Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Γαλακτοκομικά στη διατροφή: Νέες πολύτιμες συμβουλές!


galaktokomika-proionta--diatrofi

Από τη νηπιακή ηλικία και έπειτα προτείνεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά, δεδομένου ότι περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά στην ίδια ποσότητα με τα πλήρη και επιπλέον, περιέχουν λιγότερες θερμίδες.Εδώ και χιλιετίες τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαιτέρως το γάλα έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τη διατροφή του ανθρώπου. Από αρχαιολογικά ευρήματα και ανθρωπολογικά δεδομένα διαπιστώθηκε
ότι στην Ιρλανδία πριν από 6000 χρόνια γινόταν εντατική εκτροφή γαλακτοπαραγωγών ζώων, ενώ στη Φινλανδία πριν από 4500 χρόνια βρέθηκαν ίχνη από λιπαρά γάλακτος σε αγγεία, αλλά και ίχνη πρωτεΐνης γάλακτος από διάφορα γαλακτοπαραγωγά ζώα σε απολιθωμένα δόντια ανθρώπων που έζησαν την εποχή του χαλκού, δηλαδή περίπου το 3000 προ Χριστού.
Στις μέρες μας το γιαούρτι, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικότερα, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και οι πολυάριθμοι οργανισμοί δημόσιας υγείας και διατροφής παγκοσμίως συμπεριλαμβάνουν την κατανάλωσή τους στις διατροφικές οδηγίες και τις πυραμίδες που προτείνουν. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων σε πληθώρα απαραίτητων για τον άνθρωπο θρεπτικών συστατικών, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση και τη διατήρηση της υγείας.
Συγκεκριμένα, εκτός από το ασβέστιο, που όλοι γνωρίζουμε ότι περιέχουν, τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια και σε άλλα μέταλλα, όπως ο φώσφορος και το κάλιο, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η Β2 (ριβοφλαβίνη) και η Β12 (κοβαλαμίνη). Επιπλέον, περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, παρέχοντας, έτσι, στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από το Τμήμα Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2015 στην επιστημονική επιθεώρηση “Nutrients”,τα οποία έδειξαν ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συμβάλει στην κάλυψη πάνω από το 57% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης του ασβεστίου, καθώς και πάνω από το 33% της συνολικής ημερήσιας διαιτητικής πρόσληψης των βιταμινών Β2 και Β12 τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες και τους ηλικιωμένους.
Οι καινούριοι «Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί» αναφέρουν για κάθε ηλικιακή ομάδα τις συνιστώμενες μερίδες κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων σε καθημερινή βάση, οι οποίες είναι ικανές να συμβάλλουν σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού στα προαναφερθέντα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, οι συστάσεις αυτές αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη η κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα στη νηπιακή και παιδική ηλικία, 3-4 μερίδων την ημέρα στην προεφηβική και εφηβική ηλικία και 2-3 μερίδων την ημέρα από τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους. Ειδικότερα, μια μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων περιλαμβάνει ένα ποτήρι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή ένα κομμάτι τυρί περίπου 30 γραμμαρίων.

Όσον αφορά τα νήπια, τα παιδιά και τους εφήβους

η επαρκής κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεισφέρει στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού τους σε πρωτεΐνη και απαραίτητα αμινοξέα, ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο. Τα συστατικά αυτά είναι αναγκαία για την υγιή ανάπτυξή τους, καθώς και για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των οστών τους, αλλά και του μυϊκού και του νευρικού τους συστήματος, συμβάλλοντας έτσι, στην ενίσχυση τόσο των κινητικώντους λειτουργιών, όσο και των νοητικώντους δεξιοτήτων. Επιπρόσθετα, όταν τα παιδιά και οι έφηβοι καταναλώνουν τις συνιστώμενες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων, καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών του οργανισμού τους για τις βιταμίνες Β2 και Β12, οι οποίες συμβάλλουν στην υγιή σωματική και νοητική τους ανάπτυξη, συμμετέχοντας στο μεταβολισμό της τροφής για την παραγωγή ενέργειας και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του αίματος.

Στους ενήλικες και στους ηλικιωμένους

η κατανάλωση της συνιστώμενης ποσότητας γαλακτοκομικών προϊόντων εξασφαλίζει τις πρωτεΐνες, τα απαραίτητα αμινοξέα, το ασβέστιο και το φώσφορο που απαιτούνται για την πρόληψη νοσημάτων, όπως η οστεοπόρωση, καθώς και η σαρκοπενία, η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια μυϊκού ιστού, που μπορεί να έχει ως συνέπεια την ατροφία και τη μειωμένη ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης στους ηλικιωμένους. Επιπλέον, έχει δειχθεί από μελέτες ότι το κάλιο που προσλαμβάνεται μέσω της κατανάλωσης γάλακτος και γιαουρτιού έχει συσχετιστεί με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και κατ’ επέκταση με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Όπως και στα άτομα νεότερης ηλικίας, έτσι και στους ενήλικες και τους ηλικιωμένους, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνεισφέρει στην κάλυψη σημαντικού μέρους των αναγκών τους για τις βιταμίνες Β2 και Β12, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, στην παροχή ενέργειας στον οργανισμό, καθώς και στη συντήρηση των νοητικών λειτουργιών που εξασθενούν λόγω της γήρανσης, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση.
Εξάλλου, ο συνδυασμός της κατανάλωσης γάλακτος με δημητριακά πρωινού ή γιαουρτιού με φρούτα αποτελούν όχι μόνο θρεπτικά, αλλά και νόστιμα σνακ, τα οποία συγκαταλέγονται ταυτόχρονα στις επιλογές που είναι χαμηλές σε θερμίδες, οπότε μειώνοντας το αίσθημα της πείνας, μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διαχείριση του σωματικού βάρους του ατόμου.

BeU.com.cy

Ετικέτες ,