Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Αρχιτεκτονική Τοπίου: ας περιορίσουμε την ηχορύπανση με φυτά

Αρχιτεκτονική Τοπίου: ας περιορίσουμε την ηχορύπανση με φυτά
Ο θόρυβος συνιστά ένα είδος ενέργειας (ηχητική) που εκλύεται στο ανθρωπογενές και όχι μόνο περιβάλλον. Ο ήχος αρχίζει να αποτελεί πρόβλημα για τον άνθρωπο όταν η έντασή του ξεπεράσει τα ανεκτά επίπεδα ή/και είναι
παρατεταμένος. Η διαμόρφωση του τοπίου με τη σωστή αξιοποίηση των φυτών, μπορεί να συμβάλλει σε δραστικό περιορισμό του προβλήματος και τελικά να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Πως όμως είναι δυνατόν ο αρχιτέκτονας τοπίου να παρέμβει ώστε να αναβαθμιστεί η ακουστική ποιότητα του χώρου;
Οι παράγοντες που σχετίζονται με την επίδραση των φυτών στον ήχο είναι η θέση, το ύψος, το πλάτος, το είδος και η πυκνότητα φύτευσης των φυτών. Επιπλέον, ο άνεμος, η θερμοκρασία του αέρα και η υγρασία επηρεάζουν την ένταση του θορύβου. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να ελεγχθούν είναι η συχνότητα, η πυκνότητα και η κατεύθυνση του ήχου.

Συνήθως, οι πλέον ενοχλητικοί ήχοι είναι εκείνοι με υψηλή συχνότητα και αυτούς περιορίζουν πιο αποτελεσματικά τα φυτά. Αν φυτέψω φυτά μεγάλου πλάτους (ανοίγματος) τότε θα περιοριστούν κατά αρκετά ντεσιμπέλ οι ήχοι υψηλών συχνοτήτων. Αν όμως επιθυμώ να «φρενάρω» τον ήχο που προέρχεται από έναν αυτοκινητόδρομο τότε πρέπει να εγκαταστήσω φυτά μικρότερου πλάτους (π.χ. πεύκα, έλατα) διότι είναι πιο αποτελεσματικά στις χαμηλές συχνότητες.


Φυσικό επακόλουθο των παραπάνω είναι να διατυπωθεί η άποψη ότι μια μικτή φύτευση θα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα θορύβους διαφορετικών συχνοτήτων και κυρίως μεσαίων, οι οποίοι με απλές φυτεύσεις δεν θα περιοριστούν σημαντικά.

Το είδος των φυτών που θα αξιοποιηθούν για ηχομόνωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σωστό σχεδιασμό του τοπίου. Γενικά αειθαλή δένδρα δίνουν ένα πιο διαχρονικό αποτέλεσμα, αρκεί να είναι πυκνού φυλλώματος. Επιπρόσθετα, το γρασίδι συνεισφέρει στη μείωση του βαθμού αντανάκλασης του ήχου σε σχέση με σκληρές επιφάνειες επίστρωσης.

Τέλος, το πλάτος φύτευσης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μεγάλο, με κρίσιμη τιμή τα 7-8μ. Στενότερες φυτεύσεις θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικές.



Ετικέτες ,