Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Κατερίνη: εκεί ψηλά στην Πιερία…

Η πρωτεύουσα του νομού Πιερίας αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές αστικές περιοχές της Μακεδονίας και μας καλεί να την ανακαλύψουμε.

Μπορεί η Θεσσαλονίκη, ως η δημοφιλέστερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας, να συγκεντρώνει τα βλέμματα πάνω της, λίγο παραπέρα, όμως, προς τα δυτικά, η πόλη της Κατερίνης βρίσκεται δυναμικά στο «παιχνίδι» και γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη, με τα οργανωμένα παραθεριστικά της κέντρα, με την οικιστική της ανάπτυξη, τα νέα έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή και αδιαμφισβήτητα με τη φυσική ομορφιά της.
Σε απόσταση 68 χιλιομέτρων από τη συμπρωτεύουσα και 435 χιλιομέτρων από την Αθήνα, η Κατερίνη με τους 55 χιλιάδες κατοίκους της βρίσκεται στο πιερικό ύψωμα, ανάμεσα στα Πιέρια Όρη και στο Θερμαϊκό κόλπο, συνδυάζοντας θάλασσα, βουνό και άπλετη φυσική ομορφιά.
Βόλτα εντός, εκτός και επί τα αυτά
Η Κατερίνη μοιάζει να βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπτυξης, σημειώνοντας αυξημένη τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια.
WWW.WIKIPEDIA.COM
Στην πόλη θα συναντήσετε ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Ελλάδας, με εντυπωσιακά σιντριβάνια και πράσινο που ενδείκνυται για περίπατο, ενώ το καλοκαίρι εκεί εντοπίζεται η όαση της Κατερίνης, τις ημέρες που η ζέστη «χτυπάει» κόκκινο. Ο πεζόδρομος της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί το εμπορικό κέντρο της Κατερίνης, ό,τι πρέπει για να χαλαρώσετε και να ψωνίσετε, με διάφορα γραφικά καφέ και εστιατόρια έτοιμα να σας ξεκουράσουν. Το Ποντιακό Μουσείο, με κειμήλια από τις πατρίδες του Πόντου λειτουργεί στην Κατερίνη από το 1992, ενώ πλήθος ναών που φτάνουν τις 2 δεκάδες διασκορπίζονται στην πόλη, απ’ άκρη σ’ άκρη.
Η Κατερίνη το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε… ριβιέρα του Ολύμπου, με κόσμο, όμορφες παραλίες, κολπίσκους, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, club κ.ο.κ. Δίπλα στη θάλασσα εναλλάσσονται πευκώνες, άλση, εκτεταμένες παραλίες ή απομονωμένοι όρμοι, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να κινηθεί ανάλογα με τις προτιμήσεις του.
Η Κατερίνη, όμως, δεν είναι μόνο θερινός προορισμός, ούτε προσφέρει μόνο διασκέδαση. Στην περιοχή βρίσκονται αρκετές αρχαιολογικές τοποθεσίες και συγκεκριμένα 15 χιλιόμετρα νότια της Κατερίνης συναντάμε την αρχαία πόλη του Δίου που χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ., όπου υπάρχουν θεμελιώσεις καταστημάτων, λουτρών και ανακατασκευασμένου ρωμαϊκού ωδείου, πλακοστρωμένοι δρόμοι και ανάγλυφα πανοπλιών και σωμάτων. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το χώρο και το Μουσείο χιλιάδες τουρίστες, ενώ τα καλοκαίρια το Αρχαίο Θέατρο του Δίου «ξαναζωντανεύει» με παραστάσεις και συναυλίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου. Στα 38 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κατερίνης θα βρεθείτε στην όμορφη περιοχή του Πλαταμώνα, μια αυτόνομη κοινότητα μέχρι το 1999, που ονομάστηκε έτσι είτε λόγω των πολλών πλατάνων της περιοχής, είτε λόγω των πλατιών αμμουδιών στις παραλίες. Εκεί θα θαυμάσετε το ενετικό κάστρο, τη μουσειακή σιδηροδρομική γραμμή
Ένας άλλος οικισμός που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε είναι η Σκοτίνα, ένας ορεινός παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στις πλαγιές των Πιερίων. Στην Άνω Σκοτίνα, θα δείτε εγκαταλελειμμένα σπίτια που έχουν αναπαλαιωθεί από Έλληνες και ξένους τις τελευταίες δεκαετίες διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ στην κεντρική πλατεία μπορείτε να ξαποστάσετε ανάμεσα σε κατοίκους της Κατερίνης και της Λάρισας που συχνάζουν εκεί.
Μια βόλτα στον Όλυμπο θα μπορούσε επίσης να κλείσει όμορφα το ταξίδι σας, είτε είστε ορειβάτης, είτε όχι, με εξερεύνηση στα μονοπάτια και τους δρόμους που διασχίζουν τον ορεινό του όγκο και την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τις ποικιλίες της χλωρίδας και της πανίδας και το φυσικό κάλλος του διασημότερου βουνού της Ελλάδας.
Γεύσεις Πιερίας
Με τα πιερικά προϊόντα της θάλασσας και του βουνού, ο τόπος έχει πλούσια κουζίνα με ποικιλία ψαριών και θαλασσινών, πλήθος κρεατικών, ψητών, πίτες που ικανοποιούν όλα τα γούστα και αρωματικά φυτά που προστίθενται σε κάθε ευκαιρία.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε λουκάνικα από αγριογούρουνο και να ψάξετε ανάμεσα στα γλυκίσματα, τις μαρμελάδες και τα τοπικά ποτά, προκειμένου να «ρουφήξετε» τον τόπο τόσο με τις εικόνες, όσο και με τις γεύσεις του.

click@Life


Ετικέτες ,