Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Πώς μπορεί να μας παραπλανούν κάποια ταξιδιωτικά site κρατήσεων

Νέα έρευνα δείχνει ότι πολλές ταξιδιωτικές ιστοσελίδες μας… παραπλανούν και μάλλον πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στο μέλλον.

Σε αναφορά που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι 235 από 352 ταξιδιωτικά site κρατήσεων που έλεγξαν διαφήμιζαν τιμές και προσφορές που δεν ήταν πάντα ακριβείς και αληθινές.
Το κύριο πρόβλημα στο οποίο στάθηκε η επιτροπή ήταν ότι τα site ήταν συχνά ασαφή όσον αφορά την τιμή της κράτησης. Συγκεκριμένα, κάτι που διαπιστώθηκε ήταν ότι το 1/3 των site παρουσίαζαν διαφορετική αρχική τιμή από την πραγματική τελική. Άλλο 1/3 ήταν σχετικά ασαφές όσον αφορά την παρουσίαση της τελικής τιμής, συμπεριλαμβανομένων των φόρων.
Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε σε ταξιδιωτικά website κρατήσεων για πελάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ευρήματα φαίνεται να είναι πολύτιμα για κάθε ταξιδιώτη και πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί.
Περίπου το 20% των site δελέασαν τους ταξιδιώτες με «ειδικές τιμές», οι οποίες δεν ήταν διαθέσιμες όταν έφταναν στην τελευταία σελίδα της κράτησης. Ταυτόχρονα, πάνω από το 1/5 των booking site προκαλούν τους πελάτες να βιαστούν και να κλείσουν θέση, καθώς μπορεί να έχουν μείνει ελάχιστες, στην πραγματικότητα, όμως, δεν αναφέρουν ότι αφορούν μόνο τον αριθμό των εισιτηρίων που διαθέτει το ίδιο το booking site.
Όπως ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος, Věra Jourová, το διαδίκτυο παρέχει στους καταναλωτές αρκετή πληροφορία για να ετοιμάσουν, να συγκρίνουν και να κλείσουν το επόμενο ταξίδι τους. Αν, όμως, οι κριτικές σε συγκριτικά site δεν είναι αντικειμενικές και οι τιμές αδιαφανείς, τότε τα site αυτά παραπλανούν.
Τα 235 website, πάντως, που η επιτροπή χαρακτήρισε ως παραπλανητικά, θα πρέπει να διορθώσουν τις... ατασθαλίες τους και ο Οργανισμός Προστασίας του Καταναλωτή θα φροντίσει να ελέγξει ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει.

Clickatlife

Ετικέτες ,