Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ρυζοσαλάτες

Η ρυζοσαλάτα είναι ένα γεύμα ιδανικό για όλες τις ώρες.
Συνδυάστε το με φρέσκα λαχανικά και τραγανιστό μπέικον και ξετρελάνετε τα πιτσιρίκια σας!
Ρυζοσαλάτα με λαχανικά
ΥΛΙΚΑ
- 2 κούπες ρύζι αρωματικό
- 2 χρωματιστές πιπεριές
- ¼ μπέικον
- 2 καρότα
- 2 κούπες αρακάς
- 2 κούπες καλαμπόκι
- 1 κούπα παρμεζάνα
- ½ κούπα φρέσκο κρεμμύδι
- 2 κουταλιές σούπας γιαούρτι
- 2 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
- 1 κουταλιά λάδι
- Αλάτι, πιπέρι και λίγο βασιλικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βράστε το ρύζι και σε μια άλλη κατσαρόλα το καλαμπόκι, τον αρακά και το ψιλοκομμένο καρότο. Τσιγαρίστε το μπέικον και το κρεμμυδάκι και ανακατέψτε με τις ψιλοκομμένες πιπεριές. Έπειτα σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα λαχανικά μαζί με το μπέικον. Στο μίγμα προσθέστε τα ρύζι και την παρμεζάνα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, το λάδι και αλατοπιπερώστε. Ρίξτε το μέσα στο μίγμα με το ρύζι και τα λαχανικά και η σαλάτα είναι έτοιμη. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με ψητά μπιφτέκια ή ψητό κοτόπουλο.
Ρυζοσαλάτα με αυγά
Μερίδες 4
Προετοιμασία 20΄
Μαγείρεμα 25΄
ΥΛΙΚΑ
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι κίτρινο
1 δαφνόφυλλο
2 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανού
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
4 σφιχτοβρασμένα αυγά (αξιοποιούμε τα βαμμένα αυγά από το Πάσχα)
4 φέτες ζαμπόν καπνιστό από μπούτι, κομμένο σε μικρά καρέ
1 καρότο (κατά προτίμηση βιολογικό) τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
1 κεσές γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελάχιστο κύμινο, σε σκόνη (προαιρετικά)
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το ρύζι σε 5 φλιτζάνια νερό με 1 κουτ. γλυκού αλάτι, τη δάφνη και τα κλωνάρια μαϊντανού. Μόλις πιει το νερό του και έχει μαλακώσει, σε περίπου 18-20 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τη δάφνη και τα κλωνάρια μαϊντανού, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το ρύζι με μια πετσέτα, που θα απορροφήσει τους υδρατμούς, μέχρι να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Καθαρίζουμε τα αυγά και τα κόβουμε στα τέσσερα. Βάζουμε το ρύζι σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι, τον μαϊντανό, το κύμινο (αν βάλουμε), το ζαμπόν, τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε ό,τι χρειάζεται. Σερβίρουμε γαρνίροντας κάθε μερίδα με τα αυγά.
Ρυζοσαλάτα με ξηρούς καρπούς
ΥΛΙΚΑ
-2 κούπες ρύζι καστανό βρασμένο
-2 αυγά σφιχτά σε ροδέλες
-1 κονσέρβα τόνο
-1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
-1 καρότο τριμμένο
-2-3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
-½ κούπα φιστίκια κάσιους
-½ κούπα καρύδια
-½ κούπα κουκουνάρι
-1 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο
-1 κ.γ. μέλι ή 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
-χυμό από 1 λεμόνι
-αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι,το ξύδι ,το μέλι και το λεμόνι και σε μία σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.Περιχύνουμε με το μείγμα, αλατοπιπερώνουμε,ανακατεύουμε πάλι και σερβίρουμε.Buon apettito!!
με ζουμερά λαχανικά
Ρυζοσαλάτα με ζουμερά λαχανικά
ΥΛΙΚΑ
300γρ. ρύζι bonnet βρασμένο σε αλατισμένο νερό
200γρ. από διάφορες πιπεριές(πράσινες, κόκκινες) σε κύβους
200γρ. κολοκυθάκια σε κύβους
100γρ. αρακά
100γρ. καρότο
ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι, πιπέρι
100ml ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβετε όλα τα λαχανικά σε κύβους και βράζετε το ρύζι.
2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι και ρίχνετε μέσα το στραγγισμένο ρύζι και τα λαχανικά. Ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και όταν είναι έτοιμα αφαιρείτε από τη φωτιά.
3. Αδειάζετε τη σαλάτα σε μια βαθιά γαβάθα και σερβίρετε. Μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο.
Ρυζοσαλάτα με τόνο και μαγιονέζα
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
2 ντομάτες μικρές
1 πιπεριά πράσινη
1 μαρουλάκι (ή καρδιά μόνο)
1 - 2 καρότα
μερικές πράσινες ελιές
1 κουταλιά κάπαρη
6 φιλετάκια αντζούγιας
1 κουτί τόνος
λαδόξυδο
μαϊντανός, αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι, το ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και το βράζουμε 14 - 15 λεπτά.
Το στραγγίζουμε και όπως είναι μέσα στο τρυπητό, το κρατάμε λίγο κάτω από τη βρύση να ξεπλυθεί και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Το τοποθετούμε σε λεκανίτσα και προσθέτουμε το λάδι.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά.
Κόβουμε τις ντομάτες που πρέπει να είναι σφιχτές, σε μικρούς κύβους, την πιπεριά σε μακρόστενα κομμάτια, καθώς και τα καρότα και την καρδιά του μαρουλιού.
Προσθέτουμε στα λαχανικά τις ελιές, αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, την κάπαρη, τα φιλετάκια αντζούγιας και τον τόνο κομματιασμένο.
Ρίχνουμε το μίγμα αυτό στο ρύζι και τα ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με λαδόξυδο από 4 κουταλιές της σούπας λάδι, 2 κουταλιές ξύδι, τη μαγιονέζα και λίγο αλάτι και τη γαρνίρουμε.
Η ρυζοσαλάτα με τόνο και μαγιονέζα είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ετικέτες ,