Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Εκτοξεύθηκε ο δορυφόρος HELLAS SAT 3 που φέρει τις σημαίες Ελλάδας-Κύπρου (εικόνες & video)


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, δεκαπέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η εκτόξευση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου με το όνομα HELLAS SAT 3 και τις
σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου.
1062930296
Η εκτόξευση έγινε από το από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Βάση Κουρού της γαλλικής Γουιάνας, με τον ευρωπαϊκό εκτοξευτήρα ARIANE 5.
To βίντεο της εκτόξευσης​


Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, εξήρε τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και τη συμβολή του διευθύνοντος συμβούλου της HELLAS SAT Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.
Με τη συγκρότηση της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, θα είμαστε σε θέση στρατηγικού σχεδιασμού ώστε «να προσελκύσουμε ξανά τα λαμπρά ελληνικά μυαλά, τα οποία εργάζονται, στο εξωτερικό και να αποδώσουμε στη χώρα μας αυτό που δικαιούται και αυτό που της αξίζει», πρόσθεσε ο Νίκος Παππάςδιευκρινίζοντας ότι οι νέες δυνατότητες αφορούν επίσης:
Την εξυπηρέτηση αμυντικών θεμάτων, την πρόληψη καιρικών φαινομένων, τον έλεγχο συνόρων και ακόμα, την παρακολούθηση πυρκαγιών.
Με τον νέο δορυφόρο, επισήμανε ο κ. Παππάς, ενισχύεται η τροχιακή θέση της Ελλάδας, γιατί θα υπάρξουν περισσότερες κεραίες στον κόσμο, που θα στραφούν στη θέση 39 μοίρες.
1859856446
  • Ο νέος δορυφόρος, έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου
  • Κατασκευάσθηκε στη Γαλλία από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space, με αναμενόμενη
    διάρκεια ζωής 16,5 έτη , μήκος 7,5 μέτρα 
    και  βάρος 5,8 τόνων.
  • Είναι τοποθετημένος σε  ειδικό κουβούκλιο και στην κορυφή ενός από τους ισχυρότερους πυραύλους εκτόξευσης, του ευρωπαϊκού πύραυλου Arianne 5.
  • Προγραμματίζεται να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.
  • Στην αντίθετη πλευρά του δορυφόρου, οι θερμοκρασίες είναι της τάξης των  -75 βαθμών Κελσίου.
  • Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος  όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας -Λεμεσού
  • Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3
    αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, απαιτεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ.
  • Με τους 47 αναμεταδότες του, ο δορυφόρος θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών , στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η Hellas-Sat  με έδρα την Κύπρο,  αποτελεί πλέον θυγατρική της αραβικής Arabsat. Ο δορυφόρος θα είναι συμπληρωματικός και του επίγειου δικτύου Immarsat.
Από το διαστημικό κέντρο όπου παρακολούθησε την εκτόξευση του δορυφόρου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς,  δήλωσε πως η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 συνιστά μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε: «Η Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και αδράνειας, επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, με στόχο να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την καίρια -σε τομείς, όπως των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών- γεωπολιτική της θέση.
hellas-sat3-inmarsat-s-ean-satellite-jpeg
Η πολύμηνη εργασία και διαπραγμάτευση των στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μέχρι την αποψινή εκτόξευση του δορυφόρου, εκτός από την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο διάστημα, εξασφάλισε για τη χώρα μας:
  1. Εξι αναμεταδότες έναντι τριών, που προέβλεπε η αρχική Σύμβαση, όπως είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και των δύο αναμεταδοτών που τελικά παραδόθηκαν. Επιπλέον 17 χρονοαναμεταδότες, έναντι του τμήματος της προηγούμενης σύμβασης που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ουσιαστικά, υπερτριπλασιάζουμε τα ωφέλη της χώρας.
  2. Τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και διακόσια τερματικά, που θα καλύψουν νευραλγικούς τομείς, όπως της “Αμυνας, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας.
  3. Τη διασφάλιση της παρουσίας της στο διάστημα, που ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση και την επέκταση σχετικών δραστηριοτήτων. Πλέον, ερευνητές και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος, βρίσκουν τη στήριξη που τους αρμόζει.
Επιπλέον, ο Hellas Sat 3 θα δώσει για πρώτη φορά στους επιβάτες των αεροπλάνων στην Ευρώπη πρόσβαση στο Ιντερνετ.
gsat17-satellite-1_jpeg
Το μήνυμα που έστειλε απόψε η χώρα μας έχει πολλούς αποδέκτες. Και είναι απολύτως ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ανακάμπτει. Και το κάνει σε όλους τους τομείς. Η θέση μας πως πρέπει να «φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για όλους» αποκτά ουσία» κατέληξε ο Ν. Παππάς.
