Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Πώς ένας τυχαίος έλεγχος τρεις μήνες πριν οδήγησε στην απελευθέρωση Λεμπιδάκη – Ποια είναι η νέα Μυστική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ που τους εντόπισε -Ολα τα ονόματα των συλληφθέντων

 Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες της απαγωγής Λεμπιδάκη. Ο επιχειρηματίας βρέθηκε δεμένος

με αλυσίδα στο πόδι η οποία ζύγιζε 45 κιλά ενώ μόλις αντίκρισε τους αστυνομικούς ξέσπασε σε λυγμούς. Ο επιχειρηματίας εντοπίστηκε  σε μάντρα αυτοκινήτων στο Ρέθυμνο. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και δυο πρώην υπάλληλοι του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσία πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. (νεοσύστατη υπηρεσία) είχε εντοπίσει την ομάδα των απαγωγέων του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη εδώ και δυόμισι μήνες, αλλά το επιτελείο της αστυνομίας είχε αποφασίσει να «σφίξει» τον κλοιό γύρω από τους δράστες χωρίς να δοθεί η εντύπωση πως οι υπηρεσίες της γνωρίζουν λεπτομέρειες για το modus operandi των εμπλεκομένων στην απαγωγή.
Ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι
Στη μάντρα του Μανώλη Δράκου, στην εθνική οδό Ρεθύμνου-Χανίων αλλά και σε άλλα σημεία της περιοχής συνελήφθησαν ή διερευνάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρόλος των: Παντρεμένου, Κλάδου, Σωπάση, Μαμαλάκη, Γλινιαδάκη και Πολομαρκάκη. Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και μία ανήλικη. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες κατάγονται από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου, ενώ και οι επτά ανακρίνονται προκειμένου να εντοπιστούν κι άλλα μέλη της σπείρας αλλά και για να διαλευκανθεί το οδοιπορικό της απαγωγής.
Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται συνολικά περισσότερα από 10 άτομα, ο ρόλος των οποίων διερευνάται. Όσον αφορά δε σε άτομο που είχε εμπλακεί στην απαγωγή του Π. Παναγόπουλου, πληροφορίες ανέφεραν ότι ελέγχεται για την απαγωγή του επιχειρηματία Λεμπιδάκη, ωστόσο ο ίδιος το αρνείται.
Σημειώνεται ότι τα χαράματα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε μεταγωγή στην Κρήτη από τη Θεσσαλονίκη ενός ατόμου με καταγωγή από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.
Η επιχείρηση εντοπισμού του
Η επιχείρηση έγινε περίπου στις 07.30 το πρωί της Δευτέρας. Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει το οίκημα (μάντρα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων) και είχαν διαπιστώσει «ύποπτες κινήσεις» από ορισμένα άτομα αλλά και από τον ιδιοκτήτη, επιχείρησαν στο σημείο και κατάφεραν να απελευθερώσουν τον επιχειρηματία.
Αρχικά για τον εντοπισμό των δραστών χρησιμοποιήθηκαν κοριοί, προκειμένου να ξεκινήσει η παρακολούθηση όσων είχαν εμπλοκή στην απαγωγή. Οι αστυνομικοί στη συνέχεια «παγίδευσαν» την περιοχή με μικροκάμερες, για να παρακολουθούν ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν από τη μάντρα αυτοκινήτων. Μόλις ήταν έτοιμο το σχέδιο επέμβασης της αστυνομίας, τότε χρησιμοποιήθηκαν και θερμικές κάμερες.
Η μάντρα αυτοκίνητων ανήκει στον Μανώλη Δράκο, ο οποίος κατά πληροφορίες υπενοικίαζε τον χώρο της αποθήκης του. Συνελήφθησαν επτά ενήλικες και ένας ανήλικος, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονται από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου.
