Θλίψη την περίοδο των Χριστουγένων
Γιατί είμαστε λυπημένες μια τέτοια ευχάριστη περίαοδο
Καλλιόπη Τσαλίκου
Ψυχολόγος
Ψυχολόγος
Πλησιάζουν
Χριστούγεννα.. Μια γιορτή αγάπης. Οι δρόμοι στολισμένοι.. Λαμπιόνια
φεγγοβολούν παντού.. Άνθρωποι περπατούν αγκαλιασμένοι.. Κι εσύ; Εσύ
μόνος! Βάζεις στόχους όπως κάθε τέλος της χρονιάς..
«Τη καινούρια χρονιά θα βρω ταίρι.. θα
αδυνατίσω.. θα βρω δουλειά».. Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και
συνειδητοποιείς πως πολλά από τα όνειρα και τα σχέδια που είχες,
παραμένουν ανεκπλήρωτα..
Γιατί τόση θλίψη μια τόσο χαρούμενη περίοδο; Προσδοκούμε για κάτι θετικό. Κάποιοι έχουν συσχετίσει τις γιορτές με μια ευκαιρία ξεκούρασης και χαλάρωσης. Για άλλους είναι σύννομη με την διασκέδαση και την χαρά. Άλλοι περιμένουν τις βόλτες και τις εξορμήσεις στα μαγαζιά.. για άλλους είναι αφορμή να σμίξουν με την οικογένεια τους! Όταν για κάποιο λόγο κάποιος δεν μπορεί να μπει στο εορταστικό κλίμα (είτε λόγω οικονομικών θεμάτων, είτε λόγω μιας δυσκολίας που περνάει αυτή τη περίοδο, τότε το αίσθημα της μοναξιάς απογοήτευση και η θλίψη μεγεθύνονται.
Η ζωή είναι γεμάτη από προσδοκίες σε όλους τους τομείς.. Τα αρνητικά αποτελέσματα σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα. Η απογοήτευση κυριαρχεί και είναι μια ψυχολογική αντίδραση όταν το αποτέλεσμα δεν ταιριάζει με τις προηγούμενες προσδοκίες.. η απογοήτευση συχνά φέρνει χαμηλή αυτοεκτίμηση.. Αν έχουμε μεγάλες και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον εαυτό μας, νιώθουμε λύπη και δυσφορία βλέποντας την απόσταση μεταξύ του επιθυμητού και αυτού που καταφέραμε! Σημαντικό ρόλο, λοιπόν, παίζει η αυτογνωσία.
Οι μεγάλες και μη ρεαλιστικές προσδοκίες είναι από τις σημαντικότερες αιτίες που τα άτομα, τις εορταστικές περιόδους νιώθουν έντονη μελαγχολία. Προσδοκούν ευτυχισμένες στιγμές με την οικογένεια ή τους φίλους τους, όμορφα δώρα.. ένα νέο σύντροφο.. όταν αυτά δεν έρχονται απογοητεύονται οικτρά και αρκετοί καταρρέουν ψυχολογικά. Ας μάθουμε να εκτιμάμε τις καταστάσεις και τις συνθήκες αλλά και να ευχαριστιόμαστε με όσα έχουμε και όσα μπορούμε να καταφέρουμε. Αυτό δε σημαίνει πως δε προσπαθώ να γίνω καλύτερος. Απλά βάζω μικρούς στόχους κάθε φορά. Η απογοήτευση είναι ένα είδος χρεοκοπίας αφού ξοδεύουμε πολλά σε όνειρα και προσδοκίες.
<< Αρχική σελίδα