Ν. Παππάς στην ΕΡΤ: Η χώρα ανακάμπτει σε όλα τα επίπεδα
Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος και πρέπει να είναι χαρούμενοι όλοι οι Έλληνες διότι η χώρα ανακάμπτει μετά από πολλά χρόνια συντονισμένης πολιτικής στο χώρο του διαστήματος, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής  Πολιτικής  Ν.Παππάς στην ΕΡΤ μετά τη εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου.
Διότι, όπως ανέφερε,  «από την χώρα δεν λείπουν οι άξιοι άνθρωποι,  οι άνθρωποι που υπηρετούν και από τον χώρο της επιχειρηματικότητας και από τον χώρο της έρευνας. Αυτό που λείπει από τη χώρα είναι η αυτοπεποίθηση και ο συντονισμός αυτών των δυνάμεων . Αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα λύσουμε τώρα» .
«Η χώρα επανακάμπτει με ένα διπλό τρόπο στο χώρο του διαστήματος. Πρώτον  την  επιτυχή εκτόξευση του Hellassat που τριπλασιάζει το εκτόπισμα της χώρας και δεύτερον τη συγκρότηση του ελληνικού διαστημικού  κέντρου που θα ενώσει τις διάσπαρτες ελληνικές δυνάμεις που ασχολούνται  με το διάστημα. Οι εφαρμογές είναι πάρα πολλές,  το ζήτημα γι εμάς ως πολιτική ηγεσία  του υπουργείου  αλλά και ως κυβέρνηση είναι να εξηγήσουμε στο κόσμο πόσο σημαντικός είναι αυτός ο τομέας. Πόσο σημαντικό είναι να διοχετεύουμε και πόρους στην έρευνα και την ανάπτυξη εφαρμογών του διαστήματος και πόσο  σημαντικό είναι να στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική βιομηχανία διαστήματος και πόσο σημαντικό είναι  να συγκροτήσουμε μια συμπαγή στρατηγική για το διάστημα η οποία θα ενισχύσει την χώρα σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε.
«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας που είναι η θέση της ως μέλος της ΕΕ, η γεωγραφική της θέση που είναι στο άκρο της ανατολικής Μεσογείου και βεβαίως το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό  διότι αν κανείς ανοίξει το διαδίκτυο θα δει ότι οι Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται σε διαστημικές υπηρεσίες άλλων χωρών  και προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους, την αφοσίωση και το μεράκι τους  και δουλεύουν πάνω στο χώρο  του διαστήματος χωρίς να υπάρχει ένας χώρος υποδοχής στην πατρίδα μας ο οποίος θα μπορούσε όλες αυτές τις δυνάμεις να τις συντονίσει  και όλες αυτές οι δυνάμεις να χαράξουν από κοινού μια εθνική στρατηγική. Οι εφαρμογές είναι αναρίθμητες και η θέση της χώρας  καθιστά την ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας ακόμη πιο χρήσιμη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον ομόλογο μου από την Κύπρο, τον Μάριο Δημητριάδη, με τον οποίο  δουλέψαμε συστηματικά και για να μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα που μας κάνει, σε κρίσιμες ώρες για τον ελληνισμό, πάρα πολύ χαρούμενους και πρέπει να γεμίσει τους  Έλληνες απανταχού της γης από αυτοπεποίθηση ότι η Ελλάδα ανακάμπτει σε όλα τα επίπεδα» είπε ο υπουργός.
«Φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να αποκτήσει η χώρα στρατηγική για το διάστημα και οι εταιρίες να εξάγουν τα προϊόντα τους και οι  ερευνητές να προάγουν την έρευνα αλλά και να υπάρξει διάχυση αυτών των δυνατοτήτων στην καθημερινή ζωή των πολιτών και εκεί βρίσκεται το κλειδί για να προσελκύσουμε ξανά τους νέους επιστήμονες στην χώρα . Το κλειδί δηλαδή βρίσκεται στο να κάνουμε τις εφαρμογές που αφορούν το διάστημα κομμάτι της καθημερινότητας, να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας , των παραγωγών μας  και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην δημόσια διοίκηση  και να αναπτύξουμε σε όλο το εύρος αυτές τις δυνατότητες» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
«Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια για αύξηση των κονδυλίων έρευνας,  πρέπει να εμπιστευθεί η ελληνική πολιτεία αυτούς που υπηρετούν αυτό το τομέα της επιστήμης και  στη συγκρότηση μια εθνικής στρατηγικής,  η οποία θα δίνει  προτεραιότητα στην έρευνα και θα την εντάσσει στους  ευρύτερους στόχους της χώρας που αφορούν το πεδίο του διαστήματος. Νομίζω ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε,  έχουμε και τους ανθρώπους, υπάρχει και η τεχνογνωσία, πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας  να αναγνωρίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει  δουλειά και αφοσίωση  να προσφέρουν σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την χώρα και  από θέσεις ευθύνης  και σχεδιασμού πολιτικής για το διάστημα . Εκ των πραγμάτων μπορούμε να γίνουμε  ανταγωνιστικοί , η θέση μας είναι  μοναδική και νομίζω ότι θα εκπλαγεί κανείς αν κάτσει να βρει τι έχουν πετύχει Έλληνες επιστήμονες απανταχού της γης στο τομέα του διαστήματος» ανέφερε ο υπουργός.


