Τριγυρίζουμε σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτοντας πασχαλινά έθιμα
Στη Φινλανδία τα παιδιά... ζητιανεύουν και οι μεγάλοι διώχνουν τις μάγισσες με φωτιά
Ο οβελίας σίγουρα αποτελεί ένα ιδιαίτερο έθιμο
για πολλές εθνικότητες του εξωτερικού, ενώ το
βάψιμο των αβγών είναι πιο
οικείο στους περισσότερους. Λόγω των ημερών, ρίχνουμε μια ματιά σε ήθη
και έθιμα του Πάσχα που είναι διαδεδομένα σε άλλες χώρες και διαφέρουν
από τα δικά μας.«Κάψιμο» μαγισσών, Φινλανδία
Τα παιδιά στη Σκανδιναβία συνηθίζουν να ζητιανεύουν στους δρόμους αυτές τις ημέρες, φορώντας κασκόλ, γεμίζοντας καπνό το πρόσωπό τους και κουβαλώντας σκούπες και κλωναράκια ιτιάς. Σε κάποια μέρη της Δυτικής Φιλανδίας, ανάβουν μια μεγάλη φωτιά στην ύπαιθρο την Κυριακή του Πάσχα, πιστεύουντας ότι έτσι θα διώξουν τις μάγισσες, σύμφωνα με τη σκανδιναβική αυτή παράδοση.
Μπουγέλο, Πολωνία
Το κλασικό μπουγέλο που κάνουν οι μαθητές στο τέλος της χρονιάς στην Ελλάδα, φαίνεται πως έχει υιοθετηθεί σαν πασχαλινό έθιμο στην Πολωνία και ονομάζεται Smingus-Dyngus. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα του Πάσχα, τα αγόρια προσπαθούν να βρέξουν κόσμο είτε με κουβάδες, είτε με νεροπίστολα κ.ο.κ., ενώ τα κορίτσια που θα βραχούν εντελώς, η παράδοση τα θέλει να παντρεύονται μέσα στο χρόνο. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στη βάπτιση του Πολωνού πρίγκιπα Mieszko τη Δευτέρα του Πάσχα το 996 μ.Χ.
Πολυτελή άρματα στη λιτανεία της Σεβίλλης
Μια από τις πιο θεαματικές λιτανείες, θα παρακολουθήσει κάποιος αν βρεθεί Πάσχα στη Σεβίλλη, όπου οι πιστοί εμφανίζονται με μάσκες και τα άρματα είναι από τα πιο πολυτελή του κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους για να παρακολουθήσουν τις καθημερινές πομπές με τις μπάντες και τα στολισμένα με κεριά άρματα, με μπαρόκ αγάλματα να απεικονίζουν την ιστορία του Πάσχα και εκατοντάδες nazarenos (πιστοί ντυμένοι με μανδύες και μάσκες) να ακολουθούν. Πέταγμα αβγών, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ
Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση, σε ορισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (όπως π.χ. στη Σκωτία και τη Βόρεια Αγγλία) οι άνθρωποι ρίχνουν βαμμένα αβγά στους απότομους λόφους την Κυριακή του Πάσχα. Πολλές φορές χρησιμοποιούν σοκολατένια αβγά, ενώ πραγματοποιούνται και διαγωνισμοί για να δουν ποιο αβγό θα κυλήσει πιο γρήγορα. Στις ΗΠΑ, το έθιμο αυτό πραγματοποιείται συχνά σε επίπεδο έδαφος, με το σπρώξιμο των αβγών με ένα κουτάλι και σύμφωνα με την παράδοση, ξεκίνησε από την Dolley Madison, τη γυναίκα του προέδρου James Madison, το 1814. Στις 13 Απριλίου 2009, μάλιστα, η οικογένεια Ομπάμα διοργάνωσε το πρώτο τους“egg rolling” στο Λευκό Οίκο.
Το κάψιμο του κάρου
Την Κυριακή του Πάσχα στην Piazza del Duomo γίνεται το Scoppio del Caro, δηλαδή το Κάψιμο του Κάρου. Το κάρο είναι μια κατασκευή ύψους 9 μέτρων που φτιάχτηκε πριν από 500 χρόνια και στήνεται στην πλατεία του καθεδρικού. Όπως είναι φυσικό, το κάρο αυτό δεν καίγεται στην πραγματικότητα, αλλά δημιουργείται η ψευδαίσθηση από τα εκατοντάδες βεγγαλικά. Σε όλη τη διάρκεια του θεάματος οι καμπάνες του Giotto ηχούν εορταστικά και σύμφωνα με την παράδοση, η καύση του κάρου εξασφαλίζει μια καλή σοδειά για τη χρονιά που έρχεται. Αναπαράσταση διαβόλων, Σικελία
Στο Prizzi της Σικελίας, το Abballu de daivuli αποτελεί μια αναπαράσταση των διαβόλων από ντόπιους που φορούν μάσκες και ντύνονται με κόκκινους μανδύες. Όσοι φορούν τα κοστούμια αυτά προσπαθούν να ενοχλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες «ψυχές» πριν το βράδυ της Ανάστασης, όπου η Παρθένος Μαρία και ο Ιησούς διώχνουν οι ίδιοι τους διαβόλους, με αγγέλους.
Ένας χορός αλλιώτικος από τους άλλους στο Verges της Ισπανίας
Τη Μεγάλη Πέμπτη, η μεσαιωνική πόλη Verges της Ισπανίας πραγματοποιεί τον παραδοσιακό «Χορό του Θανάτου». Οι κάτοικοι φορούν κοστούμια –πολλά από αυτά απεικονίζουν σκελετούς- και παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης, ενώ η παρέλαση λήγει με τους τρομαχτικούς σκελετούς να μεταφέρουν κιβώτια με στάχτες. Ο μακάβριος αυτός χορός ξεκινά τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για περίπου 3 ώρες μέσα στη νύχτα, με σκοπό να αναπαραστήσει σκηνές από τα Πάθη του Χριστού.
<< Αρχική σελίδα