μειονεκτική θέση τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να σχολιάσουν τον πόλεμο διαρροών και τη διελκυστίνδα ΔΝΤ - Σόιμπλε για το κατά πόσο θα διεξαχθεί και πότε, με τις τελευταίες πληροφορίες του ΜΝΙ να διαψεύδουν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι θα συγκληθεί πριν το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη με θέματα την Ελλάδα και την Ιταλία. Ομολογώντας ωστόσο πως το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τονίζουν πως «το βασικό ζητούμενο είναι να λυθεί η αντίφαση μεταξύ της απαραίτητης προϋπόθεσης για τη συμμετοχή του Ταμείου από την πλευρά του Σόιμπλε αλλά και της ταυτόχρονης απόρριψης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την Ουάσινγκτον».
Σε ρόλο εν δυνάμει συμμάχου μπορεί να λειτουργήσει και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο είχε την πρώτη του συνομιλία χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Και τούτο όχι γιατί έχει εκφραστεί κάποια σαφής στήριξη αντίστοιχη με αυτή του Μπαράκ Ομπάμα στις ελληνικές θέσεις, αλλά διότι η ανάληψη της Προεδρίας στις 20 Ιανουαρίου «πιέζει» χρονικά το Βερολίνο να υπάρξει συμφωνία, διότι εάν δεν συμφωνήσουν Ευρωπαίοι και Ταμείο, τα πολιτικά εμπόδια που πιθανότατα θα ορθωθούν ίσως να είναι ανυπέρβλητα καθώς ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ταχθεί κατά της περαιτέρω εμπλοκής των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.
Καλό το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα
Την ίδια ώρα πάντως σε επικοινωνία του newsbeast με πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άπαντες επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα συνοχής που υπήρχε στην συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς αυτό ωστόσο να συνεπάγεται πως δεν υπάρχει αγωνία για το που θα καθίσει η μπίλια της διαπραγμάτευσης για αξιολόγηση και χρέος.Το μόνο θέμα για το οποίο υπήρξαν ενστάσεις από αρκετούς από τους 42 βουλευτές που πήραν το λόγο, ήταν η βελτίωση της επικοινωνίας των βουλευτών με τα υπουργικά γραφεία, προκειμένου να καταστεί εφικτό να αντιμετωπιστούν καλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας που πολλές φορές κινούνται εκτός μνημονιακών περιορισμών.
Συσπειρωτικά εξάλλου λειτούργησε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού έθεσε εκ νέου τις κόκκινες γραμμές και επανέλαβε την πίστη του για συμφωνία, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σχέδιο Μητσοτάκη να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσιες για την αξιολόγηση και το χρέος για να φέρει αυτός 4ο Μνημόνιο, το οποίο θα χρεώσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μάλιστα, προέβλεψε πως αυτό το σενάριο, του κ. Μητσοτάκη. θα έφερνε μαζί του νέα λιτότητα και περικοπές, μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και απολύσεις στο δημόσιο, καταστρέφοντας πλήρως ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια Υγεία και Παιδεία.
Επιπλέον στηλίτευσε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εργασιακά, τονίζοντας πως συμπαρατάσσεται πίσω από τις θέσεις του ΣΕΒ, που κινείται στη γραμμή του ΔΝΤ. Υπερασπίστηκε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και των εργοδοτών, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι “μένουμε Ευρώπη”, είναι “γινόμαστε Μπανανία”». «Με την ομιλία του σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είπε στους σκληρούς των δανειστών κρατήστε ώστε να αναγκάσετε την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει» πρόσθεσε.
Εκρηκτικό κοκτέιλ αδιεξόδων σε οικονομία και εθνικά θέματα βλέπει η ΝΔ
Τα μηνύματά του ενόψει των καταιγιστικών εξελίξεων που διαβλέπει η ΝΔ στο διπλό μέτωπο της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων έστειλε από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την έντονη ανησυχία που επικρατεί γενικότερα στη ΝΔ για τα μείζονα εθνικά ζητήματα, στον απόηχο των προκλήσεων Ερντογάν αλλά και των θεμάτων που εγείρει ο Έντι Ράμα και στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι εκτενείς αναφορές του στα εθνικά ζητήματα, μία μόλις ημέρα μετά τη δίωρη επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με το περιεχόμενο των συνομιλιών να είναι απόρρητο, προσδίδει επιπλέον ειδικό βάρος στις γαλάζιες ανησυχίες.
"Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εντατικοποιηθεί, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη, αλλά αξιολογούμε με ανησυχία τα βήματα υπαναχώρησης της άλλης πλευράς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, οι δηλώσεις Ερντογάν αμφισβητούν το διεθνές συμβατικό θεμέλιο, τη συνθήκη της Λωζάνης. Είναι απαράδεκτες τοποθετήσεις που προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην περιοχή. Η Αλβανία βάζει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μία κλωστή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, επιχείρησε να σηκώσει το γάντι στις κατηγορίες του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με τη στάση της ΝΔ για το χρέος και τα εργασιακά. Ως προς το πρώτο, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως «εάν δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα είχε ήδη ρυθμιστεί» τόνισε πως αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη, προτάσσοντας την ανάγκη βαθιών μεταρρυθμίσεων και της ιδιοκτησίας τους, ως αντάλλαγμα για φοροελαφρύνσεις και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ως προς το θέμα των εργασιακών και τις επιταγές του ΔΝΤ ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ιδεοληψίες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις κινούμενος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πιο κοντά στις θέσεις που έχει εκφράσει ο ΣΕΒ, ο οποίος έχει διαφωνήσει με το υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στο θέμα των συλλογικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.
«Η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Καθυστερεί κι άλλο και όπως φαίνεται δε θα υπάρχει συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου. Και χωρίς συμφωνία δε θα έχουμε εκταμίευση της δόσης και άρα δε θα πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και δε θα ανοίξει η συζήτηση για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Η τρέχουσα αξιολόγηση κατά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης φαίνεται να σκοντάφτει στα εργασιακά γιατί η κυβέρνηση αντί να έχει στόχο τη μείωση της ανεργίας οδηγείται από τις δικές της ιδεοληψίες. Ασχολείται με τις συλλογικές συμβάσεις αντί με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με πρόσθετες επενδύσεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Περαιτέρω τόνισε ότι πράγματι στα εργασιακά πρέπει να ισχύει και στην Ελλάδα το κοινοτικό κεκτημένο και οι βέλτιστες πρακτικές, ανέφερε όμως ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν ισχύουν αυτά που επικαλείται η κυβέρνηση και αναρωτήθηκε γιατί για παράδειγμα σε μία επιχείρηση που κινδυνεύει με λουκέτο και εφόσον οι εργαζόμενοι και η διοίκηση συμφωνήσουν σε μία επιχειρησιακή σύμβαση, αυτή να μην υπερισχύει της κλαδικής.
Τέλος, επαναλαμβάνοντας πως το αίτημα για πρόωρες εκλογές παραμένει όχι ως πρόθεση της ΝΔ αλλά της ίδιας της κοινωνίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσους «βιάζονται να ράψουν υπουργικά κουστούμια». «Δεν θα υιοθετήσω το χαρακτηρισμό σκιώδη κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα γίνουμε όταν μας δώσει την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός» τόνισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας αναφορικά με τον γαλάζιο «ανασχηματισμό» πως «δεν μας δεσμεύει ούτε ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση της ΝΔ ούτε ως προς τον αριθμό των υπουργείων».
<< Αρχική σελίδα