Ν. Παππάς: Είναι μεγάλο βήμα για τη χώρα μας γιατί επιστρέφει στην επιστήμη του διαστήματος
Ο υπουργός ΨΠΤΕ Νικος Παππάς στη πρώτη του δήλωση, στην αγγλική, από το κέντρο της εκτόξευσης του ελληνικού δορυφόρου στην γαλλική Γουιάνα ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου.
«Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του υπουργείου μας Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον γγ Βασίλειο Μαγκλάρα γιατί αυτά τα άτομα έχουν δουλεψει πολύ σκληρά ώστε να μπορέσουμε να βρεθούμε εδώ σήμερα και να γιορτάσουμε το γεγονός ότι έχουμε κάνει άλλο ένα μικρό βήμα για την ανθρωπότητα.
Είμαι πολύ περήφανος γιατί ήμουν παρών στο πρόγραμμα αυτό και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το προσωπικό των ξένων εταιριών που συνέβαλαν στην εκτόξευση.
Ο δορυφόρος, όπως ξέρετε, θα κάνει χρήση του ελληνικού τροχιακού διαδρόμου και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Είναι μεγάλο βήμα για τη χώρα μας γιατί η χώρα μας επιστρέφει στην επιστήμη του διαστήματος.
Και επιστρέφει με δύο τρόπους: Ο πρώτος αφορά την εκτόξευση του HellasSat και ο δεύτερος το γεγονός ότι θα εγκαινιάσουμε και θα ξεκινήσουμε την Ελληνική Υπηρεσία Διαστήματος το επόμενο δίμηνο.
Αρα, θα ήθελα ξανά να ευχαριστήσω τους πάντες που εργάστηκαν στο έργο αυτό και ως πολιτικός θα ήθελα να λάβω την ευκαιρία να αναφέρω ότι μαζί, με τις προσπάθειες των επιστημόνων, πρέπει να δουλέψουμε μαζί ώστε να εξηγήσουμε στον κόσμο πόσο σημαντική είναι η έρευνα για το διάστημα και οι συγκεκριμένες πηγές σε τέτοιου είδους δραστηριότητες για την ανθρωπότητα, και πόσο σημαντικά είναι αυτά τα πράγματα καθώς και πόσο μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.
Σ αυτό θα έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωσή μας να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων. Αυτός, εξάλλου, δεν είναι και ο σκοπός μας; Σας ευχαριστώ πολύ».


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Econews.gr

Ετικέτες , ,