Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

AIDS: H μόλυνση από τον ιό HIV αυξάνεται στις ηλικίες άνω των 50

Η επιδημία του AIDS δεν φαίνεται να έχει αναχαιτιστεί ιδιαίτερα στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Το καλό είναι μόνο ότι μειώνονται τα ποσοστά όσων εκδηλώνουν τα πλήρη συμπτώματα
του AIDS.
Τα τελευταία 12 χρόνια, τα ποσοστά του ιού HIV -o οποίος προκαλεί την ασθένεια- αυξάνονται στις ηλικίες άνω των 50 ετών σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ το ποσοστό των νέων μολύνσεων μεταξύ των νέων ηλικιών μειώνεται, άρα η επιδημία μπορεί να έχει πάρει μια διαφορετική κατεύθυνση. Η τάση αυτή καταγράφεται και στην Ελλάδα.
Η έρευνα έγινε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet.
Τα άτομα που έχουν περάσει την ηλικία των 50 ετών είναι πλέον πιθανότερο απ’ ό,τι οι νεότεροι (15-49 ετών) να διαγνωστούν με τον ιό HIV, που συχνά τους έχει μεταδοθεί μέσω ετεροφυλόφιλης σεξουαλικής επαφής. Περίπου μία στις έξι νέες περιπτώσεις διάγνωσης του ιού HIV (17,3%) αφορά ανθρώπους άνω των 50 ετών.
Η καθηγήτρια Janet Seeley από την London School of Hygiene and Tropical Medicine, που έγραψε ένα σχόλιο στο Lancet σχετικά με τη μελέτη, δήλωσε ότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν στο μυαλό τους ότι διατρέχουν κίνδυνο. “Το κύριο πρόβλημα είναι ο εφησυχασμός, επειδή βρίσκονται σε σχέσεις όπου δεν τίθεται θέμα εγκυμοσύνης και άρα η αντισύλληψη δεν είναι απαραίτητη”, ανέφερε. “Νομίζω ότι υπάρχει πολύ λίγη ενημέρωση γύρω από τον ιό HIV στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια”.
Οι νέες μολύνσεις προκλήθηκαν συχνότερα από ετεροφυλόφιλες σχέσεις, επειδή η ομοφυλοφιλική κοινότητα γνωρίζει πολύ περισσότερο τους κινδύνους.

Η έρευνα

Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με επικεφαλής τη δρα Λάρα Ταβόσκι, ανέφεραν ότι από το 2004 μέχρι σήμερα το ποσοστό διαγνώσεων σε μεσήλικες και άνω έχει αυξηθεί σημαντικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα – σημαντική αύξηση καταγράφει η Γερμανία με μέση ετήσια αύξηση 8,1%.
Τα υψηλότερα ποσοστά νέων περιστατικών ατόμων άνω των 50 ετών με μόλυνση από τον ιό HIV έχουν η Εσθονία και η  Λετονία (7,5 και 7,2 νέα περιστατικά ανά 100.000 άτομα αντίστοιχα).
Αλλά και τα ποσοστά αύξησης των νέων περιστατικών HIV μεταξύ νεότερων ατόμων εμφανίζουν σημαντική αύξηση σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων επίσης στην Ελλάδα.
Η μελέτη επισημαίνει ότι στην Ευρώπη, σε όλες τις ηλικίες, σχεδόν οι μισές νέες διαγνώσεις του ιού HIV (το 47%) γίνονται με καθυστέρηση, σε προχωρημένο πλέον στάδιο της λοίμωξης -δηλαδή έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα του AIDS- ιδίως στις περιπτώσεις των πιο μεγάλης ηλικίας ανθρώπων, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου για αυτούς.
Μεταξύ 2004-2015, στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συνμπεριλαμβανομένων Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν) διαγνώσθηκαν με τον ιό HIV 54.102 άνθρωποι άνω των 50 ετών (2,6 ανά 100.000), έναντι 312.501 περιστατικών μεταξύ ατόμων 15 έως 49 ετών (11,4 ανά 100.000).
Ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των νέων περιστατικών έχει διαχρονικά μείνει σταθερός μεταξύ των νεότερων ατόμων, εμφανίζει αύξηση 2,1% στους ανθρώπους άνω των 50 ετών πανευρωπαϊκά, από 2,1 ανά 100.000 το 2004 σε 2,5 ανά 100.000 το 2015.
Έτσι, το 2015 οι 5.076 από τις συνολικά 29.419 νέες περιπτώσεις HIV (ποσοστό 17,3%) αφορούσαν άτομα άνω των 50.
Τα ευρήματα δείχνουν μια νέα κατεύθυνση προς την οποία εξελίσσεται η επιδημία του AIDS, πιθανώς επειδή οι μεγαλύτεροι άνθρωποι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τον ιό και το πώς αυτός μεταδίδεται, με συνέπεια να σχηματίζουν εσφαλμένες αντιλήψεις για τον κίνδυνο που διατρέχουν.
“Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη να προσφέρουμε ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης για τον ιό HIV, που θα περιλαμβάνουν ενημέρωση, πρόσβαση σε προφυλακτικά και καλύτερες ευκαιρίες τεστ και θεραπείας, ειδικά για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη”, δήλωσε η Ταβόσκι.
Η μετάδοση του ιού μέσω ένεσης για χρήση ναρκωτικών εμφανίζει διαχρονικά αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες και μείωση στις μικρότερες. Η μετάδοση μέσω ετεροφυλόφιλης επαφής μειώνεται στους νεότερους, αλλά παραμένει σταθερή στους άνω των 50 ετών.

HealthyLiving.gr


Ετικέτες ,