Το οίκημα βρίσκεται σε μια περιοχή 3 χλμ. έξω από το Ρέθυμνο προς Χανιά. Αρχικά συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης της μάντρας και ακόμη ένα άτομο, ενώ στη συνέχεια έγιναν ακόμη έξι συλλήψεις. Και οι οκτώ συλληφθέντες – επτά ενήλικοι και ένας ανήλικος – ανακρίνονται.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Σε αστυνομική επιχείρηση σήμερα το πρωί σε περιοχή του Ρεθύμνου Κρήτης απελευθερώθηκε 53χρονος ημεδαπός που είχε απαχθεί στις 30 Μαρτίου και είναι καλά στην υγεία του. Μέχρι στιγμής για την υπόθεση έχουν συλληφθεί επτά άτομα.
Τα πρώτα λόγια του Λεμπιδάκη
«Σας ευχαριστώ. Δεν το πιστεύω πως με σώσατε» φέρεται να είπε ο επιχειρηματίας στους αστυνομικούς, όπως αναφέρει το flashnews.gr. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Λεμπιδάκης έκλαιγε με λυγμούς την ώρα που η αστυνομία τον απελευθέρωνε, μην μπορώντας να συνειδητοποιήσει ότι το θρίλερ της απαγωγής του έλαβε τέλος.
Η επιχείρηση
Περισσότερο από τρεις μήνες πριν, είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κάποιους από τους δράστες της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, αλλά δεν έκαναν καμία κίνηση έως ότου διασφαλίσουν απόλυτα τη ζωή και την ακεραιότητα του απαχθέντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι δράστες από τις 30 Μαρτίου 2017, οπότε απήγαγαν τον 53χρονο επιχειρηματία, είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρυσφύγετα.
Το τελευταίο ήταν στην εγκαταλελειμμένη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στη βιομηχανική περιοχή του Ρεθύμνου, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου έγινε τη Δευτέρα η επιχείρηση με την ευτυχή κατάληξη.
Οι απαγωγείς κρατούσαν φυλακισμένο τον επιχειρηματία, δεμένο με αλυσίδα από το πόδι, για να μην μπορεί να φύγει, ενώ τον πρόσεχε ένας από αυτούς.
Το νήμα της υπόθεσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα επιβαίνοντες σε ΙΧ αυτοκίνητο, δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα.
Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.
Από την στιγμή αυτή το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Κρήτη με την πολύτιμη συνεργασία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί.
Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Ύστερα από έρευνες και παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατάφεραν την Κυριακή να εντοπίσουν το κρυσφύγετο, όπου κρατείτο ο όμηρος, και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οργανώθηκε η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του, επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 7:30 το πρωί.
«Ήταν μια απρόσμενα ευκολότερη απ΄ ό,τι υπολογίζαμε επιχείρηση» δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση και κυρίως απελευθερώθηκε ο επιχειρηματίας χωρίς να πάθει το παραμικρό.
Τα συγχαρητήριά του στον γενικό επιθεωρητή Κρήτης, υποστράτηγο Κώστα Λαγουδάκη, και όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες και ιδιαιτέρως στους απλούς αστυνομικούς, που εργάστηκαν γι αυτή την υπόθεση, εξέφρασε και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
«Ήταν μια επιχείρηση άψογα σχεδιασμένη και εκτελεσμένη και δεν μπορεί κανείς παρά να είναι περήφανος για την ποιότητα και την επαγγελματική δράση της Αστυνομίας» είπε ο κ. Τσουβάλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος πιθανότατα την Τρίτη θα μεταβεί στην Κρήτη για να εκφράσει τα συγχαρητήριά του από κοντά.
Μία από τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα κρητικά ΜΜΕ και μένει να επιβεβαιωθεί από τις πρώτες εικόνες του κ. Λεμπιδάκη είναι ότι είχε φτάσει να ζυγίζει 45 κιλά!
Κατά την έφοδο της αστυνομίας στην μάντρα ο ίδιος δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι το θρίλερ της απαγωγής του έλαβε τέλος και έκλαιγε με λυγμούς.
Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να είπε στους με λυγμούς στους αστυνομικούς, «Σας ευχαριστώ. Δεν το πιστεύω πώς με σώσατε». Αμέσως μετά την επιχείρηση ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στην σχολή αστυφυλάκων Ρεθύμνου. Εκεί εξετάστηκε από γιατρούς και έδωσε την πρώτη κατάθεσή του στους αστυνομικούς.
Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση απελευθέρωσης του στην μάντρα αυτοκινήτων, αντίκρισαν τον 53χρονο άνδρα κυριολεκτικά αλυσοδεμένο, «σκιά» του εαυτού του.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ήταν σε ένα στρώμα στο πάτωμα με το πόδι του δεμένο με αλυσίδα.
Μαζί του ήταν ένα άτομο που τον πρόσεχε, ενώ στο ισόγειο βρισκόταν ο ιδιοκτήτης της μάντρας. Δεκαπέντε επίλεκτοι άνδρες της αστυνομίας υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής αστυνομικού διευθυντή Κρήτης, στρατηγού, Κωνσταντίνο Λαγουδάκη εισέβαλαν στη μάντρα του Δράκου Κλάδου.
Ακολούθησαν οι συλλήψεις του ιδιοκτήτη της μάντρας, αλλά και ενός ακόμη ατόμου, από τα Σκόπια, που βρισκόταν στο σημείο. Η αστυνομία έχει συλλάβει συνολικά επτά άτομα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους είναι και δυο πρώην εργαζόμενοι του επιχειρηματία. Πρόκειται για δύο πρώην εργαζομένους στην οικογενειακή επιχείρηση «Πλαστικά Κρήτης».
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται, επίσης, ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά, ένας γνωστός μεσίτης και ένας 23χρονος που έχει κατηγορηθεί για πυροβολισμούς εναντίον μίας γυναίκας.
Μεταξύ αυτών που ανακρίνονται είναι ο ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων- κρατητήριο, ένα κορίτσι 16 χρόνων που είναι κόρη ενός από τους συλληφθέντες και ένας ποινικός με εμπλοκή σε βομβιστικές επιθέσεις. Ακόμη, ερευνάται η εμπλοκή στην απαγωγή ενός Κρητικού που είχε συμμετάσχει στην απαγωγή Παναγόπουλου το 2009 και δυο ιδιοκτητών καταστημάτων στο Ρέθυμνο.
Να σημειωθεί ότι ο χώρος, βρίσκεται σε ένα άκρως κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκονται πολλά κέντρα διασκέδασης και κοινωνικών εκδηλώσεων.
Επίσης μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η μάντρα λειτουργούσε κανονικά και έμπαιναν μέσα ανυποψίαστοι πολίτες την ίδια ώρα που ο Μιχάλης Λεμπιδάκης βρισκόταν στον πάνω όροφο του κτηρίου!
Το φαγητό που πήγαιναν στο Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν σε σακούλες και μάλιστα τρεις φορές την ημέρα.
Σε πρώτη φάση όπλα δεν βρέθηκαν, ενώ ο χώρος σφραγίστηκε από την αστυνομία.
Σύμφωνα και με τις αστυνομικές πηγές εκεί που τον εντόπισαν ήταν το τελευταίο κρησφύγετο καθώς τον μετακινούσαν και σε άλλα για να μην γίνουν γνωστά τα ίχνη του. Το σημείο ωστόσο που τον εντόπισαν ήταν σε ένα άκρως επιτελικό σημείο για τους απαγωγείς που είχαν άμεση πρόσβαση στην εθνική οδό και ταυτόχρονα οδούς διαφυγής προς την εθνική οδό.
Οι αστυνομικοί σκέφτηκαν ότι πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα η υπόθεση και ενώ στην αρχή το συγκεκριμένο κρησφύγετο ήταν πλεονέκτημα για τους απαγωγείς τελικά μετατράπηκε σε μειονέκτημα για τους ίδιους.
Επίσης στο σημείο που βρέθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεν κλήθηκε το ΕΚΑΒ σε μία προσπάθεια της αστυνομίας να γίνει υπό άκρα μυστικότητα η επιχείρηση ενώ στο σημείο ήταν εξαρχής ειδικός γιατρός που εξέτασε κατευθείαν το Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Μάλιστα η αστυνομία είχε προνοήσει και είχε βάλει θερμικές κάμερες και μικροκάμερες στην μονάδα για να βρεθεί πιο κοντά στα ίχνη των απαγωγέων και χωρίς να πάθει το παραμικρό ο επιχειρηματίας γεγονός που τελικά και κατάφεραν.
H αστυνομία αναμένεται τις επόμενες ώρες να προβεί και σε επίσημες ανακοινώσεις που θα αφορούν την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη σε όλη τη χώρα.
Το χρονικό της απαγωγής
Ήταν απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, όταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του από το Ηράκλειο προς το σπίτι του, στον οικισμό των Καλεσσών, στους πρόποδες του Μυλοποτάμου, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
Πολύ κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα στον επιχειρηματία: προκάλεσαν τροχαίο χρησιμοποιώντας δύο αυτοκίνητα, τα οποία είχαν κλέψει μήνες πριν, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της απαγωγής.
Όταν ο 54χρονος κατέβηκε για να δει τι είχε συμβεί, τον άρπαξαν, ενώ για να καλύψουν τα όποια ίχνη βιολογικού υλικού στα αυτοκίνητα που είχαν χρησιμοποιήσει τα πυρπόλησαν και διέφυγαν με άγνωστα μέσα.
Οι δράστες άφησαν πίσω τους το πολυτελές αυτοκίνητο του Λεμπιδάκη – μάλιστα έριξαν στο κάθισμα και το κινητό του τηλέφωνο για να μη διακινδυνεύσουν να εντοπιστούν από το στίγμα του.
Επικοινωνούσαν με γραπτά μηνύματα
Όσον αφορά στην επικοινωνία μεταξύ των απαγωγέων και μελών της οικογένειας, οι δράστες επικοινωνούσαν τακτικά μέσω γραπτών μηνυμάτων, με το πρώτο από αυτά να φτάνει στην οικογένεια αρκετές μέρες μετά την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Με αυτήν την τακτική, την αποστολή δηλαδή μηνυμάτων, δεν γίνονταν ούτε συζητήσεις, ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε φυσικά καταγράφονταν και οι φωνές των δραστών. Στο τελευταίο μήνυμα, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι δράστες «χαμήλωσαν» τον πήχη, ζητώντας 18.000.000 αντί 30.000.000 ευρώ ως λύτρα, ποσόν που η οικογένεια αδυνατούσε να συγκεντρώσει.
Ομάδα διαπραγματευτών βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ομηρίας στο πλευρό της οικογένειας.
Εξαρχής η αστυνομία υπέθεσε πως το θύμα κρατείτο κάπου στην Κρήτη.
Πάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι με βάση τα στατιστικά στην Κρήτη έχουν συμβεί οι περισσότερες απαγωγές. Στην Κρήτη, άλλωστε, έχει γίνει και η μόνη απαγωγή στα ελληνικά χρονικά που δεν έχει εξιχνιαστεί, με θύμα τον ξενοδόχο Μιχάλη Μεταξά.
Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων
Κρίσιμη καμπή υπήρξε στα μέσα Ιουνίου, όταν είχε ανακοινωθεί η διακοπή των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην οικογένεια και τους απαγωγείς. Με μία επιστολή, οι οικείοι του Μ. Λεμπιδάκη ανέφεραν τα εξής:
Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.
Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά μας ο Μιχάλης.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση.
Οικογένεια Μιχάλη Λεμπιδάκη
Όμως, ως φαίνεται, οι δράστες ήθελαν με κάθε τρόπο να λήξει η ομηρία, με τρόπο που φυσικά θα ωφελούσε τους ίδιους.
Έτσι στα τέλη του ίδιου μήνα απέστειλαν μήνυμα στον αδελφό του Μιχάλη Λεμπιδάκη, στο οποίο αρκέστηκαν μόνο στη φράση «είμαστε εδώ», χωρίς να δώσουν άλλα σημάδια ζωής του επιχειρηματία.
Ακολούθησε σειρά μηνυμάτων και το «αστρονομικό» ποσόν που ζητούσαν στην αρχή, ύψους 70 εκατ. ευρώ, έπεσε στα 18 εκατομμύρια.









Με πληροφορίες από cretalive.gr, neakriti.gr, flashnews.gr

 Pentapostagma.gr

Ετικέτες ,